İsrail`e Kınama Var

23.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Arap zirvesinin kapanış bildirgesinde İsrail sertçe kınanmasına rağmen bu ülkeyle ilişkilerin kesilmesinden söz edilmediği için somut bir eylem planı ortaya konulmadı. Arap dünyası İsrail`e karşı eylemlerden kaçınırken Filistin halkı İntifadayı sürdürmede kararlı gözüküyor.


Ortadoğu`daki krizi görüşmek üzere Kahire`de hafta sonu yapılan Arap liderleri zirvesinin kapanış bildirgesinde İsrail sert ifadelerle kınanmasına rağmen bu ülkeye karşı etkin bir eylem planı gündeme getirilmedi. Arap Birliği`ni oluşturan 22 ülkenin liderinin katıldığı zirvenin dün yayımlanan kapanış bildirgesinde barbar İsrail`in Filistinliler`e yönelik katliamının BM savaş suçları mahkemesi tarafından yargılanması istendi.


Ayrıca BM`den, uluslararası gücün kurularak Filistinlilerin korunması talep edildi. Bildirgede ayrıca, Filistinlilere yardım için 1 milyar dolar tutarında iki fonun oluşturulması kararlaştırıldı. Karar uyarınca, Kudüs İntifada fonu 200 milyon dolarlık bir bütçeye sahip olacak ve bu para çatışmalar sırasında ölen Filistinliler`in ailelerine verilecek. 800 milyon dolarlık El Aksa fonu ise Doğu Kudüs`ün Arap ve İslam karakterinin korunması için kullanılacak. Bu arada, Arap ülkelerinin İsrail`le ilişkilerini kesmemesini protesto etmek için Libya heyetinin önceki gün Kahire`den ayrılmasının ardından bildirgeye bu ülkenin temsilcisinin imza attığı bildirildi.



İSRAİL`i ETKİLEYECEK KARARLAR;

Arap dünyası, zirvenin en önemli maddesi olan, İsrail`le ilişkilerin yeniden değerlendirilmesi konusunda ise temkinli bir ifade kullanmayı tercih etti. Bildirgede İsrail`le ilişkilerin kesilmesinden söz edilmezken sadece daha fazla normalleştirilmesi sürecinin kesintiye uğrayacağı ve bölgesel ekonomik işbrirliğine yönelik müzakerelerin sürdürülmeyeceği kaydedildi. Bildirgede, İsrail`in Filistin`le barış sürecinde geri adım atması halinde bu ülkenin Arap dünyasına yakınlaşma girişimleri engellenecektir denildi. Ancak gözlemciler bildirgedeki öneriler, Mısır ve Ürdün gibi ülkelerin 1979 ve 1994 tarihlerinde İsrail`le imzalamış oldukları barış anlaşmalarına tehdit oluşturmadığı için İsrail`i korkutacak bir durum olmadığına dikkat çekiyorlar.


Mısır ile Ürdün dışında halen az sayıda Arap ülkesinin İsrail`le alt düzeyde ilişkisi bulunuyor. Umman ve Katar 1994 yılında İsrail`le ticari ilişki kurdular ancak üç yıl önce ikili ilişkilerin normalleştirilmesi sürecini askıya aldılar. Dört yıl önce İsrail`le alt düzeyde diplomatik ilişki kuran Tunus hükümeti ise, İsrail`in ülkedeki ve Tunus`un İsrail`deki temsilciliklerini kapatma kararı aldı. Tunus resmi radyosunun haberine göre, Dışişleri Bakanlığı`ndan yapılan açıklamada, hemen uygulanacak karara gerekçe olarak, İsrail`in Filistin halkına yönelik giderek tehlikeli bir şekilde artan kanlı saldırıları ile silahsız Filistinliler arasında ölü ve yaralıların her geçen gün artması gösterildi. Tunus`un söz konusu büroları kapatma kararının, ileride Ortadoğu barış sürecinin olumlu ya da olumsuz gelişimiyle bağlantılı olarak değişebileceği belirtildi.


İNTİFADA YA DEVAM KARARI;

Filistin lideri Yaser Arafat ise, önceki akşam Mısır televizyonuna yaptığı açıklamada, İntifada hareketinin süreceğini ve kazanacağını söyledi. Arafat`tan sonra açıklama yapan Filistin Enformasyon Bakanı Yaser Abdrabbo ise, daha yumuşak bir üslupla, tüm işgal topraklarında İsrail karşıtı gösterilerin süreceğini, gösterilerin barışçıl amaçlı olacağını vurguladı. Filistin hastane kaynakları da, önceki günkü çatışmalarda ölen Filistinli sayısını 5 olarak açıkladı. Gazze Şeridi ve Batı Şeria`daki çatışmalarda 200`den fazla Filistinlinin de yaralandığı belirtildi.(FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.