Kaçak Et, Üreticileri de Korkutuyor

22.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Süt ineği yetiştiricileri, kaçak etin bahane edilerek yeniden et ithaline başlanmasından endişeleniyorlar. İzmir Süt Sığırı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Tokoğlu, Et ithal edilirse, halk ucuz et yiyemez, ama ithalatçılar aşırı kâr sağlar dedi.



İzmir Damızlık Holstein Süt Sığırı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Halil Tokoğlu, `Buffalo` operasyonu sonrasında et ithalatının serbest bırakılması konusunda görüşlerin dile getirilmesinin, üreticiyi endişelendirdiğini bildirdi. İthalatın serbest bırakılmasını isteyenlerin Buffaloculardan daha tehlikeli olduğunu söyleyen Tokoğlu, Buffalo operasyonunu fırsat bilen et ithalatı lobisi harekete geçti dedi. Türkiye`de bir dönem et ithalatının serbest olduğunu, ayrıca hayvancılık sektörüne faizsiz kredi verildiğini hatırlatan Tokoğlu, Tüketici yine ucuz et yiyemedi. Türkiye`nin yeterli kasaplık hayvanı var. Et ithal edilirse tüketici ucuz et yiyemez. İthalatçılar aşırı kar elde eder diye konuştu. Tarım Bakanlığı`nın et ithalatına izin vermemesini ve üreticiye kaba yem desteği sağlamasını taktirle karşıladıklarını kaydeden Tokoğlu, şöyle devam etti:


Bu güçlü lobinin bakanlığımızı etkilemesinden endişe duyuyoruz. (Türkiye`nin ete ihtiyacı var. Yurtdışından et getirelim, kaçağı önleyelim) diyorlar. Biz de diyoruz ki, öyle bir şey yok. Türkiye`nin kendine yetecek kadar eti var. Zamanında ithalat yapıldı, üretici ucuz et yiyemedi. Suni gündemlerle, Türkiye`de et açığı olacak gibi bir hava estirilmesin.


ARACILARIN KAR OYUNU;

Kaba yeme verilen desteğin, et fiyatlarının yükselmesini engellediğini de belirten Tokoğlu, şunları kaydetti: Bundan 4 ay önce 2 milyon 800 bin liraya kestirdiğimiz hayvanı, bu gün 2 milyon 700 bine kesen yok. Bu hep böyle olmuştur. Önce fiyatlar yukarı çekilir. Perakende piyasası oluştuktan sonra, üreticiden alım fiyatı yeniden aşağı çekilir. Böylece aracılar daha fazla kar sağlar. Et ithalatına izin verilirse, yurtdışından et getirenlerin karlılıkları, yerli üretimi satmaya göre çok daha fazla olacak. Bunun için ithalatın serbest bırakılmasını istiyorlar.
1990`lı yıllarda süt tozu ve süt mamullerinin ithalatının serbest bırakılmasıyla, üreticilerin damızlık hayvanlarını kasaba vermek zorunda kaldıklarını ifade eden Tokoğlu, O dönemi hatırlayanlar çok iyi bilirler, tüketici ucuza et yiyememişti. Yetkililerden dileğimiz, spekülasyonlara itibar etmemeleridir dedi. (FİNANSAL FORUM)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.