Kaçınılması Gereken Yaygın Yatırım Hataları

08.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Kaçınılması Gereken Yaygın Yatırım Hataları

Seçilebilecek binlerce hisse senedi, menkul kıymetler yatırım fonları ve diğer yatırım araçları, artı her gün eklenen sayısız bilgi parçası düşünüldüğünde yatırımcıların sıkıntıya düşmeleri normaldir. Böyle olduğu zaman, bazıları yatırım kararlarına zarar verebilecek eğilimlere yönelebilirler.

Psikolog Daniel Kahneman karar verme mekanizmasını 30 yıldan beridir incelemekte. 1970li yılların sonlarına doğru, kendisi ve meslektaşı Amos Tversky ilgilerini, davranışsal finans olarak da bilinen yatırım kararları alanınaçevirdi. Bulgularına göre yatırımcılar bir bilgi denizi ile karşı karşıya kaldıklarında,edinmiş oldukları eğilimler zayıf yatırım seçimlerine yol açabilecek şekilde karar almaktan kaçınmalarına yol açabiliyor.

Eğilimlere dayalı yaygın yatırım hataları
Aşağıda davranışsal finans yandaşları tarafından sıklıkla bahsedilen beş eğilim – ve bunlardan olası korunma yolları bulunmaktadır.

1.Yatırımcılar bazen duymak istedikleri şeyleri duyarak bir firmanın bocalamakta olduğunun göstergelerini gözardı ederek geleceğinin parlak olduğu şeklindeki göstergelere asılırlar. Bundan kaçınmak için, belirli bir hisseye aşık olmamaya çalışın. Disiplinli yatırımcılar asıl satın alma nedenleri artık geçerliliğini yitirdiği anda, bir firmanın gelirleri kötüye gittiğinde ya da yönetimi değiştiğinde gibi, hisselerini satacaklardır.

2.İnsanlar geleceği görebilme ve doğru kararlar verebilme yetenekleri hakkında gereğinden fazla kendilerinden emin olmaya yatkındırlar. Bir yükselen hisse senetleri döneminin ardından, bazı yatırımcılar spekülatif bir borsanın gücünü kendi yetenekleri olarak görme hatasına düşebilirler. Daha çok risk almaya ve böylece yatırım iklimindeki değişikliklere karşı korumasız kalmaya eğilimli olurlar.

Gereğinden fazla kendinden emin olmanın üstesinden gelebilmek için, portföyünüzün varlık dağılımını gözden geçirin. Dağılımlarınızı orijinal stratejinize yakın tutmanız ve gerektiği zaman tekrar dengelemeniz portföyünüzün sadece kısa bir süre önce yükselmeye başlamış bir varlık sınıfında takılmasını engelleyebilir.

3.Yatırımcılar bazen nicel bilgilerin nitel araştırmalardan daha önemli olduğuna inanır. Bu düşünce, bilgisayar güdümlü yatırım modellerinin sabit bir şekilde artması ve giderek artan yatırım başarımlarınısadece istatistik ve matematiksel dehayla açıklama ve tahmin etme çabalarının sonucunda geçmiş yıllarda artmış bulunuyor. Ne yazık ki, sayılara kör inanç sağlam yatırım kararlarına götürmeyebilir.

4.Bilgi ne kadar tanıdık görünürse, insanlar ona o kadar ağırlık verir. Para idarecisi David Dreman sağlam bir geçmişi bulunan ve herkesçe bilinen aile şirketlerinin kronik şekilde gereğinden daha fazla paradan değerlendirilmesi hakkında geniş yorumlar yapmıştır. Dreman’a göre, “bilinmeyen” hisseler genellikle bu daha çok tanınan senetleri değer olarak aşma eğilimindedirler. Neden? Çünkü insanlar genellikle tanıdık yatırımların değerini gereğinden fazla büyütürler ve bu da daha çok tanınan hisselerin değerini gerçekçi olmayan yüksekliklere çıkarabilir.

5.İnsanlar kazanmayı istediklerinden daha çok kaybetmekten korkarlar. Kahneman ve Tversky, başkalarıyla beraber, yatırımcıların kayba kazançtan daha hassas olduklarını bulmuşlar. İnsanlar alımından beri değeri düşmüş olan bir yatırımı satarak elde ettikleri kaybı kabul etmekte zorlanırlar.Araştırmacı Terrence odean tarafından yapılan 10000 aracı hesabın incelemesi bu kayıp korkusunu onaylıyor – hesap sahipleri değerleri yükselen hisseleri satmaya değerleri düşen hisseleri satmaktan iki kat daha fazla eğilimliler.

Daha deneyimli yatırımcıların örneklerini takip edin – yatırım yapmadan önce, kendinize eğer hisse düşüşe geçerse satış yapacağınız minimum bir fiyat belirleyin. Eğer hissenin fiyatı o değere düşerse, kayıplarınızı atın ve bir sonraki yatırıma geçin.

Bir yatırımcı olarak kendinizi tanıyın
Davranışsal finansın iddiasına göre yatırım sonuçları firmalar, hisseler ve fonlar hakkında bilgi sahibi olmak kadar kendinizi tanımanıza da dayanır. Bu eğer psikolojinizi iyi tanırsanız piyasayı alt edebileceğiniz anlamına mı gelir? Pek değil. Ama eğer bazı yaygın yatırım eğilimlerinin farkındaysanız, en azından potansiyel kayıplarınızı ufaltabilirsiniz.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.003 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.