Japonya`dan yatırım çekme atağı

01.02.2008 - 14:46 | Son Güncelleme :

Türkiye, Japonya`dan büyük bir yatırımcı grubu çekmek için atağa geçti. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığındaki Türk Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı heyeti, pazartesi günü Japonya`ya gidecek.

CNNTURK

Heyet hafta boyunca Japonya`da yoğun bir yatırım imkanı tanıtım faaliyetinde bulunacak.

Devlet Bakanı Şimşek`in yanı sıra Türk Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alparslan Korkmaz ile beraberindeki yatırım heyetinin katılacağı yatırım turu, 4 Şubat Pazartesi günü başlayacak.

Başta başkent Tokyo olmak üzere, Japonya`nın birçok şehrinde toplantılar düzenleyecek olan heyet, öncelikle, Japon işadamlarına dönük düzenlenen seminerlere katılacak.

Türk heyeti, her gideceği şehirde, seminerlerin yanı sıra şehrin ve bölgenin önde gelen medya temsilcilerinin katılacağı basın toplantıları yapacak.

Toyota, Honda, Suzuki, Sony, Tashiba gibi büyük şirketlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda büyük şirketin üst yöneticileriyle biraraya gelecek olan Türk heyeti, Japon işadamlarını, Türkiye`de yatırım yapmaya davet edecek.

Yetkililer, önümüzdeki beş yıl içinde büyük şirketlerin yapacağı yatırımların yüzde 80`i mevcut yatırım yapmış şirketler tarafından gerçekleştirileceğini belirtirken, Japonya`nın da, Türkiye`de başta otomotiv alanında olmak üzere mevcut yatırımlarını genişletmeyi ve yeni yatırımlarda bulunmayı amaçladıklarını vurguluyor.

Yetkililer, Japonların, Türkiye`de nükleer enerji yatırımlarıyla ilgili olduklarını dile getirdiklerini, Japonların, Türkiye`de nükleer santralı yapma isteğini ifade ettiklerini de belirtiyor.

Japon yatırımcıların daha çok Doğu Avrupa`ya gittiklerinin altını çizen yetkililer, bunların Türkiye`ye gelmesi için çaba gösterileceğini, Japon yatırımcılara, Avrupa`daki üretim ve yatırım üslerinin bir kısmını Türkiye`ye de kaydırabilecekleri tavsiyesinde bulunulacağını vurguluyor.

Özelleştirme projeleriyle ilgilenen Japonların, yabancı sermaye için daha fazla tanıtım istediklerini, yatırım turunun gerçekleştirilmesinde bunun da etkili olduğunu ifade ediyor.

Heyet, Türkiye`ye, en az 1 milyar euroluk yatırım çekmek için Japonya`da seminerler ve basın toplantılarının yanı sıra bire bir görüşmelerde de bulunacak.

15 milyar dolarlık dış ticaret

Öte yandan, Türkiye`nin dış ticaret hacminin yaklaşık dört katı olan Japonya`nın 1 trilyon dolarlık dış ticaret hacmi içinde, 3.5 milyar dolarlık Türkiye-Japonya dış ticaret hacminin artırılması hedefleniyor.

Önümüzdeki dönemde, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkartılması hedefleniyor. Heyet, Japonya için Türkiye`nin Ortadoğu`ya, Avrasya`ya, Avrupa`ya ve Afrika`ya ulaşmak için ideal bir merkez durumunda olduğunu vurgulayacak.

Otomotiv sektörüne daha çok yatırım

Japonya`daki ziyaret kapsamında, Türkiye`de otomotiv ve yan sanayinde önemli Japon sermayesinin Türkiye`de bulunduğu, Japon firmalar açısından Türkiye`nin önemli bir üretim ve dağıtım üssü olarak hizmet verebileceği kaydedilecek.

Özellikle bazı Japon otomotiv firmalarının, Türkiye`deki yatırımlarını genişletme hazırlığında olduğu da vurgulanıyor.

Japon firmalarına, Türkiye`deki yatırım ve teşvik imkanları konusunda detaylı bilgi verilecek.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, geçtiğimiz aylarda, dünyanın iki otomotiv devinin Türkiye`ye yatırım yapmak üzere olduğunu vurgularken, bunlardan bir tanesinin Magna firması olduğunu ve firmanın 400 milyon dolarlık bir yatırımı Türkiye`de yapacağını, görüşmeleri yeni başlayan bir diğer firmanın da, Türkiye`ye 1 milyar euroluk bir yatırım yapma çabası içinde olduğunu söylemişti.

Japon yatırımcılara, inşaat, elektronik, enerji iletişim alanlarında ve atık su, çevre gibi konularda yeni yatırımlarla ilgilenebilecekleri, Ar-Ge, bilişim teknolojileri, turizm, gemi inşa konularında da ortak yatırımlar yapılabileceği vurgulanacak.

Japon işadamları ve medyasına, Türkiye`nin politik, ekonomik durumu hakkında bilgi verilirken, iki ülkenin, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Kafkaslar ve Orta Asya`daki üçüncü ülkelerde ortak yatırımlar yapılabileceği de ifade edilecek. Heyet, 10 Şubat Pazar günü Türkiye`ye dönecek.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
998 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.