Kısa vadeli alım için erken

05.02.2008 - 09:11 | Son Güncelleme :

Uzmanlar, İMKB`de süren değer artışlarının yükseliş trendine girildiği anlamına gelmediğini, yeni para girişinin yetersiz olduğunu belirtiyor

İMKB, dış borsalara paralel dün yüzde 2,85 yükseldi. Uzmanlar, <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/sakinyatayborsabroker.jpg" align="right" vspace="5">İMKB`de son birkaç gündür süren değer artışlarının yükseliş trendine girildiği anlamına gelmediğini, yeni para girişinin yetersiz olduğunu belirtiyor. 

Pınar SUNGUR / REFERANS GAZETESİ
 
Uluslararası piyasalar, mortgage krizinin yarattığı dalgalanmalardan aldığı hasarı telafi etmeye çalışıyor. Global borsalara paralel perşembe gününden bu yana aralıksız yükselen İMKB-100 Endeksi, dün günü yüzde 2,85 yani 1.267 puanlık değer artışı ile 45.719 puandan tamamladı. İMKB`nin perşembe gününden bu yanaki değer artışı yüzde 3,19 oldu.

Ancak uluslararası borsalar, şu sıralar her ne kadar iyimser bir tablo çizse de bundan sonra ne olacağı, yükseliş trendine gerçekten girilip girilmediği merak ediliyor.

Konuya temkinli yaklaşan uzmanlar, global borsalarda yükseliş trendine girildiğinden söz etmek için erken olduğunu, İMKB`ye olan yeni para girişinin yetersiz olduğunu belirtiyor.

Uluslararası borsalar geçen hafta perşembe ve cuma günü 8 uluslararası bankanın tahvilleri sigorta eden şirketleri kurtarmak için ortak plan yaptıkları haberleri ile bono sigortalayıcısı MBIA`nın açıklamalarıyla ralli havasına girmişti.
 
48 binin geçilmesi gerek

Barclays, Citigroup, UBS, BNP, Wachovia ve Drensdner Bank`ın yer aldığı 8 uluslararası bankanın, tahvilleri sigorta eden kuruluşların kurtarılması için bir plan üzerinde ortak bir çalışma yaptıkları yönünde çıkan haberlerin uluslararası borsalara gelen alımları desteklediğini kaydeden uzmanlar, bundan sonraki süreçte ABD ve Avrupa finans çevrelerinden gelecek haberlerin takip edileceğini söylüyor.

Piyasalar için İngiltere ve Avrupa merkez bankalarının toplantılarının yapılacağı 7 Şubat tarihi de önemli. İngiltere`de faizlerin çeyrek puan indirilmesi, Avrupa`da ise değiştirilmemesi bekleniyor. Ancak Euro Bölgesi hizmet sektöründe son 5 yılın en büyük düşüşü gerçekleştiği için Avrupa Merkez Bankası`ndan da bir faiz indirimi gelebileceği söyleniyor.

Dün ayrıca Çin borsası, hükümetin hisse fiyatlarındaki düşüşü durdurmak için adım atacağı yönünde oluşan beklentiler sonucu yüzde 8 oranında prim yaptı. Dün ABD borsaları yüzde 0,5 kayıpla açılırken, Almanya borsası yüzde 1`e yakın değer artışları vardı. Rusya, Brezilya ve Japonya borsalarında ise dün yüzde 2`nin üzerinde yükselişler yaşandı.

Acar Yatırım Araştırma Bölümü Müdürü Zeynel Balcı, Global borsaların son birkaç gündür yükseliş kaydettiği gözüküyor. Ancak, bunun tepki alımlarından ibaret olduğunu düşünüyorum. Çünkü yükseliş trendi henüz oluşmuş değil dedi. İMKB`nin yükseliş trendine girdiğinden söz edebilmek 48.000 ve 49.000 seviyelerinin geçmesi gerektiğine dikkat çeken Balcı, şu an için kayıpların telafi edilemediğini yeniden borsaya yeniden satışların gelebileceğini söyledi. Dalgalanmaların sık olduğu dönemlerde endeksin kendisini belli bir seviyeye atma eğilimine girebildiğini kaydeden Balcı, Borsaya yeni para girişi yeterli değil ve işlem hacmi de düşük dedi.
 
Kısa vadeli alım için erken

Orion Inwestment Araştırma Bölümü Yöneticisi Muhittin Küley, Hisse senetleri fiyatlarının artık dip seviyelere geldiği yönünde yorumlar var. Bu, alımları destekler nitelikte. Diğer yandan ise piyasalardaki en büyük endişe ABD`nin resesyona gireceği kaygısı. Bu endişenin bitmediğini söyleyemeyiz dedi. Tedirginliğin geçmesi için risk iştahının yeniden arttığını görülmesi gerektiğini belirten Küley, İMKB`de kayıpların telafi edilmesinin zamana yayılacağını söyledi. Uzun vadeleri yatırım düşünenlerin hisse senedi alabileceklerini belirten Küley, Kısa vadeli yatırım düşünenler ise global borsalarda volalitenin hala devam ettiğini unutmamalı dedi.
 
Yabancı temkinli geliyor

Diğer gelişmekte olan ülkelerin Türkiye gibi yüksek cari açıklarının olmamasının güven yarattığını kaydeden Küley, Ayrıca son günlerde `türban konusu` ve bunun nasıl sonuçlanacağı da yabancı yatırımcıların kafasında belirsizlik yarattığından Türkiye`ye temkinli yaklaşmalarına neden oluyor dedi.

Finans Portföy Kıdemli Portföy Yöneticisi Murat İnce, İMKB`deki düşüşün düzeltmesi için biraz daha vakit olduğunu söyledi. İnce, Türkiye`nin diğer ülke borsalarına göre daha geç toparlanıyor olmasıyla ilgili şunları söyledi: Türkiye`ye yatırım yapan yatırımcı, hisse senetleri fiyatlarının alım yapmak için uygun olduğunu kabul ediyor. Ancak, fiyatların biraz daha düşeceği mantığını yürüttüğü için piyasadan uzak durmaya çalışıyor dedi. Bu arada bankalararası piyasada dün 1.1645 ile 1.1700 YTL bandında hareket eden dolar dün 1.1680 YTL`den günü tamamladı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
991 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.