Kirlilik Öldürüyor

15.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bilim adamlarının yaptığı araştırmalar sonucunda hava kirliliğinin meydana getirdiği `zerrecikler`in büyük kentlerde ölüm oranını artırdığı saptandı.


ABD`li bilim adamları, hava kirliliğinin meydana getirdiği mikro zerreciklerin, büyük kentlerde ölüm oranının artmasına neden olduğunu saptadı. John Hopkins Üniversitesi bilim adamları, ABD`de 20 büyük kentin havasıyla ilgili araştırma yaptı. Bilim adamları, havayı kirleten kimyasal zerreciklerin, bir saç telinin beşte biri kalınlığında olduğunu ve insanlar tarafından hissedilmeyen bu zerreciklerin büyük kentlerde ölüm oranını artırdığını açıkladı. Araştırmacılar, havadaki ölüm zerreciklerinin enerji santralları, tarım ve yiyecek artıkları, fren yapan otomobillerin lastiklerinden yayılan tozlarla havaya karıştığını kaydetti. Havadaki zerreciklerin bir metreküp havadaki oranıyla ilgili olarak ABD Çevre Koruma Dairesi tarafından 1987 yılında çıkarılan yasa, 1997 yılında tekrar gözden geçirilerek, hava kirliliğindeki standart yenilendi. ABD Çevre Koruma Dairesi, bir metreküp havada 24 saatlik bir evrede en fazla 150 mikrogram hava kirliliğinin kabul edilebilir olduğu görüşünde (Bir mikro gram, gramın on milyonda biri olarak hesaplanıyor). Hava kirliliği kontrol edilen 20 ABD kentinde, ölüm zerrecikleri, 24 saatlik devrede 50 mikrogram veya 50 mikrogramın altında saptandı. Bilim adamları, bir metreküp havada 24 saatlik evrede meydana gelen 20 mikrogram ölüm zerreciğinin, kentte bir fazla ölüme yol açtığını, oranın 40 mikro grama çıkması halinde, fazladan iki kişinin öldüğünü kaydetti. New England Journal of Medicine adlı dergide yer alan araştırma raporunda, ABD`nin üç büyük kentinde günde ortalama ölüm oranları da yer aldı. 1987-1994 yılları arasında, Los Angeles`te bir günde ölenlerin sayısı 148, New York`ta 190.9, Chicago`da 113.9. Raporda, ABD`nin 3 büyük kentinde havadaki zerreciklerden ölenlerin oranına ise yer verilmedi.


ANKARA YILDAN YILA KÖTÜLEŞİYOR;

Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı`nın Ankara ili hava kirliliği izleme faaliyetlerinden elde edilen ölçüm sonuçlarına göre, hava kirliliği, geçen yıla oranla artış gösteriyor. Bu yılın Kasım ayı verileri ile 1999 yılı Kasım ayı verileri karşılaştırıldığında, hava kirliliği oranlarında büyük ölçüde artış olduğu belirlendi. Merkez, Ankara`da Sıhhiye, Küçükesat, Çankaya, Bahçelievler, Demetevler, Yenidoğan, Keçiören ve Cebeci`de 8 istasyonda havadaki kükürtdioksit ve asılı partiküler madde konsantrasyonları ile Sıhhiye istasyonunda, araç egzozlarından çıkan azot oksitler ve karbon monoksit konsantrasyonlarını izliyor. Gazları, sabit hava kirliliği ölçüm kabinlerinde tam otomatik hava kirliliği ölçüm cihazları aracılığı ile saatlik ortalamalar şeklinde ölçerek değerlendiren Merkez, Türkiye genelinde de 80 yerleşim merkezinde bulunan 180`e yakın ölçüm istasyonunda ölçüm yapıyor. Geçen yıl Kasım ayı verileri ile bu yılın Kasım ayı verileri karşılaştırıldığında, kükürtdioksit konsantrasyonunda yüzde 49, asılı partiküler madde konsantrasyonunda ise yüzde 20 oranında artış olduğu saptandı.
(FİNANSAL FORUM)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.