Krallar tacını kaybediyor

29.06.2007 - 17:33 | Son Güncelleme :

Kim demiş ekonomik anlamda egemen ülkeler kraldır diye? Yükselen ekonomilerin şirketleri, son beş yılda iki kat kadar fazla yükseliş gösterdi

Kim demiş ekonomik anlamda egemen ülkeler  kraldır diye? <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bovespayabanci.jpg" align="right" vspace="5">Yükselen ekonomilerin şirketleri, son beş yılda, uluslararası marketlerden iki kat kadar fazla yükseliş gösterdi. Görünen o ki; beş yıl, dünya ekonomilerinde büyük değişim yarattı.

Economist
Derleyen Tolgahan KAMİLOĞLU / bigpara.hurriyet.com.tr

Bu değişim, geçmiş yıllarda bazı büyük hisselerin merkezi olan Çin’i bile salladı. Birleşik hisseler üzerinde bir güç oluşturan bu durum, daha liberal bir düzenleyici kuruma, Çin Düzenleme Komsiyonu’na ilgiyi arttırdı. Böylelikle taslak kuralların devre dışı kalmasına ve de Çin şirketlerinin bonolarını satışa çıkarmasına önayak oldu. Bu da, bono değerlerinde bir dalgalanma sürecine yol açabilir.

Eğer bu bonolardan bir kısmı uluslararası piyasalara yönlenirse, 2002 yılında oluşmuş bir örneği bize çağrıştırıyor. O zamandan beri, global yatırımcılar büyük oranda yükselen piyasaların borçlarına ve hisselerine odaklandılar.

Mesela,  Arjantin’in 2001’deki krizinden sonra, bileşik bono getirileri , basit getirilerden daha hızlı bir şekilde geri manevra yaptı. Bu arada bazı global şirketler, Rusya’nın enerji devi Gazprom veya Hindistan’ın Icıcı Bank’ı gibi, Moody’s tarafından gayet yüksek seviyelerde derecelendiriliyor. Yatırımcılar da zaman zaman ülkelerin en önemli sanayi kuruluşları üzerine oynamayı, tüm ülkeye tercih ediyorlar.

Dünya Bankası tarafından yapılan açıklamada, faiz veren özel kuruluşların, borç sözleşmeleri gibi ince detaylarla, alıcılara daha esnek bir zemin hazırlandığını vurgulandı. Amerikan hazinesinde dağılan yükselen piyasaların bonoları, 19 Haziran’da, haziran 2002’deki  859 puan değerinin çok altına düşerek,  153 puana geriledi. Ki; değerleme şirketleri, bu konuda çok dikkatli davranıyorlardı.

Bazıları, bu durumun geçirgenliği ve güçsüz yönetimi kamufle etmeye çalışan, geçici bir balondan ibaret olduğunu savunuyor. Fakat yükselen piyasaların kahramanları, hisse senedi çıkaran bazı şirketlerin, açık veya örtülü şekilde devlet desteği gördüğünü kaydetti.

Birtakım çok uluslu global şirketlerin de, çimento üreten Mexico Cemex gibi, coğrafi açıdan farklı gelirlere sahip olduğu biliniyor. Buna ek olarak, Dünya Bankası’nın üstünde durduğu diğer bir nokta da, ortalamalar dahilinde, uluslararası ekonomilere bağlı olan bazı yükselen piyasaların şirketleri varlık yönünden, yerel rakiplerinden on kat daha geniş bir hacime sahip.

Bu ayki hazine bonosu satışlarında, yükselen piyasaların bonoları iyi desteklenmiş. Bunula birlikte, eğer piyasalar ve ekonomi, kötü bir viraj alırsa, yatırımcılar cesaretini yitirebilir. Kanunları Fransızların Napolyon modeli üzerine geliştiği Türkiye ve Meksika gibi ülkelerde, güvence altına alınmış kredi verenler, ortak kanunlara dayalı ülkelere göre daha az tahsilat yapıyorlar.

Aynı zamanda çalışmalar gösteriyor ki, güvenli geri ödeme hareketi, yolsuzluğun kontrol altına alınması ve vergi ödemeleri gibi farklı birtakım ölçütlerle de yakından alakalıdır. O halde bu tip ülkelerde hükümet politikaları hala açık şekilde önem taşıyor... 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.