İspanyol Medyasında Arz Modası

26.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
İspanyol medya şirketleri arasındaki rekabet şimdi de sermaye piyasalarına taşındı. Söz konusu şirketler, aralarında borsaya kote olabilme yarışı başlattılar.


Bir zamanlar bayi kapma konusunda aralarında zorlu bir savaş veren İspanyol medya şirketleri bu alandaki mücadelelerini şimdi de borsaların işlem salonlarına taşımaya hazırlanıyor. Bu hafta hisse arzı gerçekleştirmesi beklenen Recoletos en büyük rakibi Grupo Prisa ile borsada savaşmaya hazırlanıyor. Bu iki şirketin dışında diğer bir çok medya şirketinin de önümüzdeki günlerde borsaya kote olması bekleniyor. Bunlardan İspanyol Telekom devi Telefonica`nın medya şirketi Telefonica Media, gelecek sene borsaya girecek. Bir diğer yerel yayıncı ve yayımcı olan Grupo Correo, ise 2001 yılında hisse arzına hazırlanıyor.


Analistler İspanyol medya şirketleri arasında yayılan bu modanın Internet ve diğer medyalar aracılığıyla İspanyolca konuşulan Latin Amerika`ya yönelik yatırımlarını arttırabilmeleri için fon sağlama amacı taşıdığını kaydediyorlar. Geleceğin medya ve iletişim şirketleri için özellikle internet ve mobil iletişimde yaşanan gelişmeler doğrultusunda ne getireceğini belirsiz hale soktuğunu kaydeden uzmanlar, kesin olan tek şey maliyetlerin artacağı olduğunu söylüyorlar. Bunun için sermaye piyasalarına açılmanın en iyi seçenek olduğunu da vurgulayan uzmanlar, borsalar ve özelliklede yeni ekonomi hisselerinde yaşanan düşüşe rağmen Prisa`nın arzında başarıyı yakaladığını söylüyorlar.


İspanyol şirketlerin ortak dil nedeniyle Latin Amerika`da da söz sahibi olabilme avantajlarının daha büyük bir potansiyel yarattığına da dikkat çeken uzmanlar, potansiyelin değişik ama halka açılmaktaki mantığın aynı olduğunu söylüyorlar. Geleneksel medya işinin reklam gelirleri nedeniyle halen çok karlı olduğu İspanya`da son üç yıl içerisinde endüstri ortalama yüzde 13 oranında gelişim kaydetti. Fakat gelişen teknolojileri yakalama doğrultusunda artan maliyetleri yakalayabilmek için şirketler finansman kaynakları bulmak için arayışlara giriştiler.


PİYASADAKİ MEDYACILAR;

Borsaya açılan ilk İspanyol medya şirketi 1998 yılında halka arzını gerçekleştiren izle öde kanalara sahip olan Socecable oldu. Halka açılan bir diğer yayın şirketi olan Prisa, Socecable`ın halen yüzde 21.3 hissesini elinde tutuyor. Radyo kanalı, gazetesi ve yayın evine sahip olan Prisa ise bu yıl içerisinde gerçekleştirdiği arzda bir rekora imza atmıştı. Yatırımcılar Prisa`nın 38 milyon hissesine 18 kat daha fazla talep göstermişlerdi. Bu talebin ardından üç ay boyunca değer kazanan şirket hisseleri daha sonra düşüşe geçmesine rağmen arz fiyatının yüzde 14 üzerinden işlem görüyor. İngiliz medya grubu Pearson`ın bir kolu olan Recoletos ise yakında 28 milyon hisse satarak şirketin yüzde 21`lik kısmını halka açmayı hedefliyor. Diğer taraftan bu yıl içerisinde arz gerçekleştirmeyi hedefliyen Telefonica Media da şimdilik bir girişimde bulunmasa da doğru zamanı kollamaya devam ediyor. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
998 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.