KEY`de büyük rezalet!

28.07.2008 - 09:55 | Son Güncelleme :

Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesabında birikimi bulunan 8.5 milyon hak sahibine dünden itibaren ödeme yapılmaya başlandı

Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesabında birikimi bulunan 8.5 milyon hak sahibine dünden itibaren ödeme yapılmaya başlandı. Hesaba ilişkin bilgi alınabilecek tek adres olan www.keyodemeleri.com sitesi gün boyu açılmadı. Ödemelerin, kimlik numarasının son 2 hanesine göre yapıldığına dikkat etmeyen hak sahipleri şubelere koşunca, izdiham yaşandı.

HÜRRİYET

VATANDAŞI ev sahibi yapmak için 1987-1995 yılları arasında yapılan kesintinin, 13 yıl sonra dün geri ödenmeye başlandı. Ancak 8.5 milyon hak sahibini ilgilendiren Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesabı ile ilgili bilgilere erişilememesi, ilk günün sıkıntılı geçmesine yol açtı. Resmi Gazete’de yayımlanan listelere www.keyodemeleri.com adresinden bakılacağı açıklanmasına karşın, bu internet sitesine erişim mümkün olmadı. Hak sahiplerine ödemelerin, oluşturulan takvim uyarınca kademeli biçimde yapılması nedeniyle, dün sadece vatandaşlık numarasının sonu 00-08 arasında olan hak sahiplerinin dün KEY paralarını alması gerekiyordu. Ancak bu uygulamadan habersiz olan çok sayıda vatandaş, parasını almak için şubelere gidince, izdiham yaşandı. Bir de bunlara hesabına para yatıp yapmadığını görmek isteyen Ziraat Bankası müşterileri de eklenince, banka önlerinde uzun kuyruklar oluştu.

Hesaplara ulaşılamadı

Aylardır, KEY ödemelerinin başlayacağı bugünü bekleyen hak sahiplerinin, en çok merak ettiği eline ne kadar para geçeceğiydi. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, daha önceden 1 YTL’lik alacaklar bulunduğunu açıklasa da, hak sahipleri ’en az bin YTL alırım’ umuduyla ilk gün hem interneti, hem de banka şubelerini kitledi. Bankaya gitmeden önce, ne kadar para alacağını internetten öğrenmek isteyenler, dün bütün gün boşuna uğraş verdi. İlgili yasa gereği ödeme miktarını ve zamanının www.keyodemeleri.com adresli internet sitesinden TC Kimlik Numaraları ve Sosyal Güvenlik Numaraları ile öğrenebilecek olan KEY hak sahipleri, bir türlü siteye giremedi. Listenin yayımlandığı internet sitesi aşırı yoğunluk yüzünden kitlendi.

Yoğunluk 2 gün sürer

www.keyodemeleri.com adlı sitenin normalde sabah saatlerinden itibaren yayında olması gerekirken, sayfayı tıklayanları ’sayfa görüntülenemiyor’ yazısı karşıladı. Yetkililer, siteye en fazla 4 bin kişinin aynı anda girebileceğini belirtirken, bu durumun, bilgisayarların kapasitesi veya hızıyla ilgili olmadığını belirttiler. Yoğunluğun 2 gün sürmesini beklediklerini ifade eden yetkililer, hak sahibi vatandaşların bu listelere veya Resmi Gazete’ye bakmasına gerek olmadığını vurguladılar. Zaten listelerin yer aldığı mükerrer sayının her biri 2 bin sayfa 80 ciltten oluşması da bunun pek mantıklı olmadığını gösteriyor.

Kuyruk gün boyu sürdü

Bütün gün internet sitesine girmeye çalışarak vakit kaybetmek istemeyen, buna imkanı da olmayan yüzlerce hak sahibi ise direkt Ziraat Bankası şubelerine gitti. Gişe önlerince uzun bekleyişten sonra, parasına kavuşanlar sadece, kimlik numarası 00 ile 08 arasında olanlar oldu. Günü olmadığı için bankaya gelenler, zaten eli boş döndü. Ziraat Bankası’nda hesabı bulunarlar için bir gün koşulu yoktu, ancak en büyük eziyeti de onlar çekti.

6 saatte 166 milyon YTL dağıttı

ZİRAAT Bankası dün saat 15:30 itibariyle 282 bin kişiye 166 milyon YTL ödedi. Bunun 70 binini ATM’den yapılan ödemeler oluşturdu. Genellikle ödemelerde fazla yoğunluk yaşanmadığını belirten yetkililer, yoğunluğun daha çok, internetten listelere giremeyen vatandaşın, şubelere gidip ne kadar alacağını öğrenmek istemesinden kaynaklandığını anlattı.

Sinirlenen hak sahibi 1 YTL’yi bile bırakmadı

ZİRAAT Bankası şubeleri önündeki bekleyiş, sıcak havanında etkisiyle zaman zaman gergin anlar yaşanmasına neden oldu. Görevlilerin kendilerine yardım etmeyişinden şikayet eden vatandaşlar, paralarını alamadıklarından yakındı. Bazı hak sahipleri uzun uğraşların sonunda hesabında sadece 1 YTL olduğunu öğrendi. Bu duruma sinirlenen bazı hak sahiplerini 1 YTL’sini bile hesapta bırakmadı.

Takvimi kaçıran 8 Ağustos’tan sonra alacak

HAK sahiplerine ödemeler, 8 Ağustos’ta kadar, kimlik numarasının son 2 hanesine göre yapılacak. Bu takvimi kaçıranlar, parasını 8 Ağustos’tan sonra alabilecek. Kimlik numarasının son iki rakamı 20-28 olanlara 30 Temmuz, 30-38 olanlara 31 Temmuz, 40-48 olanlara 1 Ağustos, 50-58 olanlara 4 Ağustos, 60-68 olanlara 5 Ağustos, 70-78 olanlara 6 Ağustos, 80-88 olanlara 7 Ağustos, 90-98 olanlara ise 8 Ağustos’ta ödeme yapılacak. Ziraat Bankası’nda hesabı bulunanlar ise ödeme takvimini beklemeden itibaren istediği zamanda parasını alabilecek.

İtirazı olan 3 ay içinde başvuracak

KİMLİK numarası ile yapılan sorgulama sonucunda listede isimlerin yer almaması, Sosyal güvenlik numarası ile yapılan sorgulamada kimlik numarasının bulunmaması yada KEY hak sahibi olduğunun ve ödeme miktarının doğru olmadığının ileri sürülmesi halinde 3 ay içinde itiraz başvurusu yapılabilecek. Öncelikle o dönemde çalışılmış olan kuruma, bu kurumlardan sonuç alınamaması durumunda ise Sosyal Güvenlik kurumlarına müracaat edilebilecek. Hak sahibinin ölmüş olması halinde, veraset ilamına dayanılarak yapılacak ödemelerde yasal mirasçıların tümü aslen/vekaleten birlikte başvuracak veya miras ortaklığına temsilci atanabilecek. İştirak halinde mülkiyetin müşterek mülkiyete dönüştürüldüğüne ilişkin mahkeme kararının sunulması durumunda ise hisse oranında ödeme yapılacak. Vekaletname ile yapılacak ödemelerde, genel vekaletnameye istinaden ödeme yapılabilecek. Ancak, ibraz edilecek genel vekaletnamede vekilin bankadan para çekme yetkisi bulunacak. 5 yıl içinde talep edilmeyen alacaklar Hazine’ye kalacak.

Key parası alan önemli isimler

DÜN bazı internet sitelerinde yayınlanan KEY listesi pek çok kişinin alacağını öğrenmesini sağladı. Milyonlarca isim arasından yaptığımız araştırmada Türkiye’nin önemli isimlerine de rastladık. KEY ödemelerinden yararlanacak bazı önemli isimler ve alacakları para şöyle:

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un alacağı KEY parası 1332 YTL.

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök’ün alacağı KEY tutarı ise 1275 YTL.

Vakko Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hakko 1191 YTL alacaklı görünüyor.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın KEY parasının toplam tutarı ise 1380 YTL.

Sanatçı Hülya Avşar da KEY parası alack. Avşar’ın isminin yanında ödenecek tutar 97.54 YTL görünüyor.

Listede Türkiye’nin en önemli futbolcularından biri olarak gösterilen Hakan Şükür de bulunuyor. Şükür’ün alacağı 82.41 YTL olarak görünüyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.