KKTC Bastırdı, Rum Kesimi Geri Adım Attı

19.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

18 gün önce Rum askerlerinin Pile köyüne hakim tepelerde mevzi kazmasıyla tırmanan gerginlik şimdilik aşıldı. BM de devreye girince Rumlar geri adım atmak zorunda kaldı.

Ada`da tansiyonun gerilmesine neden olan olay, 18 gün önce Türk ve Rumlar`ın Birleşmiş Milletler`in yönetiminde ortak yaşadığı bölgelerden biri olan Pile Köyü`nde meydana geldi. Larnaka Limanı yakınındaki köyde Ömer Gazi Tekoğul adlı Türk genci, Rum polisler tarafından uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı iddiasıyla tutuklandı. Ancak köy BM kontrolünde olduğu için ne KKTC`nin ne de Rum tarafının tutuklama yetkisi bulunuyordu. Çok geçmedi, Rum Muhafız Ordusu, Banayodis Griyagu Çakurma isimli bir Rum müteahhitin uyuşturucu bulundurduğu için Beyarmudu köyünde tutuklanması üzerine Pile`nin güneyindeki 25 rakımlı tepede mevzi kazmaya başladı.

GEREKENİ YAPARIZ
Kuzey Kıbrıs Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı hemen Rum ordusuna mevzi kazımını durdurun uyarısı yaptı. Rumlar`a tanınan süre dün doldu. KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, hemen Pile`ye gitti. Açıklamaları çok sert oldu: Yeni mevzileri bozup 75 rakımlı tepeyi eski haline getirmezseniz doğacak sonuçtan siz sorumlu olacaksınız!.. Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, askeri tahkikatı durdurması için Rum Kesimi`ne gerekli taleplerde bulunduklarını ifade etti. Ertuğruloğlu şöyle konuştu: Şu an için Rumlar mevzi kazmayı durdurdu. Tansiyonu yükseltip yükseltmeme, Rum tarafına bağlıdır. Bu yönde davranırlarsa, biz de gerekli önlemleri alırız! Kendimizi, Pile ve Ada genelinde Türk halkının güvenliğini tehlikeye sokacak gelişmelere karşı dengeyi korumak amacıyla her türlü tedbiri almakta haklı görüyoruz...


Öte yandan bir BM görevlisi, Türk askerlerinin bölgeye haber için gelen Rum gazetecilerini silahla tehdit edip çekm yapmalarını engellediğini iddia etti. (SABAH)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.