Kara harekatı başladı

22.02.2008 - 12:04 | Son Güncelleme :

Genelkurmay Başkanlığı, dün saat 19.00`dan itibaren Kuzey Irak`a kara harekatı başlatıldığını açıkladı

Genelkurmay Başkanlığı, dün saat 19.00`dan <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349ASKEROperasyon7.jpg" align="right" vspace="5">itibaren Kuzey Irak`a kara harekatı başlatıldığını açıkladı

HAREKATIN PİYASALAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ NASIL OLUR? Tıklayın…

Genelkurmay Başkanlığı, dün saat 19.00 itibarıyla terör örgütü PKK ile mücadele kapsamında Kuzey Irak`a sınır ötesi kara harekatının başlatıldığını açıkladı. 10 generalin yürüttüğü harekata 10 bin asker katılıyor.

Harekatı Malatya 2`nci Ordu Komutanlığı yürütüyor.
 
Ankara, kara harekatı konusunda Irak ve ABD`yi de bilgilendirdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani`yi arayarak, "Hedefimiz Kürt halkı değil, PKK" dedi.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Irak Başbakanı Nuri El Maliki`yi aradı. Maliki, sivillerin operasyondan zarar görmemesini istedi.
 
Ancak Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, "Operasyondan haberimiz yok" dedi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Matt Bryza ise, "Alınacak en iyi haber değil. Yeni bir aşamaya geçildi" açıklamasında bulundu.

ABD ordusu da, Türkiye`nin sivillerin ölmemesi için mümkün olan herşeyi yapacağına dair güvence verdiğini bildirdi.

Harekat nedeniyle Habur Sınır Kapısı, araç trafiğine kapatıldı.

Irak Büyükelçisi, 14.30`da Dışişleri Bakanlığı`na gidecek.
 
TBMM Başkanı Köksal Toptan, "Türk ordusu kış koşullarında sınırı geçti. TBMM`nin vermiş olduğu sınır ötesi harekat, görevlendirmesini ve yetkisini Türk Silahlı Kuvvetleri büyük bir başarıyla şimdiye kadar yerine getirdi. Bundan sonra da kara harekatıyla yerine getirecektir. İşin sonuçlandırılması bakımından böyle bir ihtiyaç hissedildiğine göre bunun gereği yapılıyor demektir" dedi.
 
Genelkurmay: "En kısa zamanda dönülecek"

Genelkurmay Başkanlığı`nın internet sitesinde yayınlanan açıklamada; Hava Kuvvetleri ile desteklenen sınır ötesi kara harekatının başladığı kamuoyuna duyuruldu.
 
Açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetleri, 21 Şubat 2008 günü saat 10.00-18.00 arasında, belirlenen hedefleri karada konuşlu uzun menzilli silahlar ve Hava Kuvvetleri`ne mensup uçaklar ile etkili bir şekilde vurmuştur. Başarıyla icra edilen ateşle taarruzdan sonra, aynı gün saat 19.00’dan itibaren Hava Kuvvetleri ile desteklenen bir sınır ötesi kara harekatı başlatılmıştır" denildi.

Genelkurmay, hava operasyonlarının devamı niteliğindeki kara harekatının hedefinin PKK olduğunun altını çizdi ve sivillerin ve Türk Silahlı Kuvvetleri`ne düşmanca harekette bulunmayan "yerel unsur"ların harekattan olumsuz etkilenmemeleri için gerekli hassasiyetin gösterileceğini kaydetti.

Açıklamada, "Irak’ın toprak bütünlüğüne ve istikrarına özel bir önem veren Türk Silahlı Kuvvetleri, planlanan hedeflere ulaşılmasından sonra, en kısa zamanda yurt içine dönecektir" ifadesi kullanıldı.

Harekatın amacı; bölgenin teröristler için kalıcı ve güvenli bir üs bölgesi olarak kullanılmasının önlenmesi olduğunun altı çizildi. Bunun, Irak’ın istikrar ve iç barışına katkı sağlayacağının değerlendirildiği bildirildi.

Genelkurmay, basın mensuplarına da operasyon bölgelerine girmemeleri çağrısında bulundu.
 
TSK`nın operasyonları
 

1 Aralık 2007: Terörle mücadele kapsamında sınır ötesinde ilk nokta operasyon yapıldı. Genelkurmay, `Irak sınırları içinde 50-60 kişilik PKK`lı terörist gruba müdahale edildiğini duyurdu.
 
16 Aralık 2007: Sınır ötesi ikinci operasyon (hava harekatı) yapıldı. Genelkurmay, TSK`nın Kandil Dağı`nı bombaladığını açıkladı.
 
17-18 Aralık 2007: Türkiye-Irak sınırını geçmeye çalışan teröristlere müdahale edildi. Bölgede konuşlu kara birlikleriyle sıcak takip yapıldı. Operasyon, Şemdinli Yeşilova bölgesinde sınırdan birkaç kilometre derinlikte gerçekleştirildi.
 
22 Aralık 2007: Türk savaş uçakları, Kuzey Irak`taki terör örgütü hedeflerine yönelik operasyonda Amediye çevresindeki kampları hedef aldı.
 
Operasyonda hedef, Kandil`den sonra en büyük terörist kampının bulunduğu Zap ile Cemço bölgeleri oldu. Operasyonda ayrıca Amediye bölgesindeki Metina, Hakurk, Zap ve Haftanin kampları vuruldu.
 
26 Aralık 2007: Sabah erken saatlerde Kuzey Irak`taki Zap bölgesinde savaş uçaklarıyla operasyon düzenlendi. 8 mağaranın vurulduğu harekatta, büyük bir terörist grup etkisiz hale getirildi.
 
15 Ocak 2008: Kuzey Irak`taki Zap-Şivi, Avaşin-Basyan ve Hakurk bölgelerinde tespit edilen PKK`ya ait hedefler vuruldu. Genelkurmay, hava operasyonunda PKK`ya ait 60 hedefin tam isabet vurulduğunu açıkladı.

4 Şubat 2008: Genelkurmay, Türk savaş uçaklarının Irak`ın kuzeyindeki Avaşin-Basyan ve Hakurk bölgelerindeki 70 PKK hedefini vurduğunu bildirdi.

21 Şubat 2008: Saat 10.00-18.00 arasında K. Irak`ta belirlenen hedefler karada konuşlu uzun menzilli silahlar ve Hava Kuvvetleri`ne mensup uçaklar ile vuruldu. Saat 19.00 itibarıyla da Kuzey Irak`a sınır ötesi kara harekatı başlatıldı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.