Kıdem tazminatında `özel fon` tartışması

29.02.2008 - 10:56 | Son Güncelleme :

Kıdem tazminatının kaldırılıp yerine özel fon getirilmesi planına Türk-İş, İşçi hakları geriliyor diye karşı çıkarken Hak-İş destek veriyor

Kıdem tazminatının kaldırılıp yerine özel fon getirilmesi planına <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/fabrikaiscitekstil.jpg" align="right" vspace="5">Türk-İş, İşçi hakları geriliyor diye karşı çıkarken Hak-İş destek veriyor
 
Milliyet

Çalışanların işsizlik ve emeklilik dönemlerinin güvencesi olan kıdem tazminatına yönelik yeni düzenleme hazırlığı tartışma yarattı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işçi ve işveren kesiminin de üzerinde uzlaşamadığı kıdem tazminatını kaldırarak yerine bireysel bir fon oluşturma seçeneği üzerinde duruyor. İşçilerin haklarında gerilemeye neden olabilecek uygulamaya Türk-İş karşı çıkarken, Hak-İş fon fikrine sıcak bakıyor.

Çalışma Bakanlığı`nın Başbakanlık`a gönderdiği istihdam paketinde kıdem tazminatına ilişkin alternatif düzenlemeler yer aldı.

Kıdem tazminatı yerine fon kurulmasından, İşsizlik Sigortası Fonu`ndan kurulacak bu fona kaynak aktarılması ve kıdem tazminatının ücretlere eklenmesini kadar alternatifler sosyal taraflarla masaya yatırılacak. Pakette düzenleme kapsamında, kıdem tazminatının kaldırılması, her işçi için bireysel fon adıyla yeni bir fonun oluşturulması tasarlanıyor.

İşten ayrılan da alacak

Buna göre, işverenler bu bireysel fona her ay işçinin aylık kazancının yüzde 3`ü oranında prim ödeyecek. İşçi, işten ayrıldığında bu parayı nemasıyla alacak. Bu fondan yararlanmak için işçinin sistemde en az 10 yıl kalması gerekecek. İşçi kendi isteğiyle ayrıldığında da fondan yararlanabilecek.

Farklı işverenler bünyesinde çalıştığı dönemlere ilişkin fonda parası biriken işçiler, süreleri birleştirerek toplu para alma hakkından yararlanabilecek. Fonu Sosyal Güvenlik Kurumu denetleyecek.

Hak - İş yönetimi kıdem tazimatı fonunu olumlu bulurken, Türk - İş yönetimi ise kıdem tazminatına dokunulmasının genel grev nedeni olduğunu belirtiyor.

İşveren kesimi de kıdem tazminatına dönük yeni uygulamaların işverene ek yük getirmemesi gerektiği görüşünde. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş da `Kıdem Tazminatı Fonu`nun desteklenmesini istedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı`na yönelik korsan tartışmasının ardından piç benzetmesine de sahne oldu. Komisyonda AKP`li Alaaddin Büyükkaya`nın yasa ile tüm çalışanlara eşitlik getirilmediğini söylemesi üzerine CHP`li Mevlüt Aslanoğlu, Bu yasayı siz yapmadınız mı, kim yaptı? diye laf atarken CHP`li Gürol Ergin, Yasa sahipsiz çocuğa döndü. Nesebi gayri sahih bir yasa var ortada karşılığını verdi. Aslanoğlu ise, Sanki bu raporu bir el hazırlamış getirmiş. Kimse sahip çıkmıyor dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.