Kale düştü, şimdi zor olan geri almak!

11.02.2008 - 13:36 | Son Güncelleme :

Cuma günü oldukça dalgalı bir seyir sonunda Dow %0,34   <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ak-alternatif.gif" align="right" vspace="5">gerilerken, Bovespa %0,19 yükselerek kapandı.

Nuri SEVGEN / ALTERNATİF YATIRIM

Avrupa borsaları %0,5 ile %1 arasında yükseliş gösterirken yine en kötü performans İMKB’de idi. %0,22 yükselen İMKB, şu anda son düşüş dalgasından dünyada en çok etkilenen borsa...

Bugüne İlişkin Beklentiler

Bugün, Japonya ve Çin tatil nedeniyle kapalı. Ancak Hindistan borsasının şu sıralar %3,5’tan fazla düşüşte olduğunu belirtmek isterim.
Diğer önemli bir hareket petrol fiyatlarında gözleniyor. Cuma günü 87 dolardan 92 doların üzerine çıkan Brent petrol bu sabah Asya kapalı olduğundan daha dikkat çekici görülüyor. Petroldeki bu ani yükselişin sebebi ise; Venezuella’nın ABD’ye petrol ihracatında  sorunlar yaşanacağına dair yorumlardı.

Dow futureları şu sıralar;  %0,35 civarında aşağıda işlem görüyor.

Bugün İzlenecek Datalar

Bugün yurtdışında beklenen önemli bir data mevcut değil. Ancak içeride piyasalar kapandıktan sonra Aralık 2007 cari açık rakamı açıklanacak. Beklenti açığın 3,3 milyar dolar olması yönünde.

Bu konuda kısa bir not eklemek isterim ki; açıklanacak olan açık ile toplam yıllık açığının yaklaşık 36 milyar dolar olacağı görülüyor. Aylık (36/12 = 3) 3 milyar dolar bu ülkenin cari açığını kapatmak için finansmana ihtiyacı var. Doğrudan yatırımın azaldığı bu dönemde aylık 3 milyar dolar finansman bulamayan bir Türkiye ciddi sıkıntı yaşar. Büyüme durur. Ancak en önemli sıkıntı ise TCMB’nin faizleri dışarıdaki kaotik durum içerisinde hızlı düşürerek ülkeden para çıkışına neden olabilmesi ya da içeride siyasi sıkıntıların yurt dışından portföy yatırırmı yapanları tedirgin etmesidir. İşte yumuşak karnı ülkemizin budur.

Cari açık rakamlarında iyileşme sağlanmadan ya da bu yönde bir sinyal olmadan geceleri tedirgin uyuyarak dünyadaki düşüşlerden daha fazla etkileneceğiz gibi görülüyor. Özellikle bu hafta sevgililer günü akşamı açıklanacak TCMB faiz kararı çok önemli...

İMKB Bugün İçin Beklenti


Cuma gününe iyi başlayan İMKB; dünyadaki dalgalanmadan olumsuz anlamda etkilendiğini bir kez daha göstererek önemli destek seviyelerinin altında kapanış yaptı. Bu durum grafiklerde ciddi bozulmaya neden olmaktadır. Zira daha önce çok önemli ve kuvvetli destek olan İMKB30 spot 53500-54000 (İMKB100 42500-43000) seviyeleri artık çok önemli direnç olacak gibi. Yani son kale düşmüş gibi görülüyor.

Kaleyi korumaktan daha zor olan zapt etmektir. Artık olası yükselişlerde satışları kuvvetle göreceğimiz duvar 54000 (İMKB100 43000) seviyesi olacaktır. Bu durum grafiklere bakıldığında; İMKB’de düşüş sürecinin devam edebileceğini gösteriyor. 

Her ne kadar yurtdışı gelişmelere bağlı olarak ara yükselişler olsa da kısa vadede görüntü o ki; düşüş olasılığı yükseliş olasılığından düşük... Bu durumda önerim; yatırımcıların hisse senedi portföylerindeki düşüşün verdiği zararın daha da derinleşmesini engellemek için korunma amaçlı olarak İMKB30 sözleşmelerindeki fiyat hareketlerini izlemeleri ve düşüşten korunma yönünde pozisyon almaları olacaktır. Çünkü bu saatten sonra para kazanmak değil mevcut durumu korumak daha önem kazanmaktadır.

Şu ana kadar ki verilere bakılarak bugün VOB’ta açılışta;
Şubat vadeli İMKB30 sözleşmelerinin güne 500-700 puanlık bir düşüşle başlangıç yapabileceğini bekliyoruz.

Pariteler

Japon Yeni/ Dolar paritesi geçen hafta dünyada dolar lehine başlayan hareketin etkisiyle şu sıralar 107,10 seviyelerinde. Euro/dolar paritesi dolar lehine gelişen hareket sonrası şu sıralar bir miktar Euro lehine hareket gözleniyor. Şu sıralar parite  1,4557 seviyeilerinde...
İçeride ise dolar/YTL kotasyonları şu saatlerde bankalar arası piyasada dolar lehine başlayan hareketin sürdüğü gözleniyor. Güne Dolar/YTL 1,2230 – 1,2260 seviyelerinde başladı.

Bugüne İlişkin Beklentiler

Dolar/YTL şubat vadeli dolar sözleşmesinin, 1,2230 – 1,2260 spot fiyatlara göre  teorik fiyat gereği VOB’ta güne 1,2280-1,2350  aralığından başlamasını bekliyoruz.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.