Komşuda çamlar yandı Türkiye balda tek kaldı

10.09.2007 - 11:22 | Son Güncelleme :

Türkiye`nin Yunanistan`da çıkan orman yangınlarının ardından, özellikle ilaç sanayiinde tercih edilen çam balı üretiminde tekel konumuna geldiği belirtildi. Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Sarıoğlu, arıların çam balını çiçek poleninden değil, aracı bir böcek olan `basra`nın salgısını kullanarak ürettiğini ve müstesna bir bal olduğunu vurguladı.

`Yardım teklif ettik`
Bu balın dünyada sadece Türkiye ve Yunanistan`da üretilebildiğini anlatan Sarıoğlu, söz konusu böceğin ise Muğla, Aydın, İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Antalya illerinin Ege sahil şeridinde kızılçam, karaçam ve halep çamında yaşadığını söyledi.
Çam balının en önemli özelliğinin kıvamı bozulmadan veya donmadan yıllarca saklanabilmesi olduğunu ifade eden Sarıoğlu, şunları kaydetti: Bu nedenle pazarlaması da kolay. Rengi çiçek balına göre daha koyu özelliğe sahip. Özellikle boğaz rahatsızlıklarına çok iyi geliyor. Çam balı, kristalizasyona dayanıklılığı ve önleyici özelliği ile tıpta ve gıda sektöründe çeşitli ürünlerde bir doğal katkı maddesi olarak geniş bir kullanım alanına ve önemli ihracat potansiyeline sahip. Sarıoğlu, dünya genelinde yıllık 30-35 bin ton çam balı üretildiğini, Türkiye`nin payının yüzde 90 olduğunu belirterek, pazarda yüzde 10`luk paya sahip Yunanistan`da çam balı üretiminin yoğun yapıldığı adaların biri dışında tamamında yangın çıkması Türkiye`yi bir sezonluk da olsa bu balın üretiminde `tekel` konumuna getirdi. Yangını biz de üzüntüyle izledik. Yunanistan Arı Üreticileri Birlik Başkanı`na geçmiş olsun dileklerinde bulunup, arzu etmeleri halinde gereken desteği vereceğimizi bildirdik dedi.
Mustafa Sarıoğlu, bu yıl yaşanan kuraklığa rağmen, üretimde geçen yıla göre yüzde 30 artış yaşandığını, çiçek balıyla birlikte 80 bin ton üretim yapmayı hedeflediklerini açıkladı.
Sarıoğlu, 2001 yılında piyasadaki kaçak ve sahte balın yoğunluğu nedeniyle gerçek bal üreticilerinin önemli oranda zarara uğradığını, ortalama 27 kilogramlık bir teneke balın 50 YTL`ye satıldığını anımsattı. Birlik yönetimine gelmelerinin ardından sahte balla mücadeleye önem verdiklerini son üç yıl içinde on binlerce ton sahte balı imha ettiklerini belirten Sarıoğlu, Kararlı mücadelemiz sonucunda piyasa hakiki bal almaya başladı diye konuştu.

Ziraat`e borç ertelensin
Toptancının da, perakendecinin de sahte bala yanaşmadığını söyleyen Sarıoğlu, Sadece bir yılda yaklaşık 6-7 bin ton sahte bal piyasadan çekildi. Bunun yerini gerçek bal alınca, üreticinin de yüzü güldü. Artık bir teneke bal, 220-230 YTL civarında alıcı buluyor diye konuştu. Sarıoğlu, üreticilerin hükümetten tek talebinin Ziraat Bankası borçlarının ertelenmesi olduğunu, bununla ilgili girişimlerinin sürdüğünü sözlerine ekledi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.