Kredi kartı faizleri uçtu.

14.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bankaların likidite krizi kredi kartı faizlerini 5-6 puan yükseltmelerine neden oldu.

Son zamanlarda bankalarda yaşanan likidite krizi küçük müşterilere yansımaya başladı. Kredi kartı faizlerini 3-4 puan artıran bankalar daha da ileri giderek müşterilerinden kredi kartı borçlarının tamamını ödemelerini istiyorlar.

Oysa düne kadar genelde yüzde 5-6 arasında olan kredi kartı faizlerinin yüksekliği konuşuluyor hatta bütün diğer kredi faizleri düşüş gösterirken neden kredi kartı faizlerinin düşmediği tartışılıyordu.

Bankalarda yaşanan kriz öncesinde bu haksız durumu düzeltme yoluna gittiler. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) kredi kartı faizlerinin düşürülmesini görüşmek üzere 25 Ocak’ta toplanmaya karar verdi. BKM’de oy hakkı olan Ziraat, Vakıflar, Akbank, Garanti, Yapı Kredi, Emlak, İktisat ve Pamukbank bir araya gelerek takas komisyonlarının düşürülmesini konuşacaklardı. Planlanan yüzde 4,75 olan takas komisyon oranlarının yüzde 50 düşürülmesi yönünde olacaktı. Böylece kredi kartı komisyon oranları da yüzde 50 düşecekti.

Artık BKM’nin ne zaman toplanacağı meçhul. Tek bilinen Ocak sonuna kadar kredi kartı faiz oranlarının yükselebileceği ama düşme ihtimalinin olmaması.

En yüksek faiz oranı Halk Bankası’nda...
Daha bir ay öncesine kadar yüzde 5,50 civarında olan kredi kartı faiz oranları su anda 3-4 puan yükselişle yüzde 10’lara ulaşmış durumda. En yüksek kredi kartı faiz oranları yüzde 10’la Halk Bankası, 9,50 ile Koçbank ve İktisat Bankası ve Demirbank’da. İkinci sırada 8,95 ile Esbank var. Sümerbank’ta ise yüzde 8. Diğer bankalar yüzde 6-7,5 arasında değişen faizler uyguluyorlar. En düşük faiz oranları ise yüzde 5,50 ile Bank Kapital, Osmanlı Bankası ve Şekerbank’ta.

Bankaların kendilerine likidite yaratmak için yaptıkları ise inanılır gibi değil. En son haberlere göre kredi kartından nakit çekilemiyor. Ocak’a kadar bankamatikler bu işleme kapalı. Ödemelerde bir gün geciken müşterinin kredi kartı hesabı direkt olarak kapatılıyor. Bir kısım banka ise kredi kartı faiz oranlarında artırım yapamadığı için, gecikme faizlerini astronomik düzeye çıkarıyor.

Bununla da yetinmeyen bazı bankalar borcunu ödemeyen müşterilerine tebligat göndererek tüm kredi kartı borçlarını geri ödemeye davet ediyorlar. Aksi halde borçlarına karşılık hukuki işlem başlatacaklarını belirtiyorlar.

Unutulmaması gereken bir kesim de işyerleri. Bankalar işyerlerinden aldıkları kredi kartı komisyon oranlarını iki katına çıkardılar. Bunun üzerine pek çok işyeri kredi kartı kabul etmeme kararı aldı. Bazı mağazalar kredi kartı logolarını sökerken bazıları da ‘kredi kartı geçmez’ uyarısı astı.

Bankaların bu krizle başka çıkar yolları kalmamış gibi. Fakat bu gidişle kredi kartı harcamalarında önemli düşüş yaşanacağa benziyor. Özellikle piyasa ucuzluğa girmiş ve yılbaşı gelirken alışveriş çılgınlığının başlayacağı zamanda. (Tradecnet)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.014 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.