Kayseri, doğalgazdaki kazığı ortaya çıkardı

29.07.2003 - 09:13 | Son Güncelleme :

Kayseri`de doğalgaz dağıtımını üstlenen firmanın amortisman ve hizmet bedeli olarak 8 yıl boyunca bir cent`in altında fiyat vermesi milyonlarca vatandaşın cezalandırıldığınıgösterdi

Türkiye`nin birçok ilinde hızla doğalgaza geçilmesi için arka arkaya açılan ihalelerde ortaya çıkan fiyatlar, başta İstanbul olmak üzere yıllardır doğalgaz kullanan 5 büyük ildeki vatandaşların cezalandırıldığını ortaya koydu. Son olarak Kayseri`de doğalgaz hattının yapım ve dağıtımını 30 yıllığına alan HSV İnşaat Pazarlama ve Ticaret şirketi, ihalede metreküp başına birim hizmet ve amortisman bedeli olarak bir cent`in altında, 0.07 cent fiyat verdi. Bu da halihazırda doğalgaz kullanan İstanbul, Ankara, İzmit, Bursa ve Eskişehir`deki vatandaşların bağlı bulundukları belediyeleri nasıl finanse ettiklerini gösterdi. Çünkü Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu`nun açıklamasına göre, bu illerde doğalgaz dağıtım kurumları yani belediyeler yaklaşık 5.4 cent`e yakın hizmet ve amortisman bedeli alıyor. Yani halen doğalgaz kullanan vatandaşlar belediyelere hizmet ve amortisman bedeli olarak Kayserili`nin 6.6 katı kadar fazladan para veriyorlar.

YÜZDE 20 DAHA PAHALI
Kayseri`deki bu ihale birçok açıdan önemli. Çünkü burada oluşan rakamlar bundan sonra EPDK tarafından yapılacak 17 ihale için baz oluşturacak. Örneğin perşembe günü Konya için yapılacak ihalede de katılımcı firmaların vereceği rakamın 1 ile 3 cent arasında değişmesi bekleniyor.

Kayseri`de ortaya çıkan rakamları somut bir örneğe indirdiğimizde bu ildeki vatandaşların doğalgazı yaklaşık yüzde 20 daha ucuza kullanacakları ortaya çıkıyor. Botaş dağıtım şirketlerine doğalgazın metreküpünü 236 bin liradan satıyor. İGDAŞ bu rakamın üzerine hizmet ve amortisman bedeli olarak yaklaşık 5.4 cent, bugünkü kurlarla 76 bin 366 lira koyuyor. Sonuçta İstanbullular doğalgazın metreküpünü 313 bin liraya kullanmış oluyorlar. Oysa Kayseri`de ihaleyi alan firma diyor ki Ben sekiz yıl boyunca hizmet ve amortisman bedeli olarak 0.76 cent alacağım. Bu yine bugünkü kurlarla 11 bin 562 lira demek. Yani Kayseri`ye bugün doğalgaz bağlansa vatandaşlar 247 bin liradan doğalgaz kullanacak. Bu da metreküp başına İstanbullular`ın 66 bin lira fazladan para ödediklerini ve doğalgazı yüzde 20 daha pahalı kullandıklarını gösteriyor.

`İhalede çıkan rakam çok uçuk`
Kayseri`de doğalgaz dağıtım ihalesini alan firmanın verdiği 0.76 cent`lik fiyat ihaleye katılan firmaları da şaşırtmış durumda. Bugünlerde perşembe günü yapılacak olan Konya doğalgaz dağıtım ihalesine de katılmaya hazırlanan Akfen İnşaat`in Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Kayseri`de oluşan fiyat için uçuk bir rakam değerlendirmesinde bulunuyor. Ancak Akın için İstanbul, Ankara gibi illerde yıllardır ödenen hizmet ve amortisman bedelleri de uçuk. Kayseri için 2.4 cent`lik teklif veren Akfen`in patronu Akın, yıllardır doğalgaz dağıtımının kamu eliyle yapıldığına dikkat çekerek, Belediyeler büyük ölçüde hizmetlerini doğalgazdan elde ettikleri kârlardan çıkarıyor. Bizce 2-3 cent gibi rakamlar makul seviyeler. Mevcut doğalgaz dağıtım şirketleri ihalede oluşan fiyatların çok düşük olduğunu savunuyorlar. Bu ihaleye 19-20 firma katıldı hepimiz mi atlamışız? diye soruyor.

Bu fiyata kaliteli hizmet vermek mümkün değil
Mevcut doğalgaz şirketlerine göre, bu fiyata kaliteli hizmet mümkün değil

Dağıtım şirketleri, EPDK`nın sadece fiyat bazlı ihaleye çıkmasının ileride büyük sorunlara yol açacağını savundu. Yeni illerdeki doğalgaz dağıtım ihalelerine daha çok ekonomik kriz içinde olan müteahhit firmaların başvurduğunu söyleyen mevcut dağıtıcılar, şu noktalara dikkat çekti

* İhalelerde kullanılan kapalı zarf ve açık eksiltme yöntemi istenmeyen durumlar ortaya çıkaracak. Teklif veren şirketlerin çoğu sektörü bilmiyor. Bu nedenle çok düşük fiyatlarla ihaleler alınıyor. Söz konusu yatırımların verilen fiyatlara yapılması mümkün değil. Yapılması gereken, ihalelerin maliyet tabanlı bir düzenlemeye tabi tutulmasıdır.

* Doğalgaz dağıtımı gibi çok hassas ve riskli bir alanda mevcut ihale yöntemi riskin boyutunu daha da artırıyor. Kaliteden ödün verildiğinde, ileride çok ciddi ve belki de felaketle sonuçlanacak olaylar yaşanabilir.

* Maliyetinin çok altında teklif verip ihaleyi alan firmalar, bir müddet sonra taahhütlerini yerine getiremez duruma gelecek. Tıpkı bankacılık sektöründe olduğu gibi çok sayıda firma da EPDK`nın sırtına yük olacak.

* Kayseri Doğalgaz Dağıtım Lisansı İhalesi`nde ortaya çıkan fiyat ile yine EPDK tarafından belirlenen diğer fiyatların karşılaştırılması eşdeğer olmayanlar arasında yapılmış bir kıyaslamadır. Bu karşılaştırma, yıllardır bu hizmeti veren dağıtıcılar hakkında yanlış yargılara neden oluyor.

Enka, enerji sektöründe büyümeye devam ediyor
Enka İnşaat ve Sanayi A.Ş., Adapazarı, Gebze ve İzmir Elektrik Üretim Limited şirketlerindeki ortaklık payını artıracak. Enka İnşaat`tan Borsa`ya gönderilen açıklamada, yap-işlet modeli ile Adapazarı, Gebze ve İzmir doğalgaz çevrim santrallerini gerçekleştirmiş olan Adapazarı, Gebze ve İzmir Elektrik Üretim Limited şirketleri hisselerinin yüzde 9`unun 50 milyon dolar bedelle satın alınması konusunda yabancı ortak InterGen ile mutabakat sağlandığı bildirildi.

Açıklamada, işlemlerin, gerekli izin ve onayların alınmasının ardından tamamlanacağı ve mevcut yüzde 40 olan şirketin ortaklık payının yüzde 49`a yükseleceği kaydedildi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.