Kaçak Et Konusunda Tüketicilere Uyarı

15.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Yurtdışından Getirilen Etlerde Hastalık Taşıma Riski Yüksek

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Çakar: -Tarım Bakanlığı`nın Kaçak Et Getiren Büyük Firmalar İle Bu Etleri Kullanan Firmaların İsimlerini Açıklamasını İstiyoruz -Firmalar Açıklanana Kadar Tüketiciler, Kaçak Etlerden Yapılma Olasılığı Yüksek Olan Salam, Sucuk, Sosis, Hamburger, Şoklanmış Etleri Satın Almasınlar, Yemesinler -Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Cindemir: Mührü Olan Ve Hekim Kontrolünden Geçen Etlerin Yenmesinde Sakınca Yoktur -Yurtdışından Getirilen Şoklu Etlerde Risk Var

ANKARA (A.A) - 15.11.2000 - Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, yıllardan beri Türkiye`ye çok miktarda, sayıda kaçak et ve canlı hayvan getirilerek, büyük vurgunlar yapıldığını belirterek, Tarım Bakanlığı`nın kaçak et getiren büyük firmalar ile bu etleri kullanan ya da salam, sucuk, sosis gibi et ürünü haline getiren firmaların isimlerini açıklamasını istiyoruz dedi. Çakar, Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Atila Cindemir ile düzenlediği ortak basın toplantısında, tüketicileri kaçak et almamaları yönünde uyardı. Türkiye`ye kaçak giren etlerin damgasız ve sağlık yönünden tehlikeli ve riskli olduğu için, belirli firmalarca, bu etlerin içine standardın üzerinde baharat, tatlandırıcı gibi maddeler katıldığını ileri süren Çakar, şunları kaydetti: Fazla miktarda gıda katkı maddesi de katıldığı için bu ürünleri kullanan tüketicilerde kanser riski daha da artmaktadır. Tüketiciler hangi marka salam, sucuk ve sosisde kaçak etlerin kullanıldığını bilmemektedir. Tüketicinin bilgilenme hakkı açısından bu etlerin kullanıldığı ürünleri üreten firmalar ile ürün markalarının Tarım, Sağlık Bakanlıkları tarafından açıklanmasını istiyoruz.

-HASTALIK BELİRTİLERİ-

Çakar, söz konusu gıda kaynaklı hastalıklardaki belirtilerin, karınağrısı ve ateş gibi yumuşak seyirli, sindirim sistemli belirtilerden, nörolojik bulgulara kadar değiştiğini belirterek, en büyük risk grubu ise çocuklar, yaşlılar, şeker hastaları ve direnci düşük kişilerdir dedi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından özellikle Doğu ve Güneydoğu`dan Türkiye`ye kaçak olarak giren İran, Afganistan, Pakistan, Suriye, Irak ve Hindistan kökenli koyun ve sığırların, hastalıklardan arındırılmadığının belirtildiğini ifade eden Çakar, Türkiye`ye yılda kaçak olarak ortalama 4-5 milyon koyun ve 500-600 bin sığırın girdiğini söyledi. Bu rakamlara göre Türkiye`ye bir yılda kaçak olarak giren et ve canlı hayvan tutarının ortalama 1 katrilyon lirayı bulduğunu da ileri süren Çakar, Bu vurgun tüketicilerin cebinden çıkmaktadır. Hayvancılığımız bitmektedir. Ülke ekonomisine büyük darbe vurulmaktadır dedi. Çakar, bugün Türkiye`de 803 mezbaha bulunduğunu ve bunların sadece 40 tanesinin ruhsatlı olduğunu da ifade ederek, gelen kaçak etlerin ruhsatsız mezbahalarda keslip, dağıtıldığını bildirdi.

-TÜKETİCİLERE ÇAĞRI-

Çakar, denetimlerin gümrüklerde, mezbahalarda, soğuk depolarda, limanlarda ve sınırlarda çok sıkı şekilde yapılmasını da isteyerek, şunları kaydetti: İlgili bakanlıkların tüketicilerin sağlık, bilgilenme ve ekonomik haklarına saygılı olmalarını, gerekli önlemleri almalarını bekliyoruz. Tüketicilere çağrımız şudur; Tarım Bakanı bu kaçak etleri Türkiye`ye sokan büyük firmaları açıklayana kadar, tüketiciler ağırlıklı olarak kaçak etlerden yapılma olasılığı yüksek olan salam, sucuk, sosis, hamburger ve şoklanmış et ürünlerini satın almasınlar, yemesinler. Toplantıda konuşan Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Atila Cindemir de Türkiye`de hayvancılığın 1980 sonrası uygulanan politikalar yüzünden bu hale geldiğini belirterek, eğer bir ülke kapısını açık bırakırsa, o ülkeye hırsız girer dedi. Cindemir, Türkiye`de üretilen yerli etlerde hiç bir riskin bulunmadığını, sadece yurtdışından getirilen şoklanmış etlerde risk bulunduğunu kaydetti. Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cindemir, kaçak ete karşı vatandaşların mührü olan ve hekim kontrolünden geçtiği belli olan etleri almalarını, bu etlerin yenmesinde sakınca bulunmadığını söyledi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.