İşte IMF raporundaki riskler

29.07.2008 - 16:39 | Son Güncelleme :

Uluslararası Para Fonu (IMF), kredi krizinin altında sarsılan dünya piyasalarının hala kırılgan olduğunu ve risklerin yüksek kaldığını bildirdi

Uluslararası Para Fonu (IMF), kredi krizinin altında <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/imf5.jpg" align="right" vspace="5">sarsılandünya piyasalarının hala kırılgan olduğunu ve risklerin yüksek kalmayı sürdürdüğünü bildirdi.

IMF`nın yılda iki defa açıkladığı Küresel Finans İstikrarı Raporu`nu güncelleştirmek için yayımladığı ilave raporda, dünya piyasalarının, hala ABD`deki emlak krizinin etkisinin altında olduğu belirtilerek, ülkelerin merkez bankalarının da, bir taraftan artan enflasyonist baskılar, diğer taraftan da durgunluk (resesyon) tehdidiyle karşı karşıya bulunduğuna işaret edildi.

İşte IMF raporundan notlar:

Global finans piyasalarının oldukça kırılgan zeminde hareket ettiği şu günlerde tüm ülke ekonomileri çalkalanıyor. Uluslararası Para Fonu dün yayınladığı raporda kredi krizinin bir süre daha devam edeceğini belirterek kırılganlığın da buna paralel olarak global ekonomiyi etkileyeceğini vurguluyor. İşte IMF raporundan notlar:

ABD’de sürekli olarak düşen konut fiyatları ekonominin büyümesini de engelliyor. Bankalar ek sermaye oluşturabiliyor olmasına rağmen, bilançolar büyük stres altında. Tabi ki bankalar ve ve reel ekonomi arasında da olumsuz bir etkileşim söz konusu. Gelişen piyasaların global karışıklığı yaşayan piyasalara karşı geliştirdiği sessiz tavır da bir belirsizlik yaratıyor. Böyle bir ortamda da yetkililer yüksek enflasyonla karşı karşıya kalıyor.

Kredi riski hala yüksek bir seyirde devam ederken sermaye piyasalarındaki gergin ortam da etkisini hiç bir şekilde kaybetmiyor. Piyasalar bahar döneminde gördüğümüz seviyelere bir türlü yaklaşamıyor. Yani yalancı bir bahar bile yaşayamıyor. Risk iştahı canlanamıyor.

Yüksek kredi riski korunuyor

ABD’nin subprime mortgage krizi konut fiyatlarının sürekli olarak düşmesine neden oluyor. Mortgage değerleri sürekli olarak düşüş gösterirken küresel finans piyasalar kırılgan, sistematik risk göstergeleri de yüksek kalmaya devam ediyor.

Gelişen piyasalarda risk artıyor

Gelişen piyasalar bugüne kadar global krize sessiz kalmayı tercih etti. Kredi krizi aynı ölçekte devam ederse, dışarıdaki sermaye kaynakları da sıkma politikası uygulayacaktır. Bazı gelişen piyasalar da paralarını kullanırken ince eleyip sık dokuyacaklardır.

Yatırımcıların yatırımlarını değerlendirirken oldukça tedbirli davrandıkları aşikar. Mayıs ayındaki zirve yükselişten beri, gelişen piyasalar marjinal bir biçimde yetersiz performans gösterdi. Bu piyaslardan dışarı akış Asya piyasalarına konsantre olduğu için ABD gibi piyasalara giren nakit para kısıtlı kalıyor. Çünkü Asya’da aşağı yönlü büyüme riskleri daha kontrol edilebilir durumda. 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
992 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.