İspanya`da 3G Galiplerine Finansal Tehdit

28.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
İspanyol telekom grupları, üçüncü kuşak cep telefonu (3G) lisanslarını kazananların ücretlerini 30 kat artırmaya karar veren hükümeti mahkemeye vermekle tehdit etti.


Mart ayında 3G lisanslarını kazanan 4 adet konsorsiyum, UMTS lisanslarında toparlanan para miktarlarının düşük olması çerçevesinde patlayan siyasi çatışmalarda günah keçisi olarak kullanıldıklarını öne sürüyor. UMTS cep telefonlarının internet`e girişinde kullanılıyor. Bu sorunlar Polonya`da ortaya çıkan engellerle aynı zamana rastlıyor. Polonya`da, yüzde 48`i İsveçli Telia`ya ait olan Netia Holdings`in açık artırmalara katılmayacağını, zira bazı belirsizlikler olduğunu ve ihale belgelerinde yeterince bilgi olmadığını söyledi. 5 UMTS lisansından birisi için teklifte bulunması beklenen Netia, 650 milyon euroluk lisans ücretinden de memnun değil.


İspanya`da hükümet açık artırmalar sırasında 520 milyon euro gelir elde etti. Aynı rakam Almanya`da 50.5 milyar mark ve Britanya`da 22.5 milyar pound.
Jose Maria Aznar hükümeti bu durumu eleştirenleri yumuşatmak amacıyla, yıllık radyo spektrum ücretlerini 2001 yılı itibarıyla 5 milyon dolardan 150 milyon dolara çıkarttı - 30 katı artırdı. Telekom endüstrisini denetleyen Bilim ve Teknoloji Bakanlığı dün yaptığı bir açıklamada şöyle dedi: Hükümet ücretlerini bir hayli yükseltti zira Alman ve Britanya açık artırmaları radyo spektrumlarının piyasa değerinin arttığını kanıtladı. İspanyol telekom kodu, IT SAID, hükümetin vergi rejimlerini istediği gibi ayarlamasına izin veriyor. Dört adet 3G konsorsiyumu BT, Vodafone, Telecom Italia, Vivendi ve JP Morgan Maliye Bakanı Cristobal Montoro`yu ve Bilim ve Teknoloji Bakanı Anna Birules`i, Gelişigüzel ve aşırı fiyatlandırma nedeniyle protesto etti. Bir telekom operatörü, Yeni vergi adaletsiz. Projelerimizin karlılığını baltalıyor. Ayrıca bu durumda hükümete duyduğumuz güven de azalıyor, derken, bir başkası, Bunu İspanya mahkemelerine, ve gerekirse, Brüksel`de Avrupa Komisyonu`na taşımaya hazırız. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
994 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.