Konut kredisinde yüzde 1 faiz, 2009`dan önce zor

19.07.2007 - 09:50 | Son Güncelleme :

Finansbank Bireysel Bankacılık Grup Yöneticisi Tunç Akyurt, ekonomik istikrarın devamı halinde bile konut kredisi faizlerinin 2009`dan önce yüzde 1`in altına inmeyeceğini söyledi

<ımg class="img" alt="hspace=10" src="http://www.milliyet.com.tr/2007/07/19/ekonomi/resim/eko01.jpg" align="right" vspace="10">

Fehim Genç

Finansbank Bireysel Bankacılık Pazarlama Ürün ve Segment Yönetimi Grup Yöneticisi Tunç Akyurt, konut kredisi faizlerinin 2009`dan önce yüzde 1`in altına düşmeyeceğini söyledi. Akyurt, seçim sonucunda tek parti iktidarı olması ya da güçlü bir koalisyon hükümeti kurulması durumunda, konut kredisi faizlerinde bir gevşeme olabileceğini belirterek, İstikrar devam ettiği sürece 2008`de konut kredisinde faiz indirimi devam eder. Ama öyle çok hızlı şekilde yüzde 1`lere inmez dedi.

Dövizdeki dalgalanmanın olduğu Mayıs 2006`ya göre bugünlerde konut kredisi talebinde bariz bir iyileşme gözlendiğini belirten Akyurt, Faizler yüzde 2`lerden yüzde 1.40`lara indi. Bunun getirdiği bir iyileşme var. Ama hâlâ 2005 seviyesine gelmedi dedi.

Konut kredisi piyasasının haftada 250-300 milyon YTL büyüdüğünü kaydeden Tunç Akyurt, Mayıs 2006`da haftalık kredi hacmi 50 milyon YTL`ye kadar düşmüştü. Şimdi toplam portföy 25.7 milyar YTL oldu. Her ay üstüne 1 milyar YTL ekleniyor dedi.

Mortgage kanununun çıkmasıyla kredi talebinde bir değişme olmadığını belirten Akyurt, Bu da çok normal, piyasa faize duyarlı. Yasa öncesine göre faizlerde bir fark olmayınca talep de artmadı diye konuştu.


Değişken faize ilgi yok

Mortgage yasasından sonra sabit faizin yanısıra değişken faiz uygulamasının da başladığını kaydeden Akyurt, değişken faize talep olmadığını belirterek şunları söyledi:
İnsanlar ne ödeyeceğini bilmek istiyor. Değişken faizde, `enflasyonun en az üç yıl boyunca düşeceğini tahmin ediyorsanız değişken faizli kredi alın, sizin lehinize` diyoruz. Ama insanlarda `ya enflasyon yeniden yükselirse` endişesi var. Yükselme riski nedeniyle, erken ödeme cezası olmamasına rağmen değişken faizli krediye talep gelmiyor.

Akyurt, kredi kartı ve otomobil kredilerine kıyasla konut kredisinde batık oranının yok denecek seviyede olduğunu söyledi.

Bankaların konut kredisi verirken çok sıkı davrandığını belirten Tunç Akyurt, Bankalar, karşılığında ipotek bile alsa, aylık konut kredisi taksidi toplam hane halkı gelirinin yüzde 40`ını geçerse kredi vermiyor. Bankalar sağlam adımlarla ilerliyor dedi.


`Konut mezarlığı olmaz`

Mortgage`ın temerrüde düşen evin bankaya geçmesini kolaylaştırdığı, bunun da zamanla bankaların elinde binlerce konutun birikmesine yol açacağı görüşüne katılmadığını kaydeden Akyurt, şöyle konuştu:
Yasa çıktığı günden bu yana henüz kimse temerrüde düşmedi. Krediler, dikkatli verilirse sorun çıkmaz. İnsanlar ilk olarak mortgage taksitlerini ödüyor. Psikolojik bir şey. Kimse yaşadığı evi kaybetmek istemiyor, ne yapıp ediyor, mortgage taksidini ödüyor. Mesela kredi kartı sonra ödeniyor. Bu kredi politikası devam ederse, gayrimenkul mezarlığı olmaz.


`Subprime mortgage gelecek`

ABD`de yaygın olan `subprime mortgage`ın, Türkiye`de de uygulanacağını belirten Akyurt, şöyle konuştu:
Normalde kredi verilmeyecek bir kişiye daha yüksek komisyon ve daha yüksek faizle kredi verme işlemi olan subprime mortgage Türkiye`ye de gelecek, eli mahkum. Bizim bankamızın böyle bir stratejisi yok. Ama ileride bizim de başka bankaların da olabilir.

Finansbank ayda 3 bin konut kredisi veriyor

Yaklaşık 50 bin konut kredisi müşterisine sahip olduklarını belirten Akyurt, şu bilgileri verdi:
Ayda 3 bin civarında konut kredisi kullandırıyoruz. Mortgage`tan sonra 12 bin yeni müşterimiz oldu. Müşterilerimizin yüzde 18`i mortgage`a geçmedi. Eski kredi müşterilerine erken kapama cezası yok. Faizler yeterince düşmediği için mortgage kapsamında olanlar erken kapama yapmıyor dedi.

`Masrafsız krediye büyük ilgi var`

Finansbank`ın iki yeni konut kredisi paketi hazırladığını belirten Akyurt, şunları söyledi:
Birinci paketimizin adı `masrafsız` kredi. Sabit faizli bu kredi paketinde dosya ücreti, hizmet bedeli, ekspertiz ücreti ve ipotek bedeli almıyoruz.
Akyurt, ekspertiz değerinin yüzde 95`ine kadar kredi kullandırdıkları `peşinatsız` kredi paketi hakkında şöyle konuştu:
Genelde konut ekspertiz bedelinin yüzde 75`i kadar kredi verilir. Biz yüzde 95`ine kadar kredi kullandırıyoruz. Bu kredide komisyonlarımız biraz yüksek ama faiz aynı. Genç çiftler bu krediye çok ilgi gösteriyor.

`Faiz korumalı kredi çıkartacağız`

Tunç Akyurt, yeni kredi çeşitleri konusunda da şu bilgileri verdi:
Değişken faizli kredide, `faizler artarsa ne yaparım` endişesinde olanlar için faiz korumalı konut kredisi çıkartıyoruz. Bu kredide TÜFE düşerse faiz düşecek, TÜFE artarsa faiz sabit kalacak. Kişiler faiz tavanını kendileri belirleyecek. `Faizim şu oranı geçmesin` diyecek. Mortgage işi bir uzmanlığa gidiyor. Finansbank olarak mortgage`ta iddialıyız, ilk üç banka arasındayız.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.