İzmirli işadamları, hipermarketlere savaş açtı...

19.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Büyük marketler nakit sıkıntısını göstererek ödeme yapmazken İzmirli işadamları yaptırım kararı aldı.

-İtb Başkanı Özmen: -Büyük Marketler Nakit Sıkıntısını Gerekçe Göstererek, Ödeme Yapmıyor -Ebso Başkanı Akkan: -Odalar, Tüketici Masaları Kanalıyla Bundan Böyle Hipermarketleri Gözetim Altına Alacak -İzto Başkanı Demirtaş: -Cuma Günü Akşamına Vadesi Gelmiş Alacaklarını Üyelerimiz Tahsil Edemezse, Her Türlü Yaptırıma Yöneliriz -İzmir Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Tercan: -Hipermarketler (Tuzak Satışlar) Yaparak, Müşteriyi Kandırıyor

İzmirli işadamları, sanayici ve esnaf, büyük hipermarketlere sattıkları malların vadesinin ortalama 60 gün geçmiş olmasına karşın ücreti hala alamadıklarını ve büyük mali sıkıntılar yaşandığını dile getirdiler. İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Borsası (İTB) ve İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası yönetim kurulu başkanları Ticari Alacakların Tahsilatında Karşılaşılan Zorluklar ve Piyasaya Etkileri konulu ortak basın toplantısı düzenlediler. İTB Başkanı Hasan Özmen, hipermarket ve grossmarketlerin nakit sıkıntısını gerekçe göstererek, mal temin ettikleri firmalara ödeme yapmadığına işaret ederek, bu gerekçenin gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Özmen, hipermarketlerin likit çalıştığını, bayram ve yılbaşı öncesi satışlarının had safhada olduğuna dikkat çekerek, Bu kuruluşlar sattıkları malların parasını repoda, faizde değerlendirirken, mal aldıkları birçok firma iflasın eşiğinde. Tavırlarıyla ticaret ahlakı iyice yozlaştırıyorlar dedi. Marketler zincirinin aldıkları malların parasını ödemeyerek, firmaları iflasın eşiğine getirmelerinin ardından, bir süre sonra satın alacakları malları üretecek firmaların kalmayacağını öne süren Özmen, şöyle dedi: Aldıkları malların parasını ödemekte direnen marketler var. Ödeme güçlüğü içinde olduklarını iddia eden ve Türkiye`de en iyi parayı kazanan bu hipermarketlerin çoğunun İsviçre ve Fransa ayağı var. Fransa`da yasalarla marketlerin işleyişi belirlenmiştir ve aksi durumda yasa çalıştırılır. Bu marketler kendi ülkelerinde yasaya ve üreticiye gösterdikleri saygıyı Türkiye`de de göstermeliler. Türkiye`de böyle bir kanun yok diye ödemeyi geciktiriyorsa, mal aldığı firmayı zora sokuyorsa, bu ticari ahlaka sığmaz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) adına, hipermarketlerin bu tavrına karşı mücadele edeceklerini belirten Özmen, Bu ülkede hukuk var. Hukukun üstünlüğüne inanıyorsak, hukuk tek taraflı olmaz. Bir taraf kullanıyorsa, hukuk olmaz. Ticari ahlak bozulursa, kaybeden esnaf ve sanayici olmaz, birgün bu durum hipermarketlere de yansır dedi.

-KRİZ PİYASADA İLİŞKİLERİ KARGAŞAYA DÖNÜŞTÜRDÜ-

İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, mali piyasalarda görülen krizin piyasada borç-alacak ilişkilerini kargaşaya dönüştürdüğünü belirterek, hipermarketlere mal satan bir çok işletmenin alacağını alamadığını ve buna bağlı olarak borçlarını da ödemekte zorlandığını açıkladı. Demirtaş, hipermarketlere sattığı malın parasını alamayan üyelerinin nakit sıkıntısına düşmesi karşısında bu marketlerin ödemediği meblağları repo ve benzeri enstrümanlarla ekstra kazançlara dönüştürdüğünü anlattı. Pek çok üyenin parasını ödemeyen hipermarket ve mağazaları icraya verdiğini açıklayan Demirtaş, şunları söyledi: Büyük mağaza ve hipermarketler, mal alırken vaddettikleri ödeme tarihine uymamakta, borcunun yüzde 5`i kadar ödeme yapıyor. Kendilerine ait bankalara temlik vererek, hem aldığı maldan, hem de teminatı yüzde 100 garanti olan kredilerden para kazanıyorlar. 3-45-60-74 gün vadeli mal aldıkları halde 90 günü geçen borçları var. Vade farkı da vermiyorlar. Ayrıca komik barter önerileri yapıyorlar. Pirinç alan hipermarket parasını ödemeyince şeker verelim diyor... Bu hipermarket ve mağazalar zincirlerinin kendi üyeleri de olduğunu belirten Demirtaş, 5590 sayılı yasa, bize bu tür işyerlerine para cezası ve işyeri kapatmaya kadar giden yaptırımlar uygulama yetkisi veriyor. Bu toplantıyla gecikmiş alacakların tahsilatının yapılması için bir uyarıda bulunuyoruz. Cuma günü akşamına vadesi gelmiş alacaklarını üyelerimiz tahsil edemezse, her türlü yaptırıma yöneliriz diye konuştu. EBSO Başkanı Atıl Akkan, Türkiye`nin içinde bulunduğu nakit sıkıntısına karşın hipermarketlerin son derece likit kaldığını söyledi. Akkan, mal aldıkları firmalara nakit sıkıntısını gerekçe göstererek, ödeme yapmayan firmaların bir aldatmaca içinde olduğunu öne sürerek, Nakit parası olmadığını söyleyen bir mağazalar zincirinin 1-2 trilyon lira ödemesi varken, bankada 21 trilyon lirayı aşan parası bulunuyor. Bu vahşi kapitalizmin en acımasız yüzü diye konuştu. Hipermarket ve mağazalar zincirlerinin mal aldıkları firmalara ödeme yapmayarak, sıkıntıya itmesinin yanı sıra, tüketicilere de ucuz mal satışı kandırmacası içinde olduklarını belirten Akkan, odaların Tüketici Masaları kanalıyla bundan böyle hipermarketleri gözetim altına alacaklarını söyledi.

-HİPERMARKETLER FAHİŞ KARLAR PEŞİNDE-

Akkan, şunları söyledi: Hipermarketlerin 10 kalem malı ucuz gösterip, iki bin kalem malda müşteriyi soymasına izin vermeyeceğiz. Hipermarketler önce esnafı yoketti, şimdi sanayiciyi yoketmeye çalışıyor. Fahiş karlar peşinde koşarken, hiç kimseyi düşünmüyorlar. Bir dönem kumarhanelerin otobüslerle müşteri taşıması ve onlara ikramlarda bulunması gibi şimdi hipermarketler kent merkezlerinden otobüslerle yolcu taşıyarak, kandırıyorlar. TOBB kanalıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı`ndan da müfettiş isteyerek, söz konusu hipermarketlerin denetlenmesini isteyeceklerini kaydeden Akkan, Türkiye artık bu tür kötü niyetli soyguncuların cenneti olmaktan kurtarılmalıdır. Bu başlattığımız savaşta tüketiciden de destek istiyoruz dedi. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cemal Tercan da hipermarketlerin tuzak satışlar yaparak, müşteriyi kandırdığını ileri sürerek, bu yolla halkın tüketim bataklığına itildiğini, harcama kabiliyetinin çok üstünde borçlanarak, alışveriş yapmaya başladığını söyledi. Hipermarketlerin başkasının malını üç dört ay vadeyle aldığını ve bunları satarak elde ettiği kaynağı ise ranta kanalize ederek, hızla zenginleştiğini belirten Tercan, bunun karşısında esnafın sürekli kan kaybettiğini ve yok olduğunu ifade etti. Tercan, son dört ayda esnaf odasından sicilini sildiren 760 bakkal ve bayi olduğunu açıklayarak, bunun sosyal yaralar açacağını anlattı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.