Kardemir`de Filyos Limani Operasyonu.

11.06.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Kapatilmakuzereyken iscilere devredilen ve Turkiye`nin bu sekildeki ilk ozellestirme uygulamasi olan Kardemir`in bazi gruplarin eline gecme tehlikesi yasadigi, Kardemir hisselerini toplayan gruplarin asil olarak 49 yilligina isletme imtiyazi Kardemir`de olan Filyos Limani`na goz diktigi ogrenildi. Demir-celik sektorunun onde gelen kuruluslarindan Kardemir`de ilginc gelismeler yasaniyor. Hisseleri iscilere dagitildiktan sonra onemli yatirimlar yapan ve bu yil sonunda uretimini 1 milyon tona cikarmayi hedefleyen Kardemir`de ozellestirme donemindeki hisse yapisinin bozuldugu bildirildi. Surekli krizde oldugu soylentileri cikarilan Kardemir`de hisse fiyatlarinin dusurulmesi icin operasyon yapildigi ve hisselerin cesitli ellerde toplanmaya basladigi dile getirildi. Kaynaklar, bazi cevrelerin piyasadaki hisselerinin toplam degeri 50 milyon dolar olan Kardemir`i ele gecirmeye calistigini, sirketin krizde oldugu yonundeki soylenti ve haberlerin de bu gruplarin isini kolaylastirdigini belirttiler. Karabuk`te etkili iki sanayicinin hisselerinin yuzde 17`sini ele gecirdigi, arkasinda buyuk bir holding bulunan bir bankanin da bolgede hisse topladigi yolundaki soylenitler de sehirde rahatsizlik yaratti. Kimin elinde ne kadar hisse oldugunun tam olarak kimse tarafindan bilinmedigini, ancak iki sanayicinin asgari yuzde 17`lik orana ulastigini belirten kaynaklar, yuzde 100`u halka acik Kardemir`i ele gecirmek icin kucuk bir meblagin yeterli olacagini ve tedbir alinmasi gerektigini kaydettiler. Kaynaklarin verdigi bilgiye gore, Ulastirma Bakanligi`na bagli DLH tarafindan Kardemir`e yap-islet-devret modeliyle yaptirilacak Filyos limani Kardemir hisselerinin pesindeki kuruluslarin ana hedefi durumunda. 25 milyon tonluk kapasitesi ile Turkiye`nin en buyuk limani olacak Filyos limani, Haydarpasa limaninin bes kati buyuklugunde insa edilecek. Filyos`un serbest bolge olmasi ve bolgeye yine Kardemir tarafindan yapilacak 100 MW`lik elektrik santrali ile filyos limaninin ve Kardemir`in degeri de buyuk olcude artacak. Onumuzdeki gunlerde imzalanacak mukaveleden sonra 3 yil icinde limanin 5 milyon tonluk bolumu tamamlanacak ve bu kapasite Karabuk`un ithalat ve ihracat islemlerinde kullanilacak. Daha sonra do kademeli olarak Filyos limani 25 milyon ton kapasiteye ulasacak. Butun bu yatirim 250 milyon dolara malolacak. Liman, Filyos`tan Ic Anadolu`ya uzanan demiryolu ve karayolu sayesinde besleme yollara da sahip olacagi icin Bati Karadeniz ve orta Anadolu bolgelerine onemli katki saglayacak. Filyos limani 49 yillik isletme suresinin sonunda devlete devredilecek. Kardemir, YID modelli Filyos limaniyatirimi icin gerekli hazirliklari tamamladi. Liman ve elektrik santrali insaati icin cesitli sirketler kurulurken, onumuzdeki gunlerde Basbakan Ecevit`in himayesinde Ankara`da Filyos limani ve serbest bolgesinin tanitilmasinin ardindan insaata baslanacak.
Kardemir hisseleri tepetaklak: 1 Haziran 1998 tarihinden itibaren IMKB`ye kote olan kardemir`in hisse fiyatlari, bu tarihten sonra dolar bazinda yuzde 76 deger kaybetti. 8 Haziran 1998`de 2 bin 950 liradan islem gormeye baslayan Kardemir D tipi hisse senetlerinin dolar bazinda degeri 1.15 cent iken hisseler son donemde bin 100 liradan islem gormeye basladi. Boylece D tipi hisselerin dolar bazinda degeri 1.15 cent`ten 0.27 cent`e dustu ve hisseler yuzde 77 duzeyinde deger kaybetti. Bu arada yilbasindan bu yana IMKB 100 endeksi yuzde 104 yukselirken TL bazinda D tipi hisselerin artis orani yuzde 21`de kaldi. Boylece Kardemir hisseleri dolar bazinda oldugu gibi endeks artisina gore de cok geride kaldi. Kardemir`in B tipi hisseleriise 3 Eylul 1998`de bin 775 lira (0.65 cent) iken bugunku degeri 650 lira (0. .16 cent). B tipi hisselerdeki deger kaybi da yuzde 76 duzeyinde.
Son gunlerde Kardemir hakkinda basinda cikan bazi haberlerin sirketin gercek durumunu yansitmadigini ve Kardemir`in yenilenmis teknolojisi ile bir dunya sirketi olmak yolunda onemli adimlar attigini belirten Kardemir Genel Mudur Yalcin Amanvermez, aciklamasinda sunlari soyledi: `Ulkemizde uzun celik uretimi toplami 12 milyon tondur. bunun yarisi ic piyaasda tuketiliyor. Diger bolumu ise ihrac ediliyor. daha once Iran, Irak, Dogu Asya ulkeleri Tayland, Endonezya, Filipinler, Cezayir ve Kuzey Afrika ulkelerine yapilan ihracatta dunyada yasanan global kriz nedeniyle durma noktasina geldi. Yapilamayan bu ihraclarin ic piyasayi etkilemesinin yaninda, Rusya ve Ukrayna`dan ulkemezi edenetimsiz sekilde gelen hurda ve kutukler Kardemir, Isdemir ve Erdemir gibi entegre tesisleri olumsuz sekilde etkiledi. ABD ve Avrupa ulkeleri; Rusya ve Ukrayna`dan yapilan hurda ve kutuk alimlarini durdurarak kendi celik sanayilerini korudular. 1995, 1996 ve 1997 yillarinda kar eden sirketimiz, yine bu donemler icinde 153 milyon dolarlik yeni celikhane ve kontinu kutuk tesislerinin yatirimina basladi. 1998 yilinin 1.4 milyon dolar zararla kapanmasina ve diger olumsuz faktorlere ragmen yatirimlar bitirilerek, Yeni Celikhane`de uretime gecildi ve ton basina 60 dolar tasarruf saglandi. (DUNYA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.