İşte yabancının merak ettiği 5 soru!!!

09.07.2008 - 11:51 | Son Güncelleme :

Türkiye`de darbe olursa ne olur?, AK Parti kapatılır mı, <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/yabancidowjones.jpg" align="right" vspace="5">kapatılırsa ekonomi nasıl etkilenir?, Ergenekon soruşturmasının sonucu ne olur?

Gülfem Varlık / REFERANS GAZETESİ

Türkiye`ye yatırım için gelmek isteyen yabancı şirketlere aracılık eden danışmanlık şirketleri bugünlerde müşterilerine bu soruların yanıtını vermeye çalışıyor.

Türkiye`nin geleceğine dair hızla olumsuz sinyaller almaya başlayan yabancı yatırımcıların büyük bölümü ise belirsizlik nedeniyle bekleme dönemine girdi. Gür Avukatlık Bürosu Kurucu Ortağı Tevfik Gür, Gayrimenkul ve sanayi alanı başta olmak üzere ortaklık kurmak ve şirket satın almak isteyen birçok şirket yatırımını askıya aldı, havayı kokluyor. Herkes en azından yaz aylarının geçmesini bekliyor dedi. The Carlyle Group Türkiye Ofisi Genel Müdürü Can Deldağ da Türkiye`deki son gelişmelere yabancı yatırımcıların anlam veremediğini ancak uzun vadede ilgilerinin sürdüğünü söyledi.

Önce AK Parti kapatma davası, ardından da son günlerde gazete manşetlerine çıkan Ergenekon soruşturmasının yabancı basında geniş yer bulmasının ardından yabancı yatırımcıların Türkiye`ye yönelik soru işaretlerinin arttığını söyleyen Gür Avukatlık Bürosu Kurucu Ortağı Tevfik Gür, bir durgunluk dönemine girildiğini belirtti. Davaya olan tepkilerin ilk aşamada beklediklerinden fazla olduğunu ifade eden Gür, bunun üzerine bir de Ergenekon soruşturmasının eklenmesiyle yabancı müşterilerden gelen soruların daha da artış gösterdiğini dile getirdi. AK Parti kapatılırsa ekonomi ne düzeyde etkilenir türünden yüzlerce soru aldıklarını kaydeden Gür, Türkiye`deki politik istikrarın devam edeceğine olan inancımızı söylüyoruz. Ama onlara çok inandırıcı gelmedi ki birçoğu yatırım kararlarını askıya aldı ve bekleme dönemine girdi diye konuştu. Gür, yabancı şirketlerin Ergenekon soruşturması ile ilgili sorularına da muhatap olduklarını vurgulayarak, Bunların arasında gayrimenkul ve sanayi yatırımı yapacaklar da var, ortaklık kurmak ve şirket satın almak isteyen de. Herkes havayı kokluyor dedi.
 
Fonlar pusuda bekliyor

PricewaterhouseCoopers(PwC) Türkiye Ortağı Hüsnü Can Dinçsoy da, bir süre önce Londra`da yaptığı bir sunumda yatırımcılardan gelen bazı sorularla karşılaştığına dikkat çekerek, yabancıların, Türkiye`de neler olup bittiğini ve ekonominin bu gelişmelerden nasıl etkileneceğini merak ettiğini ifade etti. Kapatma davasının bazı girişimciler için bazı fırsatlar da yaratacağına dikkat çeken Dinçsoy, Ekonomi kötüye giderse şirket değerleri düşecektir. Bu durumda, tam alım zamanı denilebilir. Özellikle yatırım fonları ucuz şirket peşinde oldukları için bu fırsatı bekliyor olabilirler değerlendirmesinde bulundu.

The Carlyle Group Türkiye Ofisi Genel Müdürü Can Deldağ ise Bu tür olaylar yabancının ilgisini azaltmaz ama risk faktörünü artıracağı için fiyatları düşürür dedi. 
 
Bekleme sürecine girildi

İtalyan Ticaret Merkezi Müdürü Roberto Luongo, ekonomi ve siyasi konuların birbirinden ayrılması gerektiğini belirterek, şu anda Türkiye`de yatırım yapan şirketler açısından bir sorun olmadığını söyledi.
İstanbul Mortgage Genel Müdürü Bahadır Teker, uluslararası yatırımcıların globol ve Türkiye`deki konjöktürün yerine oturması için bir bekleme sürecine girdiğini anlattı. Teker, önemli olanın fiyatların yerine oturması olduğunu dile getirdi.

Türkiye`ye yatırım yapan yabancı yatırımcıların gündeminde siyasetin olduğunu söyleyen Raymond James Menkul Değerler Portföy Direktörü Hakan Avcı ve EFG İstanbul Menkul Değerler Başekonomisti Baturalp Candemir de yabancıların son günlerde sorularının arttığını ifade etti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti`ye açılan kapatma davası nedeniyle, Türkiye`ye gelmesi beklenen 25 milyar dolarlık yabancı sermaye yatırımının tehlikeye girdiğini açıklamıştı. 

Yabancı karmaşaya alıştı

Yabancı Sermaye Derneği Başkanı Tahir Uysal, Türkiye`ye olan yabancı sermaye ilgisinin dünya ekonomisindeki konjoktür ile bağlantılı olduğunu anlattı. Dünyada çok önemli bir daralma ve sıkıntı olduğunu kaydeden Uysal, Türkiye bu daralmadan fazla etkilenmişe benzemiyor. Türkiye çekebileceği oranda bir yabancı yatırımı hâlâ çekebilir düzeyde gözüküyor. Siyasi belirsizlik ve olayların etkilerini hemen almak mümkün değil, belki sene sonunda daha iyi gözlemleyebiliriz. Yatırımcıların bir bölümü Türkiye`ye inandıklarını bu tür olaylara alıştıklarını söylerken, bir bölüm de daha kaygılı. Yabancı sermayenin gelmesi için elimizden geleni yapmalıyız dedi.

İşte o sorular
*
AK Parti kapatılırsa Türkiye`de siyaset nasıl bir seyir izler?
* AK Parti`nin kapatılması ekonomiyi ne yönde etkileyecek?
* Ergenekon soruşturması olası bir darbeyi mi ortaya çıkardı?
* Türkiye`de enflasyon nasıl bir seyir izleyecek?
* Merkez Bankası faiz artırımlarını sürdürecek mi?


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
998 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.