Kaderi bu 3 kritik görüşmeye bağlı

22.08.2012 - 08:22 | Son Güncelleme :

Samaras, yeni tasarruf paketinin süresini 2 yıldan 4 yıla yaymak amacıyla liderler turuna çıkıyor

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Andonis_Samaras.jpg">Yunanistan Başbakanı Samaras, yeni tasarruf paketinin süresini 2 yıldan 4 yıla yaymak amacıyla liderler turuna çıkıyor. Samaras turda, tedbirlerin tepki yaratacağını anlatacak.

İflastan kurtulma mücadelesi veren Yunanistan’ın kaderi, Başbakan Andonis Samaras’ın bu hafta yapacağı 3 kritik görüşmede belirlenecek. Samaras yarın (22 Ağustos), Atina’da Eurogroup Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker ile görüşecek.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Yunan başbakanı sonra, geçen haziran geçirdiği ağır göz ameliyatı sonrası ilk kez doktorların ‘zoraki izniyle’ uçağa binerek, ‘bir aydır hazırlandığı’ iki önemli görüşme yapacak. Samaras 24 Ağustos’ta Berlin’de Alman şansölyesi Angela Merkel, 25 Ağustos’ta da Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile bir araya gelecek.

DÖVİZ KURLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

`Bırakın nefes alalım`

Samaras bu 3 önemli görüşmede, AB’deki ortaklarından, “Bırakın biraz nefes alalım, kemeri çok sıktık, biraz gevşetelim” isteminde bulunacak. Yunanistan, Troyka’nın (IMF-AB-EUB) kurtarma paketi karşılığı dayatması sonucu bundan böyle bütçe açığı vermeyecek bir ekonomiye sahip olma yükümlülüğünü kabullenmiş bulunuyor.

Bu çerçevede Atina, 2013-2014 yılları için kamuda tasarruf amaçlı 11.6 milyar euro’luk ‘acı reçete’ açıklamak zorunda.

Tasarruf paketi; memur maaşları ve emekli maaşlarında yeni ek kesintiler, 30-40 bin dolaylarında memurun ‘yedeğe alınması’, devletten ve belediyelerden verilen ek ödeneklerin ezici çoğunluğunun kesilmesi ve savunma bakanlığı da dahil tüm bakanlıklarda tasarruf öngörüyor. İlk kurtarma paketinin imzalandığı 2010 yılından itibaren üç kez kesintiye uğrayan ve yüzde 40 azalan emekli maaşlarından yine toplam 4 milyar euro’luk kesinti yapılması gündemde. Memur maaşlarından ise yüzde 30-35 oranında kesintinin yanısıra Paskalya ve Noel tatillerinde ikramiye olarak verilen 13. ve 14. maaşların kaldırılması planlanıyor.

Tepki büyük olacak endişesi

Andonis Samaras, önümüzdeki hafta açıklanacak bu paketin büyük tepki görmesinden ve toplumda patlama yaşanmasından endişe ediyor. Nitekim iktidardaki koalisyonun diğer ortakları Pasok ve DimAr önlemlerden bazılarını onaylamayacakları sinyali veriyor.

Samaras, bu ortam içinde özellikle Merkel ve ikinci derecede Hollande’dan 2 yıllık kesinti paketinin ‘hiç olmazsa 4 yıla’ yayılmasını ve vatandaşlara yüklenecek yükün daha insaflı olmasını isteyecek.

AB’deki ortaklarının vereceği yanıt merakla bekleniyor ancak, Brüksel, Berlin ve Paris’in Atina’dan, devlet mekanizmasını ve bürokrasiyi yeniden yapılandırma, vergi kaçakçılığını sona erdirme ve süratle özelleştirmeler yapması konusunda önemli beklentileri var ve bunlar için somut yükümlülük beklentisi içinde.

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri, hisse fiyatları, dünya borsaları, en çok artan hisseler, en çok azalan hisseler, uzman görüşleri, banka faizleri, VOB, teknik analiz, KAP haberleri


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.