İşte yabancı basından ilk tepkiler

22.07.2007 - 20:43 | Son Güncelleme :

Türkiye’nin seçimini Ankara’da kurulan uluslararası basın merkezinde izleyen yabancı gazeteciler, ilk sonuçlara şaşırmadı.

Seçimleri takip eden yabancı basın mensupları, sonuçlara şaşırmadı Türkiye’nin seçimini Ankara’da kurulan basın merkezinde izleyen yabancı gazeteciler, ilk sonuçlara şaşırmadı. ANKA’ya konuşan gazeteciler, AKP’nin seçimi rahat kazanmasını bekliyor.

MİLLİYET

Türkiye’nin seçimini Ankara’da kurulan uluslararası basın merkezinde izleyen yabancı gazeteciler, ilk sonuçlara şaşırmadı.

ANKA’ya konuşan gazeteciler, AKP’nin seçimi rahat kazanmasını bekliyor.
     
BBC: AKP AÇIK FARKLA ÖNDE

AKP’nin genel seçimdeki kesin olmayan zaferi, yurt dışında da yankılandı. BBC, iktidardaki AKP’nin ülke çapında sayılan oyların yüzde 51’ine yakın bir kısmını aldığına dikkat çekerek “AK Parti açık bir farkla önde gidiyor dedi.

İngiliz yayın kurumu BBC, ilk sonuçları dikkate alarak “İktidardaki parti, Türkiye’deki seçimde önde gidiyorö başlığını kullandığı haberinde oy sayımı devam ederken “AK Parti açık bir farkla önde gidiyor ifadesini kullandı.

BBC, “Kökleri siyasi İslam’da olan AKP’nin ülke çapındaki oyların yüzde 51’ini elde etmiş olabileceğinin sanıldığını kaydetti. Anamuhalefet partisinin ise oyların yüzde 16’sını aldığına ilişkin tahminlere de yer veren BBC, oy verme oranının “çok yüksek olduğuna da işaret etti.

Seçim kampanyası boyunca AKP’nin, laikliğin tehlikede olduğu savlarını reddettiğini belirten BBC, analistlere dayanarak nihai sonuçların az da olsa değişebileceğini de kaydetti.(ANKA)
     
“YUNANİSTAN HÜKÜMETİ AKP’Yİ İSTİYOR`

Yunan Eleftrotipia gazetesi muhabiri Angeliki Spanou, Yunan hükümetinin AKP’yi açık şekilde desteklediğini ve bunda başlıca etkenin AB politikaları olduğunu söyledi. Yunanistan’da “güçlü ve istikrarlı bir AKP Hükümeti olmazsa Türkiye’nin AB perspektifinin duracağı` görüşü olduğu kaydeden Spanou, “Yunan bakış açısına g`re AKP’nin zaferi, derin devletin yenilgisi olacak` dedi. Spanou, Yunanistan’da MHP’nin Meclis’e girmesi konusunda da kaygılar olduğunu belirterek, olası bir koalisyonda MHP’nin AKP’yi daha sert davranmaya itebileceğine dikkat çekti.

Türkiye’de ve Avrupa’da AKP’ye y`nelik farklı bakış açıları olduğunu da kaydeden Yunan gazeteci, örneğin Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Avrupa’da sert bir politikacı olarak tanındığı, Türkiye’de ise yumuşak olmakla eleştirildiğini söyledi.

“SEÇİMİN İKİ ANA SORUSU VAR

Çek Cumhuriyeti’nde en yüksek tiraja sahip ikinci gazete olan MF Dines’in muhabiri Pavel Novotny, 22 Temmuz şeçimlerinin iki ana sorusunu, “Türkiye İslam’a mı yoksa laikliğe mi gidecek` ve “Asker darbe yapar mı?` soruları olduğunu kaydetti. AKP’nin gizli bir gündemi olduğu y`nünde eleştirildiği ancak kendisinin buna inanmadığını ifade eden Novotny, MHP’yi AKP’den çok daha tehlikeli g`rdüğünü ifade etti.

Novotny örneğin kendi gazetelerinde AKP için “İslamcı parti` tanımlaması yapmadıklarını, bu ifadeyi daha çok Hamas ve Hizbullah için kullandıklarını kaydetti. Çek gazeteci, AKP için ise “Dini muhafazakar parti` tanımı yaptıklarını söyledi.

“EKONOMİ İYİSE İKTİDAR PARTİSİ SEÇİMİ KAZANIR

Japon Nikkei gazetesi muhabiri Ken Moriyasu da Cumhuriyet mitingleri ardından Türkiye’deki İslamcılara ne düşündüklerini sorduklarında “sandığı bekleyin` yanıtı aldığını ve bugün bu yanıtın ne olacağını göreceklerini söyledi. Moriyasu, AKP’nin seçimi kazanması halinde, İslamcı bir partinin ılımlı olabileceğini kanıtlayacağını ve bunun da Hamas’ın zaferi ile sarsılan Orta Doğu’ya olumlu bir işaret olacağını söyledi.

Kendisinin de bir siyasi muhabir olduğunu ve pek çok seçim izlediğini kaydeden Moriyasu, “Deneyimlerime g`re bir ülkenin ekonomisi iyi gidiyorsa, iktidar partisi seçimi kazanır. Burada da öyle olacağına inanıyorum` dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.