KEY’e itirazlar başladı

30.07.2008 - 09:15 | Son Güncelleme :

Vatandaşlar iki gündür Ziraat Bankası şubelerine akın ediyor. <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349key2.jpg" align="right" vspace="5">İsimlerini ve ne kadar alacaklarını internet sitesinden öğrenemeyenler banka önlerinde kuyruklar oluşturmayı sürdürüyor.

RADİKAL

KEY ödemelerinde birçok hak sahibi umduğunu bulamadı. İsmi olmayan ve beklediğinden az para alanlar için son itiraz tarihi 27 Ekim. İtiraz için dilekçe vermek gerekiyor. Bu arada, ‘keyodemeleri.com’a yine girilemedi

KEY`E NASIL İTİRAZ EDECEKSİNİZ? Tıklayın...

Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleri nihayet başladı ancak alınan tutarlar birçok hak sahibini hayal kırıklığına uğrattı. Öte yandan ‘keyodemeleri.com ya da http://rega.basbakanlik.gov.tr adreslerine dün de girmek mümkün olmadı. Yani KEY’de sancılı ödeme süreci dün de sürdü.

Ödemeyi alan fakat hayal kırıklığına uğrayanlar ise nereye itiraz edeceklerini merak etti. Adına yedi ay KEY ödentisi yatan bir çalışan 680 YTL alırken, 1987-1995 yılları arasında çalışanın aldığı KEY tutarı 28 YTL’de kaldı. 21 YTL alan bir işçi emeklisinin asıl alacağının 1.277 YTL olduğu ortaya çıktı. Ödemeler 8 Ağustos’ta son bulacak. Ancak aldığı KEY tutarını yetersiz bulanlar ne zamana kadar itiraz edecek? Hak sahiplerinin itiraz için ne yapması gerekecek? Sizin için bu soruların yanıtlarını araştırdık...

Nereye itiraz edeceksiniz?

5664 sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Yasa gereğince, listelerde isimleri olmayan veya ismi olduğu halde rakamı az çıkan hak sahipleriyle bunların mirasçıları, 27 Temmuz-27 Ekim tarihleri arasında itiraz edebilecek. Ödeme yapan kurum ve kuruluşlara itiraz edilebilecek. Özel sektör çalışanları (1987-1995 arasında SSK’lı olarak özel sektöre ait 10 veya daha fazla işçinin çalıştığı bir işyerinde çalışmışsa) Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) itiraz edebilecek.

Belge yoksa itiraz da yok

Bu durumda hem o dönemde çalışılan kurum (halen açıksa) hem de SGK’ya itiraz etmekte fayda var.

Belge yoksa itirazın pek bir anlamı yok. İlgili yasanın 5’inci maddesinde yazdığı gibi itiraz, “Her zaman düzenlenmesi mümkün olmayan nitelikteki belgelerle kanıtlanması veya bu durumun ilgili kurumların kayıtları ile anlaşılması kaydıyla..” yasal itiraz olarak kabul edilecek. Yani o dönemlere ait KEY kesintisi ile ilgili belgeler gerekiyor.

‘keyodemeleri.com’ web sayfasından veya 27 Temmuz tarihli mükerrer sayılı Resmi Gazete’den veya en yakın Ziraat Bankası’ndan adınızın listede olup olmadığını öğrenin, yoksa itiraz edin. Adınız var ama çıkan KEY ödemesi beklediğinizden çok az ise yine itiraz edin. KEY ödemelerinde alacak miktarının hesaplanmasıyla ilgili karışıklıklar yaşanıyor. Kendisine 21 YTL ödenen bir işçi emeklisi bankada itiraz edince, alacağı tutarın 1.277 YTL olduğu ortaya çıktı. İşçi emeklisi Burhan Karakaş’ın yaşadıkları makbuzun önemini ortaya koydu. Karakaş’a 21 YTL ödeme yapıldı. Rakamı düşük bulan Karakaş itiraz etmeyi düşündü ancak bankadan makbuz almamıştı. Karakaş, şubeden kendisine makbuz verilmesini istedi. Şube personeli Karakaş’a makbuz vermek için bilgilerini kontrol ederken, alacağın 1.277 YTL olduğunu fark etti.

Nasıl dilekçe yazmalı?

Örnek dilekçe şöyle yazılabilir: “... Kurumu’na ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na... 1987 ile 1995 yılları arasında adıma KEY ödentisi yapıldığı halde ilgili web sayfasında ve başvurduğum Ziraat Bankası şubelerinde adıma KEY ödemesi çıkmadı/eksik çıktı. Ekte sunduğum belgelerden de görüleceği üzere o yıllarda kamu kurumunda çalıştım ve sıra tahsisli lojmanda da oturmadım. Bu nedenle kayıtlarınızın tekrar incelenerek adıma yapılmış KEY ödentilerinin 5664 sayılı Kanun’un 5’inci maddesine uygun olarak Ziraat Bankası’na bildirilmesini arz ederim. Ekli belgeler: 1- O yıllara ait ücret bordroları 2- O yıllara ait KEY ödenti belgeleri.
 Özel sektör çalışanları için itiraz dilekçesi ise şöyle olabilir: “... Kurumu’na ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na

1987 ile 1995 yılları arasında adıma KEY ödentisi yapıldığı halde www.keyodemeleri.com  isimli web sayfasında ve başvurduğum Ziraat Bankası şubelerinde adıma KEY ödemesi çıkmadı/eksik çıktı. Ekte sunduğum belgelerden de görüleceği üzere o yıllarda 10 veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde çalıştım ve adıma KEY ödentisi yapıldı. Bu nedenle kayıtlarınızın tekrar incelenerek adıma yapılmış KEY ödentilerinin 5664 sayılı Kanun’un 5’nci maddesine uygun olarak Ziraat Bankası’na bildirilmesini arz ederim.”

Not: Dilekçe örnekleri NTVMSNBC’den alındı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
987 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
998 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.