KEY ödemelerinde takvim temmuza sarktı

13.02.2008 - 09:24 | Son Güncelleme :

Çalışanların maaşlarından 1987-1996 arasında kesilen Konut <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bozukparaavuc.jpg" align="right" vspace="5">Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının geri ödenmesine ilişkin süreç yılan hikâyesine döndü.

MİLLİYET

1999 yılında çıkarılan kanun hükmünde kararnameyle KEY hesaplarının tasfiyesi kararlaştırılmış ve Emlak Bankası hesaplarında bulunan KEY kesintilerinin parasal miktarı değerindeki gayrimenkul Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı`na (EGYO) devredilmişti.

Geçen mayıs sonunda çıkarılan yasayla da hak sahiplerine yapılacak ödemelerin usul ve esasları düzenlenmişti. Yasa, ilgili kuruluşların hak sahiplerinin yer aldığı listeleri altı ay içinde Emlak Tasfiye Fonu`na bildirmesini, fonun da üç ay içinde kesin listeleri EGYO`ya iletmesini içeriyordu. İlgili bakanın da bu süreyi iki ay uzatma yetkisi bulunuyordu.
KEY hesaplarının ödenmesiyle ilgili yasal takvim hızla akıp giderken başta hak sahiplerinin tespiti çalışmaları olmak üzere çeşitli pürüzler yaşandığı kamuoyuna yansıdı.

Kurumların Emlak Tasfiye Fonu`na gönderdiği listelere göre KEY`de hak sahibi sayısı 5.6 milyona ulaşırken, kesintinin yapıldığı dönemde çalışmış 1.5 milyon kişinin kimlik numaraları bulunamadı. Bu kişilerin de tespit edilmesi halinde para dağıtılacakların sayısı 7 milyonu geçecek.
Edinilen bilgiye göre, SSK kayıtlarında yer alan ancak vatandaşlık numarası olmayan bu 1.5 milyon kişinin gerçek olup olmadığı tespit edilmeye çalışılıyor.

`Daha önce yetişmez`

KEY ödemelerinde hak sahiplerin alacağı tutarları hesaplayacak olan Emlak Tasfiye Fonu`nun Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın da Star gazetesine yaptığı açıklamada, alacak tutarlarıyla ilgili hesaplamaların martta başlayacağını söyledi. Yasada, hesaplamalar için kendilerine üç aylık süre tanındığını ifade eden Sayın şöyle dedi:

Hesaplamaları en kısa sürede tamamlamayı amaçlıyoruz. Ancak temmuzdan önce ödeme yapmanın mümkün olmayacağını tahmin ediyoruz. Çünkü, hesaplama ve ilan süreleri dikkate alındığında, temmuz ayından önce ödemenin yetişmesi mümkün değil.

CHP de sordu

CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren`in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, KEY hesaplarını Meclis gündemine taşıdı.
Başbakan Erdoğan`ın 4 Nisan 2006 tarihli AKP grup toplantısında çalışanlardan zorla kesilen KEY kesintilerini ödemeyi kararlaştırdıklarını söylediğini hatırlattı.

Ateş, Bu konuşmanın üzerinden yaklaşık iki yıl geçmiş olmasına rağmen KEY hesaplarının ödenmesi konusunda bugüne kadar somut bir gelişme olmamıştır dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.