İslami bankacılıkta rekor satış

19.07.2007 - 10:15 | Son Güncelleme :

Türkiye Finans’ın yeni sahibi Ortadoğu’nun en büyük bankası Suudi Arabistanlı NCB oldu

Ülker ve Boydak Grubu’nun Mart ayında satış masasına koyduğu Türkiye Finans Katılım Bankası’nın yeni sahibi Ortadoğu’nun en büyük bankası Suudi Arabistanlı National Commercial Bank oldu. Suudi Arabistan’ın (NCB) devlet şirketi olan NCB, Türkiye Finans’ın yüzde 60’lık hissesini nefes kesen bir mücadelenin ardından Kuveytli CBK ve Noor Investment ortaklığının elinden kaptı.

17 ayrı yatırımcının talip olduğu 4 ayrı müşterinin ise kısa listeye kaldığı Türkiye Finans için Suudi NCB ile Kuveytli konsorsiyum son ana kadar mücadele etti. İki grup da Türkiye Finans’ın yüzde 60’ı için 1 milyar 80 milyon dolar (Tamamı için 1.8 milyar dolar) ödemeyi kabul ederken, son anda Ülker ve Boydak’a “Şirketin 2007 yılındaki kârı da sizin olsun” teklifi yapan Suudiler ipi göğüsledi.

Buna göre Ülker ve Boydak Grubu yarı yarıya ortak oldukları Türkiye Finans’ın satışından 1 milyar 80 milyon doların yanı sıra bu yıl sonunda 130 milyon dolar olması beklenen kârı da alacak. Böylece bankanın tamamı için biçilen değer 1.93 milyar dolar olacak. Ülker ve Boydak Grubu bankada yüzde 20’şerlik paylarını korumaya devam ederken, Suudiler’in yaptığı bu satın alma, faizsiz bankacılıkta bugüne kadar dünyada gerçekleşen en büyük uluslararası işlem olma özelliğini taşıyor.

Haziran ayından bu yana Kuveytli CBK-Noor ortaklığıyla 1.8 milyar dolarlık fiyat üzerinden el sıkıştığı ileri sürülen Ülker ve Boydak Grubu dün ani bir basın toplantısıyla satış anlaşmasının gerçekleştiğini duyurdu. Ancak müşterinin, Kuveytliler değil, Suudi Arabistan’ın en büyük bankası konumunda olan NCB olduğu açıklandı.

Suudiler geceyarısı teklifiyle kazandılar

Basın toplantısında konuşan Türkiye Finans Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, Türkiye Finans yetkilileri anlaşmanın önceki akşam geç saatlerde sonuçlandığını kaydetti. Bankanın çoğunluk hisseleri için 4 ayrı grubun büyük bir çekişme yaşadığını kaydeden Mustafa Boydak, “Kuveytli CBK-Noor da NCB ile aynı fiyatı verdi. İkisi de yüzde 60’lık hisseyi 1.8 milyar dolarlık fiyat üzerinden almayı teklif etti. Ancak Suudiler üzerine bu yıl elde edeceğimiz kârı da teklif ettiler. Biz de bu teklifi kabul ettik” dedi. Boydak, yeni ortaklarının 41.5 milyar dolarlık aktifle Ortadoğu’nun en büyüğü olmasının da kendileri için belirleyici olduğunu da kaydetti.

İki ortağın cebine 605’er milyon dolar girecek

Ülker Grubu’na ait Family Finans ile Boydak Grubu’na bağlı Anadolu Finans’ın geçen yıl birleştirilmesiyle kurulan Türkiye Finans’taki hisse satışı her iki gruba da muazzam bir servet sağladı. Türkiye Finans’ın bu yıl sonundaki kârı da eklendiğinde satış 1 milyar 210 milyon dolar üzerinden gerçekleşirken, Ülker ve Boydak Grupları 605’er milyon dolar alacak. Ayrıca bankada yüzde 20’şerlik payla ortaklıkları da devam edecek. Mustafa Boydak “Elimize geçen parayla emlak, enerji ve havaalanı işletmeciliği gibi yatırımlar yapmayı planlıyoruz” dedi. Enerji yatırımlarının son dönemde yoğunlaştığını belirten Boydak, “Ülker ile bu konuda yeni yatırımlara imza atabiliriz” diye konuştu.

Şeyh Bahamdan: Bizim için dönüm noktası

Anlaşmayı Mustafa Boydak’la tokalaşarak kutladıktan sonra konuşan NCB Yönetim Kurulu Başkanı Şeyh Abdullah Bahamdan, “Türkiye Finans için gerçekleşen bu güçbirliği, bankacılıktaki hedeflerimiz açısından bir dönüm noktası ve bölgesel büyüme stratejimiz açısından da büyük bir adımdır” dedi. Söz konusu satın almanın yurtdışında yaptıkları ilk işlem olduğunu kaydeden Bahamdan, “İlerideki dönemlerde yapılacak işbirliklerinin temelinde varlığımız hissedilecektir” diye konuştu.

En yüksek çarpanla satılan banka oldu

Toplam 2.9 milyar dolarlık aktif büyüklüğüyle katılım bankacılığı sekrtöründe liderlik için Bank Asya ile başabaş bir çekişme yaşayan Türkiye Finans’ın satışında ortaya çıkan değer, çarpan bakımından bankacılık sektöründe bugüne kadar gerçekleşen el değiştirmeler içinde en yüksek fiyatı ifade ediyor.

Bankanın hisseleri 5.8’lik piyasa değeri/defter değeri (PD/DD-Hisse başına ödenen fiyatın, özvarlık toplamının kaç katına eşit olduğunu gösterir) çarpanıyla Suudi NCB’ye satılırken bundan önceki satışlarda en yüksek PD/DD oranını 3.8’le, Denizbank’ı bünyesine katan Belçikalı Dexia ödemişti. İMKB’deki bankacılık sektörü hisseleri ortalama 3.3’lik PD/DD oranı üzerinden işlem görürken, Bank Asya hisseleri 4.9 Albaraka Türk hisseleri ise 6.4’lük PD/DD değeri üzerinden işlem görüyor.

Türkiye Finans defter değerinin 5.8 katına gitti

Banka PD/PD*

Türkiye Finans 5.8

Denizbank 3.9

Şekerbank 3.85

Finansbank 3.7

Tekfenbank 3.6

Alternatifbank 3.57

MNG Bank 3.4

Oyakbank 3.26

Bank Pozitif 3.13

Akbank 2.8

Garanti 2.4

TEB 2.05

Dışbank 1.8

YKB 1.03

*Piyasa değeri/defter değeri

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.