İşverenler İş kanunu`nu sevdi

04.07.2003 - 01:49 | Son Güncelleme :

İzmir`de Ege Bölgesi Sanayi Odasında (EBSO) Yeni İş Kanununun tanıtımı için düzenlenen seminere işverenler büyük ilgi gösterdi.

İzmir`de Ege Bölgesi Sanayi Odasında (EBSO) Yeni İş Kanununun tanıtımı için düzenlenen seminere işverenler büyük ilgi gösterdi. EBSOnun 140 kişilik salonu tamamen dolarken, toplantıyı ayakta izleyenler oldu.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen, Çalışma hayatında çok önemli bir döneme girerken, salonun böylesine hınca hınç dolması, işverenler olarak bu döneme, yeni yasaya verdiğimiz önemi gösteriyor dedi.

EBSO, Türkiye İşveren Sendikaları Konfedarasyonu (TİSK) ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından düzenlenen, Yeni İş Kanunu Ne Getiriyor? başlıklı seminer EBSO Meclis Salonunda yapıldı. Toplantıya işverenler ve sanayiciler büyük ilgi gösterdi. Yaklaşık 140 kişilik salon tamamen dolarken, takviye olarak getirilen sandalyeler de yetmeyince, bir grup toplantıyı ayakta izlemeyi tercih etti. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen, yeni kanun ile çalışma hayatında çok önemli bir döneme girildiğini belirterek, Yeni kanuna sahip çıkmamız lazım. Salonun böylesine hınca hınç dolması, işverenler ve sanayiciler olarak yeni döneme ne kadar önem verdiğimizi, yasanın arkasında olduğumuzu gösteriyor dedi.
Yeni kanunun hala daha bazı eksiklikleri olduğunu ifade eden Esen, bunların başında da kıdem tazminatı sorununun hala çözülmemiş olmasını gösterdi.

Esen, Kıdem tazminatıyla ilgili gerekli hukuki altyapının zaman geçirmeden yapılması ileride çıkacak ihtilafların önlenmesi açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca iş akdinin feshinin ardından açılan davanın Danıştay dahil 4 ayda bitmesi gerekiyor. Ancak buna, iş mahkemelerinin bugünkü durumu göz önünde bulundurulunca inanmak çok zor dedi. İş Kanunu ile getirilen hükümlerin işveren ve işçi kesimince objektif olarak uygulanıp, iş barışının sağlanmasını istediklerini aktaran Esen, İşçisiz işyeri, işyeri olmadan da işçi olmaz dedi.

KOSTÜM GÜZEL AMA EKSİK
MESS Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik ise, Yeni yasa güzel bir kostüme benziyor ama eksiklikleri var. Cebi kapanmıyor, iliklerin bazıları birbirini tutmuyor, düğmeleri yanlış dikilmiş, pot yapıyor dedi. Yaklaşık 2.5 yıldır sürdürdükleri İş Kanunu mücadelesinin henüz bitmediğini dile getiren Kudatgobilik, Kostüm güzel ama eksikleri var. Bu kadar büyük çabadan sonra yasanın eksiklik taşımasını istemezdik yine de bütüne bakmalıyız dedi.

Yasanın ardından tamamlayıcı olarak 33 yönetmelik, 1 kanun ve 1 tüzük çıkartılması gerektiğini hatırlatan Kudatgobilik, Bu eksiklerin de 6 ay içinde tamamlanması lazım. Bu aşamada mücadeleyi bırakmamız gerekir. Eksiklikler de sanayicinin görüşü alınarak, dayatmaya meydan vermeden tamamlanmalıdır. Yönetmeliklerle yasadaki esnekliklere karşı hükümler getirilirse, elde edilen kazanımların hiçbir anlamı kalmaz dedi.

TOPLU SÖZLEŞMELERE UYUM
Artık yasanın işletmelerde uygulanması için çalışacaklarını belirten Kudatgobilik, sanayicilerden de İş Kanununa sahip çıkmalarını istedi. Kudatgobilik, Yeni Yasayı işletmelerinizde, toplu sözleşmelerinizde, çalışma düzeninizde uygulayın. Yasa rafta kalmamalı, işyerlerinin ana unsuru haline gelmelidir dedi.

TİSK Yürütme Komitesi Üyesi Bedirhan Çelik ise Yeni İş Kanunu`nun uluslararası standartlara ve AB normlarına uygun olduğunu belirterek, çalışma hayatına olumlu katkılar yapacağını söyledi. Açılış konuşmaları sonrası İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Fevzi ahlanan ve Doç. Dr. Ömer Ekmekçi, yeni İş Kanunu ve getirdiği değişiklikler hakkında sanayicilere bilgi verdi.
(ANKA)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.006 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.