İşte 2012`nin gözdesi 9 sektör

27.08.2012 - 08:12 | Son Güncelleme :

2012 yılının ilk yarısının en parlak sektörleri kârlılıkları ile öne çıktı

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/enflasyon-alis-veris.jpg">Sektörlerin öne çıkan şirketlerinde üretim ve satış artışı kârlılıkları yükseltti. 2012 yılının ilk yarısında kağıt ambalaj, maden, mobil iletişim, holding, teknoloji, perakende gıda, oto malzemeleri, otomotiv, bankacılık sektörleri öne çıktı.

Milliyet Gazetesi`nden Zeynep Aktaş`in haberine göre; 2012 yılının ilk yarısının en parlak sektörleri kârlılıkları ile öne çıktı. 2011 yılına göre kârını artıran ve 2012 yılında da kârda olan 9 sektör yatırımcıların gözdesi oldu.

HİSSE FİYATLARINA ANLIK ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN...

Kağıt ambalaj, teknoloji, maden, mobil iletişim, holding, perakende gıda, oto malzemeleri, otomotiv, bankacılık sektörleri kârlılıkları artan sektörler. Bu sektörlerdeki kâr artışları yüksek olduğu gibi kârlılıkta belli bir istikrarın olduğu da gözlenmekte.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Üretim ve satış artışı

Oluklu mukavva sektörü 2012 yılının ilk altı ayında ton bazında yüzde 4.4 ve metrekare bazında yüzde 5 civarında büyüdü. Sektörde yüzde 257’lik kâr artışı ile öne çıkan Duran Doğan Basım, yurtiçine yaptığı satışlar kadar yurtdışı satışları ile de öne çıktı. 2012 yılı 6 aylık yurtdışı satışların payı, toplam satışlarının yarısını oluşturuyor.

Şirketin gelecekle ilgili planların başında, uluslararası pazar payını arttırmak ve müşteri yelpazesini daha da genişletmek geliyor. Sektörde yüzde 164 oranındaki kâr artışı ile dikkat çeken Dentaş ise 2012 yılında ton bazında yüzde 10, metrekare bazında yüzde 11 büyüme gösterdi.

Altın madenlerinde yükseliş

Şirketin pazar payı yüzde 10.3 civarında. SAHA Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme, Dentaş Ambalaj’ın kurumsal yönetim derecelendirme notunu 10 üzerinden 8.69’a yükseltti. Şirket yetkilileri sürdürülebilir büyümeyi en üst düzeye taşımak istediklerini belirtiyorlar.

Madencilik sektöründe dikkati çeken şirketler ise Koza Altın ile Park Elektrik Madencilik. Koza Altın sürdürülebilir kârlılık ve düşük maliyet ile desteklenen performansıyla öne çıkıyor. 2012 ilk altı aylık dönemde ürettiği 184.666 ons altın ile 556.9 milyon TL gelir elde etti.

Altın fiyatlarındaki ve teknolojideki gelişmeler sayesinde yapılan incelemeler, Türkiye’deki altın potansiyelinin gelişmesine yardımcı oluyor.

Sektörde öne çıkan bir başka şirket Park Elektrik ve Madencilik ise 2012 yılı için 95.000 WMT arasında üretim hedefliyor. Şirketin Siirt ili Diyarbakır havzasında 50.5 MW/s gücünde hidroelektrik santrali kurma ve elektrik üretmek için yaptığı lisans başvurusu sonuçlandı.

Ayrıca Ceyhan/Adana’da 423 MW gücünde bir doğalgaz çevrim santrali yapımı için EPDK’ya lisans başvurusunda bulundu.

Bankalar sürükleyici Mobil iletişim, holding, teknoloji, perakende gıda, oto malzemeleri, otomotiv ve bankacılık sektörleri de öne çıkan sektörler arasında yer alıyor. Özellikle banka hisselerinde alınan pozisyonlar İMKB 100 Endeksi’nin de üzerinde etkili.

Bu hisselerdeki yabancı payı yüzde 57.44 seviyesinde bulunuyor. Sektör içerisinde dikkat çeken İş Bankası’nda yabancı payı yılbaşında yüzde 56 seviyesinde bulunurken 24 Ağustos 2012 itibari ile yüzde 65.61 seviyesine yükseldi. Yabancı payı en yüksek banka Halkbank. Halkbank’ta yabancı payı yüzde 90 seviyesinde bulunurken, Vakıfbank’ta yüzde 78.28, Garanti Bankası’nda yüzde 74.80 seviyesinde bulunuyor.

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri, hisse fiyatları, dünya borsaları, en çok artan hisseler, en çok azalan hisseler, uzman görüşleri, banka faizleri, VOB, teknik analiz, KAP haberleri


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.