İşte ocak ayı enflasyon rakamları

05.02.2008 - 09:52 | Son Güncelleme :

TÜİK 2008 yılı Ocak ayı enflasyonunu açıkladı. Rakamlar beklentinin altında gerçekleşti

<ı>TÜFE, ÜFE tahminlerin altında faizde gözler Merkez Bankası’nda

Enflasyon 2008 yılına iyi başlangıç yaptı. Yüzde 1.1 artacağı tahmin edilen TÜFE fiyatları yüzde 0.8, yüzde 1 artacağı tahmin edilen ÜFE fiyatları ise sadece yüzde 0.42 arttı. Bu rakamlardan sonra Merkez Bankası’ndan Şubat toplantısında 25 baz puanlık indirim beklentisi de güçlendi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın Ocak ayında tüketici fiyatlarının (TÜFE) yüzde 0.80, üretici fiyatlarının (ÜFE) yüzde 0.42 arttığını açıkladı.

TÜİK’in 2003 baz yıllı verilerine göre, Ocak itibarıyla yıllık enflasyon ise TÜFE’de yüzde 8.17, ÜFE’de yüzde 6.44 oldu. Ocak’ta 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 8.61, üretici fiyatlarında yüzde 6.08 düzeyinde gerçekleşti. 2008’in ilk rakamlarının beklentilerin oldukça altında gelmesi, faiz indirimi ile ilgili beklentileri de artırdı.

Yatırım kuruluşları ve bankalar açıklanan enflasyon rakamlarından sonra faiz indirimi ile ilgili görüşlerini ortaya koydular ve genel olarak Merkez Bankası’ndan 25 baz puanlık indirim beklediklerini kaydettiler.
* HSBC: Enflasyon verileri iyi geldi. Giyimin eksi olması rakamı aşağı çekmiş görünüyor. Bu verilerle Merkez Bankası, bu ay 25 baz puanlık indirim yaparsa çok olumsuz algılanmaz. Bundan sonra kurdaki ve global piyasalardaki gelişmeler önemli olacak.

* FORTİS: Genel olarak olumlu bir görünüm var. Elektrik ve doğalgaz fiyatlarından kaynaklı yükseliş sınırlı. Çekirdek fiyat endekslerinde olumlu sonuçlar gözleniyor. İşlenmiş gıda hariç H endeksi de düşüyor. Bu rakamlar 25 puanlık indirime izin verecek gibi görünüyor.
* Yatırım Finansman: Şu an Merkez Bankası’nın enflasyon görünümünü değiştirecek ciddi bir hareket yok. Merkez Bankası’nın Şubat toplantısında 25 puanlık bir indirim gelecektir.

Kira artışı frene basmadı
giyimde yüzde 10.22’lik
düşüş, pembe tablo çizdi


<ımg src="http://www9.gazetevatan.com/newpics/news/040220081749569087735_3.jpg" align="right">

TÜFE’dekİ artış gıda ile konuttan kaynaklanırken, rakamın beklentilerin altında gelmesinde giyim ve ayakkabı ürün grubundaki yüzde 10.22’ye varan eksi enflasyon etkili oldu. Ocak ayında TÜFE gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.83, konutta yüzde 4.26, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 2.61, ulaştırmada yüzde 1.33, haberleşmede yüzde 1.02, lokanta ve otellerde yüzde 1, ev eşyasında yüzde 0.61, sağlıkta yüzde 0.17, eğitimde yüzde 0.02 artış gösterdi. Giyim ve ayakkabı yüzde 10.22, alkollü içecekler ve tütün yüzde 0.01, eğlence ve kültür yüzde 1.05 fiyat düşüşü görülen gruplar oldu. Yıllık bazda en yüksek enflasyon yüzde 17.18 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 14.87 ile konut, yüzde 10.72 ile lokanta ve otellerde görüldü. Gıdada yıllık artış yüzde 9.22 oldu.

En pahalı il Kayseri kabak zam rekortmeni

İSTATİSTİKİ bölgelere göre bakıldığında Ocak ayında en yüksek enflasyon yüzde 1.55 ile Kayseri, Sivas ve Yozgat’ta görüldü. Ardından yüzde 1.51 ile Erzurum, Erzincan, Bayburt; yüzde 1.33 ile Ankara geldi. Enflasyon İstanbul’da yüzde 0.77, İzmir’de yüzde 0.26 olarak hesaplandı. En düşük enflasyon yüzde 0.47 ile Tekirdağ, Edirne, Kırklareli’nde görülürken, 26 istatistiki bölgeden hiçbirinde fiyat düşüşü görülmedi.
Ocak ayında fiyatı en fazla artan ürünler, kabak ve piyango bileti oldu. Kabağın fiyatı yüzde 42.85, piyango bileti yüzde 20, elektrik fiyatı yüzde 19.19, ıspanağın fiyatı yüzde 16.01, mücevherin fiyatı yüzde 8.75 arttı.

Hazine’nin yüklendiği
reel faiz oranı % 9.8


Devlet Planlama Teşkilatı’nın “Son Mali Gelişmeler” raporuna göre Aralık ayında Hazine ihalelerinde oluşan ağırlıklı ortalama bileşik faiz oranı, bir önceki aya göre yüzde 0.4 yükselerek yüzde 16.4 düzeyinde gerçekleşti. Aynı dönemde ihalelerde oluşan ortalama vade de 719 gün oldu. Aralık ayında piyasaya 7.6 milyar YTL düzeyinde itfada bulunan Hazine buna karşılık piyasadan net 5.6 milyar YTL borçlanmaya gitti. Bu dönemde Merkez Bankası beklenti anketinde yer alan 12 aylık TÜFE beklentisi kullanılarak hesaplanan gelecek döneme yönelik reel faiz oranı bir önceki aya göre 0.2 puan artarak yüzde 9.8’e yükseldi.

Elektrik ve doğalgaz zammı da
olmasa TÜFE % 0.07 artacaktı


Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinde, çekirdek enflasyon olarak nitelendirilen mevsimsellikten arındırılmış fiyat değişiminin negatif çıkması dikkat çekti. Çekirdek enflasyon eksi yüzde 0.53 olarak belirlendi.

TÜFE enflasyonu; mevsimlik ürünler hariç yüzde 1.56, işlenmemiş gıda ürünleri hariç yüzde 0.47, enerji hariç yüzde 0.15 oldu. İşlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç TÜFE yüzde 0.39 düşüş gösterdi. Enerji ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç TÜFE yüzde 0.16, bu grubun yanı sıra fiyatı yönetilen/yönlendirilen ürünler ve dolaylı vergiler hariç TÜFE yüzde 0.07 artış gösterdi. Bu sonuç, elektrik, gaz ve vergilere yapılan zam olmasaydı enflasyonun yüzde 0.07 çıkmış olacağını gösterdi. Söz konusu grup ile işlenmemiş gıda fiyatları hariç tutulduğunda TÜFE’de yüzde 0.59 düşüş görüldü. İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler, tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE yüzde 0.53 düşüş yaşadı.

Merkez Bankası, Aralık ayı PPK toplantısında doğalgaz ve elektrik zammının 2008 yılı enflasyonuna yüzde 0.5’lik artış yaratacağı öngörüsünde bulunmuştu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
997 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.