KEY`de kimse ne alacağını bilmiyor!

28.07.2008 - 14:24 | Son Güncelleme :

vatandaşların yoğun ilgisi nedeniyle, hak sahibi listelerinin ilan edildiği “www.keyodemeleri.com” sitelerine girilemiyor

Konut Edindirme Yardımının (KEY) tasfiyesi kapsamında <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349keyziraat.jpg" align="right" vspace="5">ödemeler başladı. Ne kadar KEY parası alacağını öğrenmek isteyen vatandaşların yoğun ilgisi nedeniyle, hak sahibi listelerinin ilan edildiği “www.keyodemeleri.com” ve “http://rega.basbakanlik.gov.tr” sitelerine girilemiyor.

AA

Yetkililer, söz konusu sitelere en fazla 4 bin kişinin aynı anda girebileceğini belirtirken, bu durumun, bilgisayarların kapasitesi veya hızıyla ilgili olmadığını belirttiler. Yoğunluğun 2 gün sürmesini beklediklerini ifade eden yetkililer, hak sahibi vatandaşların bu listelere veya Resmi Gazete`ye bakmasına gerek olmadığını vurguladılar.

Hak sahibi olduğunu düşünen vatandaşlar, TC kimlik numaralarının son iki rakamına göre ilan edilen günlerde Ziraat Bankası şubelerine başvurabilecekler. Ziraat Bankası şubelerinden bugün TC kimlik numarasının son 2 rakamı, 00, 02, 04, 06 ve 08 olan vatandaşlar, KEY paralarını alabilecekler. Ancak, Ziraat Bankası Bankkartı olanlar ise şubelere başvurmadan, TC kimlik numaralarını gözetmeden, doğrudan ATM`lerden paralarını çekebilecek.

KEY 60 BİN HACİZLE BAŞLADI! Tıklayın...

KEY hak sahiplerinin listelerinin ilan edildiği Resmi Gazete, dün mükerrer sayı ve 80 cilt olarak yayımlanmış ve 3 nüsha basılmıştı.

RESMİ GAZETE`NİN İNTERNET SİTESİ DE ÇÖKTÜ

Başbakanlık Basımevi Döner Sermaye İşletme Müdürü Ramazan Sakça, KEY hak sahibi listelerinin yer aldığı Resmi Gazete`nin, dün, aynı zamanda internet sitesine de konduğunu belirtirken, bugün, vatandaşların yoğun ilgisi nedeniyle “http://rega.basbakanlik.gov.tr” sitenin kullanılamaz hale geldiğini söyledi. Sakça, Resmi Gazete`nin 30 binden fazla abonesinin de Resmi Gazete`ye ulaşamaması nedeniyle, bugün KEY listelerinin yer aldığı Resmi Gazete`yi siteden kaldırıp, doğrudan “www.keyodemeleri.com” sitesine link vermeyi planladıklarını belirtti.

GUİNESS`E GİREMEYECEK

“İlk 79 cildi 2 bin sayfa, son cildi 188 sayfa olmak üzere toplam 80 cilt olarak basılan Resmi Gazete`nin Guiness rekorlar kitabına girip girmeyeceği” ile ilgili bir soru üzerine Sakça, rekorlar kitabına girmek için önceden başvurmak ve bütün işlemlerin noter huzurunda yapılması gerektiğini hatırlatarak, bu nedenle bu kitaba giremeyeceklerini açıkladı. Sakça, listelerin gönderilme tarihi ve liste büyüklüğü konusundaki belirsizlik nedeniyle bunu yapamadıklarını kaydetti.

Diğer taraftan, KEY Listelerinin yer aldığı mükerrer Resmi Gazete`nin bir cildi, ortalama 4 kg ağırlığında.

Sakça, basımevi çalışanlarının bu Resmi Gazete`nin basımı için Cuma günü öğleden sonradan itibaren izinsiz ve fazla mesaili olarak çalıştıklarını belirtirken, bu çalışanlardan bazılarının KEY ödemesi olmadığını, ancak fazla mesai ödemesi alarak bu uygulamadan yararlanmış olacağını söyledi.

BÜYÜKŞEHİRLERDEKİ ŞUBELERDE FAZLA YOĞUNLUK YOK

Bu arada, KEY ödemeleri nedeniyle büyük şehirlerdeki Ziraat Bankası şubelerinde fazla yoğunluk görülmezken, küçük merkezlerdeki şubelerde kuyrukların görüldüğü belirlendi.

KEY ödemeleri kapsamında hak sahibi 8,5 milyon kişiye toplam 2,8 milyar YTL ödenecek. TC kimlik numarasının son 2 rakamına göre yapılacak ödemelerin 8 Ağustos Cuma günü tamamlanması bekleniyor. Hak sahibi kişiler, paralarını 5 yıl içinde istedikleri zaman Ziraat Bankası şubelerine başvurarak da alabilecekler. Bu sürede alınmayan paralar Hazine`ye gelir kaydedilecek.

Tasfiye kanunu uyarınca, adlarına KEY tutarı tahsil edilmiş, ancak Emlak Bankası`na parası aktarılmamış olan hak sahipleri, Emlak Konut GYO`dan hisse senedi alamayacak. Bu kişilere KEY ödemeleri peşin yapılacak.

Adlarına Emlak Bankasına para yatırılanlar ise Emlak Konut GYO`dan hisse senedi alabilecek.

Diğer taraftan, TC kimlik numarası bulunmayan, sadece sosyal güvenlik numarası bulunan hak sahiplerine ödeme yapılmayacak. Bu kişilerin veya bu kişilerin varislerinin, TC kimlik numarasıyla ödeme yapılmasını sağlamak üzere 3 ay içinde, öncelikle çalıştıkları kuruma, burada sorun çözülmezse ilgili sosyal güvenlik kurumuna başvurması gerekiyor. İlgili sosyal güvenlik kurumları, daha sonra bu kişilere ilişkin listeleri yine tasfiye halindeki Emlak Bankası`nın KEY birimine, orası da Emlak Konut GYO`ya bildirecek. Emlak Konut GYO`nun yeni listeleri Ziraat Bankası`na bildirmesi ile bu kişilere veya varislerine ödeme yapılabilecek.

ZİRAAT BANKKARTI OLANLAR BUGÜN ALIYORLAR

KEY hak sahiplerinden Ziraat Bankasında hesabı bulunan ve bu hesabına ilişkin Bankkartı bulunanlar, Ziraat Bankası ATM`lerinden, TC kimlik numaralarına göre belirtilen günleri beklemeden bugünden itibaren paralarını alabilecekler. Dolayısıyla bu hak sahiplerinin 28 Temmuz`dan itibaren şubeler yerine, doğrudan Ziraat Bankası ATM`lerinden paralarını almaları mümkün olabilecek.

KEY ödemeleri, bireysel olarak Ziraat Bankası şubelerinden yapılabileceği gibi, Ziraat Bankası şubelerine başvuruda bulunan kurum/kuruluş ve saymanlıklar aracılığıyla toplu olarak da ödenebilecek.

HAK SAHİPLERİ, ALDIKLARI PARAYI DÜŞÜK BULUYOR

A.A muhabirinin görüşlerine başvurduğu özel bir şirkette çalışan Sedat Aytürk, ödeme gününü beklemeden ATM`den parasını aldığını ve hiçbir sıkıntı yaşamadığını söyledi. Çalıştığı dönemde KEY kesintisinin tam olarak yapıldığını ifade eden Aytürk, 1.095 YTL aldığını, bunu da normal olarak gördüğünü kaydetti.

Askeri bir kurumdan emekli olan Yeşim Aksoy da 1.240 YTL tutarındaki KEY ödemesini aldıktan sonra, AA muhabirine, şunları söyledi:

“Paramı alırken hiçbir sıkıntı yaşamadım. Bu bize bir hediye gibi oldu. Ama bunun faizlerini de göz önünü aldığınızda daha fazla olması gerektiğini düşünüyorum. Biz bu kesintiler ilk yapılmaya başlandığında bunların bize konut olarak geri döneceğini düşünüyorduk. Başlangıçta çok iyi bir uygulama olarak görünüyordu ama bugün aldığımız biraz komik geliyor.”

Özel bir şirkette çalıştığını ifade eden İsmail Kılıç ise KEY kesintisinin 1991 Ocak`tan itibaren yapıldığını, ancak 272 YTL alabildiğini söyledi. Ödenen miktarı “çok az” bulduğunu ifade eden Kılıç, “Bunları nasıl hesapladılar anlamış değilim. İtiraz edeceğim” diye konuştu

Resmi bir kurumda çalışan İbrahim Taşçılar adlı vatandaş da kesinti yapıldığı dönemde de işçi olarak çalıştığını belirtti ve KEY ödemesi hesabına sadece 64,5 YTL yatırıldığını ifade etti. Ödenen miktara tepki gösteren Taşçılar, itiraz edeceğini söyledi.

Bu arada bazı vatandaşlar da, yoğunluk nedeniyle internetteki sisteme giremediklerini ifade ettiler. Ziraat Bankası ATM`lerinde de yoğunluk
yaşandığını belirten vatandaşlar, ödemelerin tek bankadan yapılmasına tepki göstererek, diğer bankalardan da ödeme yapılmasını istediler.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.011 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.