Kararın ardından piyasalar ne olacak?

31.07.2008 - 09:33 | Son Güncelleme :

Anayasa Mahkemesi`nin dün Ak Parti kapatma davası hakkındaki kararını açıklamasının ardından gözler piyasalara çevrildi

AKP davasında piyasaların dediği oldu. ’Kapatma olmayacak’ <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349borsayabanci23.jpg" align="right" vspace="5">beklentisiyle son 5 günde yüzde 10 çıkan İMKB’de yükselişin devamı bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla 1.17’nin de altına inen dolarda dip seviyelere gelindiği belirtiliyor

Anayasa Mahkemesi’nin Pazartesi günü görüşmeye başladığı davada AKP’nin kapatılmayacağına oynayan piyasalar haklı çıktı. Son günlerde artan “AKP kapatılmayacak” beklentileriyle tırmanışını sürdüren İMKB, Anayasa Mahkemesi’nin kararından önce yüzde 5.59 daha yükselerek 41.342 puana çıktı. Böylece İMKB’de son 5 günde yaşanan yükseliş yüzde 10’u aştı. Gün boyunca “Anayasa Mahkemesi kararını bugün açıklayacak” söylentilerinin dolaştığı borsa, gazetecilerin açıklama için Anayasa Mahkemesi’ne davet edildiği haberleriyle tam anlamıyla coştu. Özellikle yabancı yatırımcıların artan alımlarıyla işlem hacmi 2.2 milyar YTL ile son ayların en yüksek seviyesine çıktı.

Karar doları yere serdi

Anayasa Mahkemesi’nin kararı öncesinde 1.19 YTL seviyelerinden işlem gören dolar kuru, AKP’nin kapatılmadığı yönündeki açıklamanın ardından 5 Şubat’tan bu yana gördüğü en düşük seviye olan 1.1690 YTL’ye indi. AKP’nin kapatılmadığına yönelik Anayasa Mahkemesi kararı Türkiye’nin uluslararası piyasalarda işlem gören tahvillerinde de alımları hızlandırdı. 2030 vadeli Türk tahvillleri karar sonrasında 2 doların üzerinde değer kazanarak 148.1 dolara yükseldi.

Piyasalarda son günlerde satın alınmaya başlanan “AKP kapatılmayacak” beklentisi, bono faizlerinin de dün 0.35 puan düşerek yüzde 19.60 seviyesine inmesine neden oldu. Böylece bono faizleri yüzde 18.23 seviyesinde bulunan gecelik faizin yıllık bileşiği anlamına gelen fonlama maliyetine de yaklaştı.

Karar piyasaları nasıl etkileyecek?

Anayasa Mahkemesi’nden piyasaların istediği kararın çıkması, “Bundan sonra ne olur?” sorularının artmasına neden oldu. Uzmanlar, Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından piyasaların rahat bir nefes aldığının altını çizerken son günlerdeki olumlu havanın bir süre daha devam edebileceğini belirtiyor. Ancak yatırımcıların “büyük bir ralli yaşanacak” beklentisine kapılmamaları gerektiği de ifade ediliyor.

AKP’nin kapatılmayacağı beklentisinin yüzde 80 oranında fiyatlara dahil edildiğine dikkat çeken Raymond James Başekonomisti Özgür Altuğ, “Bundan sonra İMKB’de yüzde 5-7 oranında bir yükseliş olur” dedi.

GÖRÜŞLER

Haldun Alperat / Ekspres Yatırım Genel Müdürü
Haftaya bu da unutulur

AKP’nİn kapatılmayacağı beklentisi fiyatlara dahil edilmişti. Bu riski almak istemeyen yatırımcılardan gelecek alımlarla piyasalarda olumlu seyir devam eder. Ancak gelecek haftadan itibaren yine dünyayı izlemeye başlarız. Her ne kadar piyasa bu beklentileri satın aldıysa da bir politik risk vardı ve bu ortadan kalkmış oldu. Özellikle yerli bu riski satın almamıştı. Bugün piyasalar güne olumlu başlar, haftaya bu konu da unutulur.

Özgür Güneri / Finans Yatırım Genel Müdür Yardımcısı
Yükseliş potansiyeli az

Anayasa Mahkemesi’nin kararı piyasaları olumlu etkileyecek. Çünkü AKP’nin kapatılmayacağı beklentisi son bir haftadır piyasalarda artmıştı. Bugün hisse senetleri piyasasında olumlu bir seyir bekliyorum. Ancak bu beklentiye karşın piyasada artık yukarı potansiyelin de sınırlandığı kanısındayım. Eğer borsa dava öncesi 35.000’de olsaydı o zaman alım gelebilirdi.

Gökhan Uskuay / Turkish Yatırım Strateji Müdürü
Kayıplar telafi edilecek

İMKB’DE 42.500-44.000 aralığına doğru bir yükseliş yaşanabilir. Bu da yatırımcılar için ciddi bir satış fırsatı yaratabilir. Piyasalarda herşey olduğu gibi devam edecek. Piyasalarda Mart ayından bu yana yaşanan kayıplar kapanacaktır, o arada kâr satışları olsa bile yurtdışı piyasalar takip edilecek. Orta vadede borsa 39.000-44.000 puan arasında hareket edebilir.

Ivalo Vesselinov / Dresdner Kleinwort Ekonomisti
Türk varlıklarına ilgi artar

KISA vadede bu karar siyasi gerginliği azaltacaktır ancak Anayasa Mahkemesi’nin kararı AKP ile laik kesim arasındaki çekişmeye son verecek nitelikte değil. Mahkemenin kararı olumlu. Bu da Türk varlıklarına yönelik alımları güçlendirecektir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.