İthalatçı birliklerinin kayıp 5 milyon YTL’si aranıyor

01.02.2008 - 10:06 | Son Güncelleme :

Yönetimlerini seçmenin dışında bir faaliyette bulunmayan 7 birliğe üye olan en az 5 bin firmanın verdiği 5 milyon YTL’nin akıbeti bilinmiyor. İthalatçı birliklerinde görev alan isimler “Para Kürşad Tüzmen’e bağlı DTM’ye verildi“ derken birliklerin bağlı olduğu TİM kanadından ise “Para emanete verilmiştir“ dışında açıklama yapılmıyor

İthalatı kontrol etmek amacıyla uzun tartışmaların ardından kurulan ancak bir türlü faaliyete geçmeyen ithalatçı birliklerinde ’kayıp milyonlar” bilmecesi yaşanıyor. Tarım ve orman ürünleri, maden ve metal, tekstil ve konfeksiyon, kimya, makine, nakil vasıtaları ve elektrik-elektronik alanlarında kurulan ancak yönetimlerini seçmenin dışında bir faaliyette bulunmayan 7 birliğe üye olan en az 5 bin firmadan toplanan 5 milyon YTL’nin üzerindeki paranın akıbeti bilinmiyor.

Kadük kalan birliklerin her üyeden 100’er YTL topladığını ve birlikler fiilen çalışmayınca parayı Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’e bağlı Dış Ticaret Müsteşarlığı’na (DTM) verildiği söylenirken, birliklerin bağlı olduğu Oğuz Satıcı başkanlığındaki Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) yetkilileri, “Para birlikler tarafından emanete alınmıştır” dışında bir açıklama yapamıyor. TİM’in yönetiminde olan ancak isimlerinin açıklanmasını istemeyen birçok isim de “paranın kayıp olduğunu” iddia ediyor.

Kürşad Tüzmen, Temmuz 2004’te devreye giren ithalatçı birlikleri ile ilgili o dönemde yaptığı açıklamada ithalatı anında kontrol edeceklerini, bu sayede düşük ve çifte faturalı ithalatın da önleneceğini söylemişti.

‘Arka bahçe’ iddiası

Tüzmen, “Eskiden ithalat verilerini yaklaşık 3 ay gecikmeyle öğreniyorduk. Bu nedenle ithalattan kaynaklanan haksız rekabete karşı zamanında önlem alamıyor ve mücadele edemiyorduk. Şimdi hangi sektörde, hangi fiyatlarla ithalat yapıldığını anında öğreneceğiz” dedi ama birliklerin kurulması iş dünyasında ciddi tartışmalara neden oldu. Birliklere en fazla karşı çıkan TOBB oldu. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Dünyada örneği olmayan, faydası meçhul bir yapılanma. İthalatçılar birliği niye kurulur? Amaç kontrollü ithalat yapmaksa, zaten gümrükler bunu yapıyor” demiş ve Tüzmen’e “Kendilerine yeni arka bahçeler yaratıyorlar” göndermesinde bulunmuştu..

Yabancı Sermaye Derneği de ithalatçı birliklerinin kurulmasının yatırımcının önünde engel oluşturacağını öne sürerken birçok ihracatçı birliği de oluşumun kimseye yarar sağlamayacağını savundu.

7 tane birlik kuruldu

* Tarım, İşlenmiş Tarım ve Orman Ürün. İth. Bir.

* Maden, Metal ve Metal Eşya İth. Bir.

* Tekstil ve Konfeksiyon Ürün. İth. Bir.

* Kimya Sanayi ve bağlı Sanayi Ürün. İth. Bir.

* Makine İthalatçıları Birliği

* Nakil Vasıtaları İthalatçıları Birliği

* Elektrik ve Elektronik Eşya İth. Birliği

TÜİK: 2007’de dış ticaret açığı 62.8 milyar $

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak-Aralık dönemi dış ticaret istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye’nin 2007 yılındaki ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 25.3 artarak 107 milyar 154 milyon dolar, ithalatı da yüzde 21.8 artarak, 169 milyar 987 milyon dolar oldu. Geçen yıl dış ticaret açığı, 2006 yılına göre, yüzde 16.3 artarak 62 milyar 833 milyon dolara yükseldi. 2006’da yüzde 61.3 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 63 oldu. 2006 yılında, 85 milyar 535 milyon dolarlık ihracat, 139 milyar 576 milyon dolarlık ithalat yapılmıştı. 2006’da dış ticaret açığı 54 milyar 41 milyon dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 61.3 olarak gerçekleşmişti.

TTN’de de 6 milyon YTL tartışılıyor

İHRACATÇILAR kanadında Türk firmalarını yurtdışında tanıtmak ve uluslararası alanda iş yapmalarını kolaylaştırmak amacıyla kurulan internet portalı TTN’de de benzer bir tartışma yaşanıyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne bağlı ihracatçı birliklerinin kurduğu şirketle ilgili iddiaların ardı arkası kesilmiyor. Şirketin sürekli zarar ettiği, sermaye artırımı yoluyla ihraçatçı birliklerden sürekli şirkete para aktarıldığı, Gümrük Tüketim Kooperatifi’ne de ortak edilerek gümrüklerden buraya para gönderildiği iddialardan sadece birkaçı.

TTN şirketinde akıbeti belirlenemeyen paranın ise 6 milyon YTL’nin üzerinde bir miktara ulaştığı da ifade ediliyor.




Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
994 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.