Koç BTK`da kararlı

31.07.2003 - 08:53 | Son Güncelleme :

Bulgar Telekom`un özelleştirilmesi tıpkı bizimkilere benzedi. İdarenin aldığı kararı mahkeme bozuyor, mahkemenin kararı siyasilerin çenesini yoruyor. Koç ise işin peşini bırakmıyor

Komşu ülke Bulgaristan`daki Bulgar Telekom Şirketi`nin (BTK) özelleştirilme sürecinde yaşananlar, Türkiye`dekileri andırıyor. Bulgaristan Yüksek İdari Mahkemesi`nin önceki gün aldığı karar, Koç`un rakibi Viva Ventures firmasını yeniden devreye soktu. Mahkeme, önceki gün verdiği kararla Bulgaristan Özelleştirme Ajansı`nın BTK`nın Advent-Viva Ventures`e satışını iptal eden kararını bozmuştu.

Komşu ülkedeki siyasal partiler arasında yeni bir tartışmalar başlarken, Bulgaristan Özelleştirme Ajansı`nın konuyu yeniden inceleyeceği, büyük olasılıkla da Viva Ventures`i yeniden devredışı bırakacağı belirtiliyor. Bu arada Koç Grubu da ihaleyi kazanmak konusunda kararlılığını sürdürüyor.

Siyaset malzemesi yaptılar

Sofya Anadolu Ajansı muhabiri İvo Radoykov`un haberine göre, ihalede çok karmaşık bir süreç yaşandı. Önce ihalede ilk sırayı alan Amerikan sermayeli Viyana`da kurulu Viva Ventures, off-shore şirketlerinden oluşturulmuş olduğu gerekçesiyle 5 ayrı sorun yüzünden diskalifiye edildi. İdari organ Özelleştirme Ajansı bunun ardından BTK`nın yüzde 65`i için 215 milyon Euro ödemeyi öneren Koç Holding-Türk Telekom Konsorsiyumu ile 18 Temmuz`da anlaşma imzaladı. Ancak işe mahkemenin karışması olayı yeniden arapsaçına çevirdi.

Şimdi Viva Ventures`in temsilcisi Joanna James, `Mahkeme kararı esas alınmalı. 230 milyon Euro ödeyerek, BTK`yı almaya hazırız` diyor. Koç Grubu diğer taraftan bastırıyor, siyasiler de ha babam tartışıyor.

İktidardaki İkinci Simeon Ulusal Hareketi ile koalisyon ortağı Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), muhalefetin işi siyasi propaganda malzemesi olarak kullanmaya çalıştığını ileri sürüyor.

HÖH Milletvekili Ünal Tasim, dün, ``BTK özelleştirmesinde mahkemenin taraf olduğu yolunda ciddi şüphelerim var`` yorumunu yaptı. Parlamentonun Ekonomi Komisyonu Başkanı Valeri Dimitrov da, ``özelleştirme prosedürü tamamen adalet sisteminin elinde`` diyerek, muhalefetin özelleştirmenin mutlaka başarısız olmasını arzu ettiğini söyledi.

Hukukçulara göre ise Bulgaristan`daki özelleştirme modeli, pazarlıkların uzamasına neden oluyor.

Koç Holding`in açıklaması

Bu arada ihaleye Türk Telekom`la birlikte kurdukları konsorsiyum ile katılan Koç Holding, dün bir açıklama yaparak Bulgaristan Yüksek İdare Mahkemesi`nin kararının ardından tekrar gözden geçirilecek rakip firma teklifi kabul edilmezse, kendi tekliflerinin karara bağlanmak üzere Özelleştirme Üst Kurulu`na gönderileceğini bildirdi.

Açıklamada, ``Özelleştirme İdaresi Üst Kurulu daha önce reddettiği rakip firmanın teklifini 15 gün içinde tekrar gözden geçirecektir. Teklifin reddedilmesi halinde Koç-Türk Telekom Konsorsiyumu teklifi Özelleştirme Üst Kurulu`na karara bağlanmak üzere gönderilecektir`` denildi.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
994 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.