İstanbul için alarm vakti

12.07.2007 - 09:07 | Son Güncelleme :

İstanbul`da geçen yıl yüzde 81 seviyesinde olan barajlardaki doluluk oranı dün yüzde 33`e düştü. Kentin 113 günlük suyu kaldı. 10 ana su kaynağından dördünün dibi göründü

SERKAN OCAK/ RADİKAL GAZETESİ

Barajlardaki su miktarı, yağış olmaması ve buharlaşma nedeniyle gittikçe düşüyor. Kentin su ihtiyacını sağlayan 10 kaynaktan dördünün dibi şimdiden göründü. Dün itibarıyla kentin 286 milyon metreküp suyu kaldı. Yağmur yağmadığı takdirde İstanbulluların ancak ekim sonuna kadar yetecek suyu var.

Yağış olmaması ve buharlaşma yüzünden İstanbul`un su ihtiyacını sağlayan dokuz baraj gölünden dördünün (Pabuçdere, Alibey, Büyükçekmece ve Kazandere) dibi göründü. Dün itibarıyla barajlarda 286 milyon metreküp su vardı. Bu hesaba göre yağış olmazsa günde 2.5 milyon metreküp su kullanan İstanbul`un 113 günlük rezervi kaldı.

Sıcak buharlaşmayı da etkiledi. Geçen haziranda günde 10 milyon metreküp buharlaşma yaşanırken, bu yıl 12 milyon metreküpe ulaştı. Tasarruf çağrılarına rağmen günde 2.3 milyon metreküp su tüketen İstanbul`un 113 günlük suyu kaldı. İSKİ, çözüm için Melen projesini 20 Ekim`e yetiştirmeyi hedefliyor.
      
İSKİ verilerine göre 10 Temmuz 2006`da barajlarda su seviyesi yüzde 81, bu yılsa yüzde 33 seviyesinde. Pabuçdere, Alibey, Büyükçekmece ve Kazandere barajlarının dibi göründü. Terkos`ta 96 milyon 643 bin metreküp , Ömerli`de 71 milyon 721 bin metreküp su kaldı.

İSKİ: Kurudu demeyelim

İSKİ yetkilileriyse barajlar için `Kurudu` deyiminden çok, `dibe yaklaşıldığı` ifadesini kullanmak gerektiğini söylüyor. `Kurudu` denilen barajlardan hâlâ kontrollü bir şekilde su veriliyor. Örneğin Pabuçdere Barajı`nın İSKİ`nin grafiğinde sıfır gözükmesinin nedeniyse minumum debiye ulaşmasından. Pabuçdere`den kente her gün 60-70 bin metreküp su veriliyor.

Alibey Barajı`ndansa kurumaması için de çok az su alınıyor, alınmayan su Terkos`dan çekiliyor. Istırancalar`daki derelerden de her gün kente su veriliyor. Önceki gün Istırancalar`dan 27 bin 870 metreküp su çekildi.
     
`Kesintilerin sebebi arıza`

İSKİ`nin bel bağladığı kaynaklardan biri de DSİ tarafından İstanbul`a 170 kilometre uzakta yürütülen Melen Suyu Projesi. Kasıma yetiştirilmesi planlanan projeyle Sakarya`dan denize dökülen Melen Çayı`ndan İstanbul`a yılda 268 milyon metreküp, yani yıllık ihtiyacının yüzde 25-30`u kadar su sağlanacak.

İSKİ yetkilileri, son zamanlarda kentte yaşanan su kesintilerinin nedeninin `tasarruf` değil arıza ve yer değiştirme çalışmalarından kaynaklandığını söylüyor. İstanbul`da kentin Anadolu yakasındaki bazı semtlere dün 16 saat süreyle su verilemedi. Önceki hafta da Fatih Sultan Mehmet Han Arıtma Tesisi-Mahmutbey Çelik Boru Ana İsale hattındaki arızalı tahliye ve vantuz çalışmaları nedeniyle Bağcılar ve Bahçelievler`de 20 saat boyunca su kesintisi yapılmıştı.

Topbaş`ı çok kızdırdılar

Dün gazetecilerin sorularını yanıtlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise arıza hali dışında kentte su kesintisi yapılmamasının seçim çalışması olduğu yolundaki iddialaraysa sert bir ifadeyle reddetti.

Topbaş, Böyle değerlendirme yapan siyasilerin ucuz siyaset yaptıklarını söylüyorum. Siyasette başka argümanları olmayanlar, bu tarzda bir çentik atmaya çalışıyorlar. Kente hiç yağmur yağmasa bile elimizdeki kaynaklar bizi kasım ayına kadar götürür. Kasıma kadar kesinti yerine tasarruf edilmesi gerektiğini söylüyorum dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.