Kredi için odama tek işadamı uğramadı

26.02.2008 - 09:38 | Son Güncelleme :

Ziraat Bankası’nın net kârını 2.3 milyar YTL olarak açıklayan Can Akın Çağlar, taşınmaya neden sıcak baktığını açıkladı

Ziraat Bankası’nın 2007 yılı net karı 2 milyar 351 milyon YTL olarak açıklandı. Genel Müdür Can Akın Çağlar, bankanın 2007 yılı net kârının 2.3 milyar YTL’ye yükseldiğini belirterek, “Son 4 yıldır, sektörde en yüksek kârı elde eden banka olma özelliğini koruyoruz” dedi. Bankanın karı geçen yıl 2.1 milyar YTL’ydi.

Toplantıda bankanın İstanbul’a taşınması konusundaki soruları da yanıtlayan Çağlar, her şeyin yolunda gitmesi durumunda taşınmanın 2010 yılına yetişeceğini kaydetti. Çağlar, “İstanbul’a taşınmanın banka için gerekli olup olmadığına ilişkin bir çalışma yapıldı mı?“ yönündeki soruyu şöyle yanıtladı:

Personele İstanbul zammı

”Açık söyleyeyim ki, Genel Müdür olduğum son 5 yıl içinde Ziraat Bankası’ndaki odama kredi istemek için gelen, görüşmek isteyen hiçbir işadamı olmadı. Daha önce bir başka bankada genel müdürlük yaptım. Sürekli iş adamlarıyla oturup, kalkıyorduk. İş dünyası ile içiçeydik. Kredilerin ne kadarının İstanbul ve civarında kullandırıldığını biliyoruz“ diye konuştu. Bu kapsamda İstanbul’a taşınmanın özel sektör kurallarıyla çalışan Ziraat Bankası için çok iyi olacağını belirten Çağlar, taşınma sürecinde, personelin mali haklarının iyileştirileceğini belirtti.

Türkiye’deki bankalarda 73 milyon hesap bulunduğunu belirten Çağlar, bunun 31 milyonunun Ziraat Bankası’nda olduğuna dikkat çekti. Çağlar, ”Hedefimiz herkesi Ziraat Bankası’nda hesap sahibi yapmak“ dedi. Önceki yıl 59 milyar 150 milyon YTL olan mevduatın geçen yıl yüzde 14 artırarak 67 milyar 681 milyon YTL’ye çıktığını, toplam mevduatta bankanın payının yüzde 26 olduğunu açıklayan Çağlar, her 4 kişiden birinin Ziraat Bankası’nda mevduatı bulunduğunu bildirdi. Son 4 yılda sektörün ortalama yüzde 2.4 kârla çalışırken, Ziraat Bankası’nda bu oran yüzde 3 oldu. Genel Müdür Can Akın Çağlar, öz kaynak kârlılığında ise bu oranın yüzde 35’e ulaştığını belirtti.

Üç bankanın kârı 2 milyar YTL’yi aştı

Banka Kâr

(milyon YTL) (2007)

Garanti Bankası 2.420

Ziraat Bankası 2.351

Akbank 2.040

İş Bankası 1.700

* Garanti Bankası’nın karı içinde 836 milyon YTL’lik kısmı bir kereye mahsus iştirak satışı.

Takipteki kredi oranı % 11.7’den 1.8’e indi

Zİraat Bankası geçen yıl 5 milyar 703 milyon YTL ihtiyaç kredisi kullandırırken, her 5 kişiden biri bankadan ihtiyaç kredisi aldı. Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, 2002’de yüzde 11.7 olan takipteki kredilerin oranının yüzde 1.8’e gerilediğini, sektörde bu oranın yüzde 16.5’ten yüzde 3.4’e indiğini anlattı.

2.500 PERSONEL ALACAK

- Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, bu yıl 2 bin 500 yeni personelin alınacağını söyledi.

TARIMDA “TOBİ” GELİYOR

- Sanayideki KOBİ’lere karşılık kendilerinin yeni bir kavram geliştirerek, tarımda da TOBİ’yi (Tarımsal Orta ve Büyük İşletme) getirdikleri söyleyen Çağlar, “Sadece TOBİ kredisi kullandıracak yeni bir konsept olan Tarımsal Bankacılık Şubeleri açmaya karar verdik. İlk olarak Antalya ve Adana’da şube açacağız” dedi.

BAĞDAT ŞUBESİ AÇILDI

- Çağlar, Atina ve Gümülcine’deki şubelerinin 2-3 ay içinde faaliyete geçebileceğini açıkladı. Çağlar ayrıca Irak- Bağdat şubesinin de faaliyete başladığını belirtti.

GÖREV ZARARINI ÖDEDİK

- Çağlar, Ziraat Bankası’nın 2003 yılına kadar verdiği görev zararlarıyla Hazine’ye yüklediği maliyetin bugün itibariyle karşılanmış durumda olduğunu belirterek, “Toplam görev zararı olan 12.1 milyar YTL’yi Hazine’ye aktardık” diye konuştu.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.