İsrail`den Suriye`ye `sınır bölgelerinde sakin ol` çağrısı

22.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

İsrail`li üst düzey güvenlik yetkililerine göre, İsrail Lübnan ile kuzey sınırında, bölgeyi savaşa sürükleyebilecek bir dizi provokasyona gelmemeye çalışıyor. Olayın arka planının anlatıldığı brifinglerde kaynaklar, Suriye Başkanı Başar el Esad`ın Lübnan`daki Hizbullah gerillalarını, birliklerini Şebaa Çiftlikleri olarak bilinen bir alana konuşlandırarak İsrail`i provoke etmeye ilişkin yüreklendirdiğini söylediler. İsrail, bölgeyi 1967 yılında Arap - İsrail savaşında Suriye`den aldığını söylerken, Suriye`nin bu alanın Lübnan sınırları içinde olduğuna ilişkin ısrar ederek, Hizbullah saldırganlığını meşrulaştırdığını da vurguluyor.


İsrailliler, Müslüman aşırı uç grubun aynı zamanda, bazıları İsrail`li devriyelerden yalnızca bir kaç yüz metre uzaklığa roket bataryaları yerleştirdiğini de belirtiyorlar. Lübnan`da tahmini 35,000 birlik bulunduran Suriye, kendisinden coğrafik anlamda daha küçük olan bu komşusunun üzerinde büyük bir etkiye sahip. İsrail, İsrail hedeflerine muhtemel bir saldırıya, Hizbullah ve Suriye`li birimlere, belki de Suriye`nin içine hava saldırılarıyla karşılık verileceği uyarısında bulunmuştu. Yaklaşık üç aylık İsrail - Filistin şiddetinin ardından, Arap dünyasının Musevi ülkesine olan düşmanca tavrı da göz önüne alındığında, İsrail saldırıya bu şekilde karşılık vermesinin, diğer ülkeleri, özellikle Irağı da, olaya çekebileceğinden korkuyor.İsrail birifinglerinde baskın olan tema, bölgesel bir savaşa yol açabilecek şekilde Hizbullah`ı bir tırmandırma stratejisi olarak kullanan 35 yaşındaki Dr. Esad`ın sorumsuz bir çaylak olarak karakteriydi. İsrail`li bir yetkili, Ciddi bir durumla karşı karşıyayız.


Eğer bizi terörist hareketlerle taciz etmeyi sürdürürlerse, bu sınırda bir savaş olacak. Yalnızca zamana bakıyor dedi. Yetkililerin açıklaması, bu haftanın London Sunday Times`ında yer alan İsrail deniz kuvvetlerinin küçük, ancak yenmesi güç denizaltı filosunu alarma geçirerek, Körfez`de konuşlandırdığına ilişkin çıkan haberle aynı zamana rastladı. Üst düzey bir İsrail`li kaynak, bu tür bir şeyden haberi olmadığını bildirdi. İsrail Hizbullah ile sürüncemede kalmış, maliyeti yüksek ve kaybedilen gerilla savaşının ardından Temmuz ayında güçlerini güney Lübnan`dan çekti. Mevcut durumda Birleşmiş Milletler barışgüçleri İsrail - Lübnan sınırında devriye geziyor ve Beyrut`un İsrail`i koruma sorumluluğu olmadığını söyleyen Lübnan hükümeti şu ana kadar bölgeye kendi birliklerini göndermeyi reddetti.


Eylül ayı sonlarında başlayan Filistin ayaklanmasının ardından, Hizbullah Şebaa Çiftlikleri yakınlarında bir çok İsrailli asker kaçırdı. İsrail ayrıca Suriye - Irak yakınlaşmasını, ABD`nin başını çektiği Bağdat üzerindeki yaptırımların çözülmesini ve Saddam Hüseyin`in Arap dünyasındaki rehabilitasyonunu, yaklaşmakta olan tehditler olarak değerlendiriyor. 20 yılın ardından Suriye ve Irak diplomatik ilişkilerini bu yıl yeniden ele aldılar. Savunma analistleri, Suriye ya da diğer bir Arap ülkesinin önemli bir anlaşmazlık için hazırlanma belirtisi göstermediğine işaret ediyorlar. Muhtemelen Musevi ülkesini provoke edebileceği korkusundan, örneğin Bağdat ordusu alarma geçmemekte dikkatli davranıyor. Londra`da yerleşik Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü`nde savunma analisti olan Andrew Brookes, İsrail`i dürtüp, tahri etmenin Şam için hiç bir askeri anlamı yok. Suriye`nin askeri techizatının üzerini örümcek ağları kaplamış, dedi.


Göz doktorluğu eğitimi almış olan Dr. Esad Haziran ayında, bozuk Suriye ekonomisini düzeltmeye yoğunlaşacağı umutlarının ortasında başkan olmuştu. Gerçektende, İsrail`in Dr. Esad`ın bölgesel politikalarına ilişkin sert analizleri, Esad`ın kendi ülkesindeki ılımlı girişimleriyle birbirini tutmuyor. Esad, bir yolsuzluk karşıtı harekete girişti ve acilen gereken ekonomik reformları hızlandırma iddiasında. Yeni rejimi, aslında bir Suriye uydusu olan Lübnan`a daha fazla otonom sağladı. Şam, geçen hafta 50 Lübnan`lı siyasi tutukluyu salıvereceğini duyurdu.
(FİNANSAL FORUM - THE WALL STREET JOURNAL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
998 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.