Koytas Yabancilara Hisse Satacak.

02.06.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
1998 yilinda yasananglobal kriz uluslararasi piyasalarda buyuk birlesmelere neden olurken, Turkiye`de grup ici birlesmeler olarak yansidi. Ozellikle grup sirketlerinin tek bir cati altinda toplanmasi yolunda kararlar artarken, bu durum Koytas hisselerinin de hareketlenmesine neden oldu. Koytas yonetim Kurulu`nun 5 Mart`ta yapilan toplantisinda, Caliskan Grubu sirketleri olan Caliskan Tekstil, Melka Tekstil, Astekstil ve Romans sirketlerinin tum aktif ve pasifleriyle Koytas bunyesinde birlestirilmesi kararlastirildi. Bu birlesme sonucu sermaye artirimina gidilerek artirilan sermayenin bedelli kisminin mevcut ortaklarin ruchan haklari kisitlanarak `gorusulmekte` olan yabanci fonlara satilmasi planlaniyor. Birlesme konusunda yurticinde de bir araci kurumla gorusmelerini surduren Koytas, romans markasinin alimi icin de 10 milyon dolar tutarinda avans odedi. Koytas, sirketlerin bir cati altinda toplanmasi cercevesinde. Caliskan Holding`in bunyesinde bulunan Caliskan Tekstil Gida Alisveris ve Eglence Merkezi sirketinin sermayesinin yuzde 56`sina karsilik gelen 280 milyon adet hisse senedini 6.500 liradan toplam 1 trilyon 820 milyar liraya alacak. Hisseler, beklentisizlik nedeniyle bes gun boyunca gerileyen endekse karsi hareket ederek, nisan ayinin ortasinda baslattigi ralliyi 26 Mayis`a kadar surdurdu. Koytas hisselerindeki hizli tirmanisa ivme kazandiran sebep ise,s irketin ikinci kez yabanci yatirimcilara hisse satma karariydi. 16 Nisan-26 Mayis tarihleri arasinda IMKBBilesik endeksi 10, tekstil endeksi isey uzde 9 oraninda deger kazanirken, Gozalti Pazari`nda islem goren Koytas sozkonusu donemde yuzde 60`lik yukselisle 1.650 liradan 2 bin 650 liraya ulasti. 12 Mart-16 Nisan tarihleri arasinda sirket hisselerinin yuzde 28`lik kayipla 1.650 liraya gerilerken, hisselerin imdadina yine Koytas ust duzey yonetimi yetisti. Sirket, hisselerinin dusmeye basladigi 16 Nisan`da yaptigi aciklamada, 1997 yili aralik ayindaki ikinci halka arzindan elde edilen 15 milyon dolarla YKB Bahrein Bank`tan aldigi uzun vadeli 27 milyon 510 bin mark tutarindaki borcu kapattigini bildirdi. Bu tarihten sonra tekrar cikisa gecen hisseler 16 Nisan-26 Mayis tarihleri arasinda yuzde 60 deger kazandi. Ote yandan Caliskan holding`in Koytas`taki istirak payi yuzde 5.8`e geriledigi e sirketin kapasite kullanim oraninin 24 Mayis`tan itibaren yuzde 20`ye dustugunun aciklamasinin gelmesinden once hisseler 26-31 Mayis tarihleri arasinda yuzde 25`lik dususle 2.125 liraya geriledi. Yasanan ekonomik kriz nedeniyle uretimini yavaslatan Koytas, 30 personeline de normal izin haklarini kullandirdi. Alinan ihracat siparislerinin planlamasini yapan sirket 1 Subat 1999 tarihinden itibaren yaklasik yuzde 70 kapasite ile ihracata yonelik olarak calismaya karar verdi. (FINANSAL FORU
)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.007 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.