İstihdam önlemlerinin faturası ağır

03.09.2007 - 10:16 | Son Güncelleme :

2008`de SSK primlerinde işveren payının yüzde 5 indirilmesinin en az maliyeti 1.8-2 milyar YTL

2008`de SSK primlerinde işveren payının yüzde 5 indirilmesinin en az maliyeti 1.8-2 milyar YTL. Önlem kayıtdışılığı azaltmazsa maliyet 3 milyar YTL`ye çıkacak. Zorunlu özürlü istihdamının maliyeti ise 188 milyon YTL.

REFERANS

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçen cuma Türkiye Büyük Millet Meclisi`nde okunan, bugün Genel Kurul`da görüşülmesi yapılacak olan 60`ıncı hükümet programında vaat edilen istihdam artırıcı uygulamaların asgari maliyeti 2.2 milyar YTL olarak hesaplanıyor.

SSK primlerinde işverenin payında yüzde 5`lik indirimin kayıtdışılığı azaltması halinde en az 1.8-2 milyar YTL`lik bir maliyeti olacak. Zorunlu özürlü istihdamında SSK primlerinin Hazine tarafından karşılanmasının maliyeti ise 188 milyon 871 bin YTL olarak hesaplanıyor. Bu şekilde 130 bin özürlü istihdam edilecek.

SSK primlerinde 2008 yılında yapılacak yüzde 5`lik indirim kayıtdışılığı azaltmazsa, maliyet 1.8-2 milyar YTL`den 3 milyar YTL`ye çıkacak. SSK primlerinde işveren payında 2008 yılından sonra da kademeli olarak 5 puanlık daha indirim yapılacak.

Programa göre 2008 yılında İşsizlik Sigortası Fonu`ndan aktif işgücü programlarına en az 200 milyon YTL aktarılacak. Bu miktarın 400 milyon YTL`ye kadar çıkabileceği de belirtiliyor.

Hükümetin, TBMM`de okunan programla 2008`den itibaren yaşama geçirmeyi vaat ettiği istihdam artırıcı uygulamaların asgari maliyeti 2.2 milyar YTL olacak. Buna göre, SSK primlerindeki 5 puanlık indirimin kayıtdışılığı azaltması durumunda dahi en az 1.8-2 milyar YTL`lik bir maliyeti olacak. Zorunlu özürlü istihdamında SSK primlerinin Hazine tarafından karşılanmasının 188 milyon YTL`lik bir maliyeti olacak ve 130 bin özürlüye istihdam olanağı sağlanacak. İşyerlerinin kreş açma, doktor bulundurma zorunluluğu da esnekleştirilecek. İşsizlik Sigortası Fonu`ndan 200 milyon YTL de aktif işgücü programlarına aktarılacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın cuma günü TBMM`de okuduğu hükümet programında, uzun süredir çalışmaları sürdürülen istihdam paketine geniş yer verildi. Programdaki düzenlemeler, bürokrasinin yaklaşık 1 yıldır hazırlıklarını yürüttüğü paketin ana hatlarını da içeriyor. Buna göre, ilk aşamada 2008`de SSK primlerinde 5 puanlık indirim yapılacak. Yapılan hesaplamalara göre bu indirimin 1.8-2 milyar YTL arasında bir maliyeti olacak.
 
Kaynaklar, SSK primlerindeki indirim sonrasında kayıtdışılık oranlarında bir azalma olmaması durumunda sözkonusu maliyetin 3 milyar YTL`ye de çıkabileceğini belirtiyor. Ancak şu anda bu maliyetin 1.8-2 milyar YTL arasında kalacağı varsayılıyor. SSK primlerinde 2008`den sonra da kademeli olarak 5 puanlık daha indirim yapılacak. Bu yolla yeni hükümet döneminde SSK işveren primlerindeki indirim tutarı, 10 puanı bulacak.

130 bin özürlüye iş

Zorunlu özürlü istihdamını yapan işverenlerin SSK primlerini Hazine karşılayacak. 188 milyon 871 bin YTL`lik maliyeti olacak uygulamayla, 130 bin özürlüye istihdam hedefleniyor.

Ayrıca çalışan sayısı belli bir rakamın üstünde olan işyerlerinin kreş açması, işyeri doktoru bulundurması zorunluluklarında da esnekliğe gidilecek. Bu kapsamda, söz konusu hizmetler dışarıdan satın alınabilecek veya işyerleri bu hizmetler için ortak birimler açabilecekler. Hazine`ye bir maliyeti olmamaması öngörülen bu düzenlemeden, 17 bin işyerinin faydalanması hedefleniyor.

2008`de ayrıca İşsizlik Sigortası Fonu`ndan aktif işgücü programlarına kaynak aktarılacak. Sözkonusu aktarılacak kaynak en az 200 milyon YTL olarak belirlenirken, bilgi veren bir yetkili şu anda fonun kaynaklarına bakıldığını ve rakamın 400 milyon YTL`ye kadar çıkabileceğini belirtti. 400 milyon YTL`nin üzerinde bir kaynak ayırmanın fonun dengelerine zarar verebileceği vurgulanırken, fondan yararlanma koşullarının kolaylaştırılacağı ve 70 bin kişinin daha sigortadan yararlanan yurttaşlar kapsamına alınacağı kaydediliyor.

Tartışmalı düzenlemeler

Programda, henüz netlik kazanmayan tartışmalı istihdam paketi düzenlemelerine ise yer verilmedi. Buna göre, ilk kez sigortalı olanların işveren priminin ve Gelir Vergisi`nin (GV) yüzde 50 oranında alınması öngörülüyordu. Bu düzenlemenin 725 milyon YTL`lik bir maliyeti olacağı hesaplandı. İstihdam edilenlerin 18-19 yaş arasında olması durumunda işveren priminin tamamının Hazine tarafından karşılanması ve GV`nin de yüzde 10 olarak alınması yönünde bir düzenleme de, bürokrasinin çalıştığı istihdam paketinde yer alıyordu. Ancak sözkonusu düzenleme de 1.4 milyar YTL`lik bir kaynak gerektiriyor. Her iki düzenlemeyle 1 milyon kişinin kayıtlı istihdama alınması hedefleniyor.

Yetkililer, SSK primlerindeki 5 puanlık indirimin yaratacağı kaynak ihtiyacı nedeniyle iki düzenlemenin ertelenebileneceğini vurguluyor. Kıdem tazminatının fona dönüştürülmesiyle ilgili düzenlemeye de, halen işçi ve işveren kesimi arasında bir uzlaşma sağlanamadığı için programda yer verilmedi. Bunun yerine esneklik ve güvence uygulamalarını bir arada ele alarak, işçi ve işverenler arasından çekici kılınması için gerekli uyumlaştırma çalışmaları yapılacaktır ifadesiyle yetinildi. Konuyla ilgili bilgi veren üst düzey bir yetkili, Hükümet programında kesinleştirilmiş düzenlemeler yer aldı. Bundan sonra paket bir kez daha gözden geçirilecek ve hükümet tartışmalı konularda karar verecek. Bu karardan sonra da, istihdam paketine son nokta konulacak dedi.

Haberin Devamı



 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.001 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.