Koç`tan çocuklarına `Orta hayat sürün` tavsiyesi

27.02.2008 - 10:04 | Son Güncelleme :

2006 yılında işadamı Vehbi Koç`un yaşamını anlatan `Özel Arşivinden Belgeler ve Anılarıyla Vehbi Koç, 1961-1976` adlı kitabın birinci cildinin yayınıyla eşzamanlı olarak ilk Ankara`da açılan `Vehbi Koç: Bir Yüzyılın Hikâyesi` Sergisi, Koç`un 12`nci ölüm yıldönümü olan 25 Şubat`ta Sütlüce`deki Rahmi Koç Müzesi`nde İstanbullularla buluştu. Sergi, 23 Mart tarihine kadar gezilebilecek.
Serginin açılışına Koç Ailesi`nin yanı sıra sanat ve iş dünyasından da ilgi büyüktü. Can Dündar`ın Doç. Dr. Güven Sargın ve Doç. Dr. Ayşen Savaş ile hazırladığı sergi, Cumhuriyet Çınarı olarak anılan işadamı Vehbi Koç`un yaşam öyküsüyle birlikte dönem Türkiye`sinin sosyal, siyasal ve ekonomik durumundan da kesitler sunuyor. Seneler sonra, `O yıllarda her dükkân açan Türk başka bir şey bilmeyip bakkallıktan işe başladığı için, biz de bakkallıktan başladık` diye anlattığı küçük bir bakkal dükkânından Koç Topluluğu`nu bugünlere taşıyan Vehbi Koç, bu sergi ve kitapla yaşatılarak genç kuşaklara anlatılıyor.

Vasiyetini çeyrek asır önce yazdı
1996 yılında 95 yaşında vefat eden işadamı Vehbi Koç, Bu sene aşağı yukarı aynı yaşta olan birçok iş ve aile dostum ebediyete intikal etti. Aklım başımdayken vasiyetimi yazıp, aynen tatbikini istiyorum diyerek, ölümünden tam çeyrek asır önce, 72 yaşında vasiyetnamesini hazırlamış. Can Dündar tarafından hazırlanan `Özel Arşivinden Belgeler ve Anılarıyla Vehbi Koç, 1961-1976` adlı kitabın yeni yayınlanan ikinci cildinde yer alan vasiyetnamede Vehbi Koç, çocuklarına öncelikle Aranızda birlik ve beraberlik olduğu takdirde hiçbir kuvvet bu müesseseyi yıkamaz. Birbirinize düşerseniz memleket için zararlı, sizler için felaket olur mesajını veriyor.
Vehbi Koç, Koç müessesesinin Türk ekonomisindeki yerinin muhafazası ve ilelebet ayakta durması, Türk milletine faydalı olması en büyük dileğimdir. Bu sebeple şimdiye kadar düşünebildiğim birçok hukuki tedbirler alınmıştır. Bu ahenk devam ederse müessese yaşar, ileri gider; devam etmezse, iş müteessir olur, müessese geriler görüşlerine yer veriyor.
Vehbi Koç, 15 Kasım 1972`de yeni emekli olan, 12 Mart`ın Genelkurmay Başkanı Memduh Tağmaç Paşa`ya bir otomobil hediye etmeyi düşündüğünü, Paşa`nın kendisiyle görüşmesinde Kendim, karım otomobil kullanmayı bilmiyoruz. Şoför tutacak halimiz yok diyerek teklifini kabul etmediğini notlarında dile getirmiş.
Vehbi Koç, o dönemde yaptığı konuşmayı da şöyle anlatıyor: Genelkurmay Başkanı Memduh Tağmaç Paşa`nın emekliye ayrılması kararlaştırıldıktan sonra, 1960`dan ayrılacağı güne kadar demokrasinin yaşaması için gösterdiği büyük çabalarla memlekete büyük hizmetlerde bulunduğuna kani olarak kendisine bir otomobil hediye etmeyi düşünmüş ve bir mektup hazırlamıştım. Sonra acaba bunun nasıl karşılanacağı hususunda tereddüde düşmüş ve mevzuu akrabam olan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fuat Bayramoğlu`na açmıştım.

Paşa otomobil teklifini reddetmiş
Vehbi Koç, notlarını şöyle sürdürüyor: Kendisi tarafından Cumhurbaşkanı`na sorulmasında bir mahzur olmadığını söylemesi üzerine yazdığım mektubun bir suretini Fuat Bey`e verdim. Cumhurbaşkanı`nın müspet karşıladığını, Tağmaç Paşa ile bu hususta görüşeceğini ve neticeyi bildireceğini bana Fuat Bey söyledi. İki gün sonra gelen bir telefonla Paşa`nın bunu müspet karşıladığını söylemesi üzerine Tağmaç Paşa`ya Rahmi Koç`u otomobil kataloglarıyla birlikte gönderdim ve ziyaret talebimi ilettim.
Paşa, kendisini ziyaret eden Vehbi Koç`a ise şu yanıtı verir: Bu teklifi bana yapmakla beni son derece memnun ettiniz. Kendim, karım otomobil kullanmayı bilmiyoruz. Şoför tutacak halimiz yok. Arabayı alınca iki oğlum var, bunlar kullanacaklar, bana bir faydası olmayacak. Onun için hediye ettiğiniz arabayı alamayacağım. Otobüse, dolmuşa biniyorum, tanıyan oluyor, yerini bana veriyor veya hiç tanıdık olmuyor, itiliyorum. Bundan da çok sıkılıyorum. Polisten, ordudan, bazen lazım oldukça araba veriyorlar, o da muvakkat oluyor. Başka memleketlerin genelkurmay başkanları ayrılır ayrılmaz çeşitli vazifeler veriyorlar, bizde bu yok. Bize de pekala bir şey yapılabilirdi, ama bu memlekette olmuyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.007 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.