ıs Leasing, Spk`nin Onayini Bekliyor.

20.02.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
1988 yilindaSociete Generale, Turkiye Is Bankasi ve IFC-International Finance Corporation`in ortak yatirimi olarak kurulan Is Leasing de halka acilmak icin SPK`ya basvuran sirketlerden biri. Sirket 1994 yilina kadar bu uc ortak tarafindan yonetiliyordu. Ilk olarak 1995 yilinin haziran ayinda Societe Generale hisselerini Turk ortaklarina devretti. 1995 yili sonlarina dogru IFC`nin de hisselerni Turk ortaklara devretmesi sonucu, Is Leasing tamamen Turkiye Is Bankasi`na bagli bir kurulus haline geldi. Sirketin su anda en buyuk ortagi yuzde 50`lik pay orani ile Turkiye Is Bankasi. Bunu yuzde 25 payla TSKB, yuzde 17.50 payla Sinai Yatirim Bankasi ile yuzde 3.75`er payla Camis Sigorta ve Nemtas nemrut Liman isletmeleri izliyor. Is Bankasi subeleri kanaliyla yaygin bir musteri tabanina kavustuklarini belirten Is leasing GEnel Muduru Halil Eroglu, halka acilarak sermaye yapisini da halka yayacaklarini soyluyor. Sermayesini 6 trilyon liradan 8.5 trilyon liraya yukseltecek olan sirket, yukseltilen 2.5 trilyon lirayi ortaklarin ruchan haklarini kisitlayarak halka arz etmeyi planliyor. Halka arzdan saglanacak geliri yeni leasing islemlerinde kullanacak olan Is Leasing, ayrica halka acilarak pazar payini da artirma niyetinde. Sirketin 1999 yilinda 30 milyon dolar olan islem hacmini bu yilin sonunda 100 milyon dolara cikarmayi planladiklarini ifade eden Eroglu, bu yil icinde gundeme gelecek olan ozellestirmelerin ciddi bir leasing talebini de beraberinde getirecegini belirtiyor. Eroglu`nun sektordeki beklentilerle ilgili gorusleri soyle: `Ozellikle telekomunikasyon ve elektrik islerinde ciddi bir ihtiyac olacagi gorunuyor. Icinde bulundugumuz yil, leasing sektorunde ciddi bir genisleme yili olacak. Ayrica IMF ve stand-by anlasmasi imzaladiktan sonra Turkiye, leasing sektorunun ihtiyaci olan uzun vadeli kaynak bulma konusunda rahatladi. Nitekim ulkede kasim ayindan itibaren ciddi bir umut ve talep patlamasi olustu. Bu patlama su anda iki yildir yapilmayan yatirimlarin zorunlu olarak yapilmasi olsa da bunlar devam edecek.` Rusya krizinden sonra ulkedeki genel duraklamadan sektorun de ciddi sekilde etkilendigine dikkat ceken Eroglu, sunlari soyluyor: `1999 yilinda dolar azinda yuzde 40-50 civarinda kuculme yasandi. Ancak bu kuculme bir anlamda da saglik isareti. Demek ki, sektorun krizlere karsi elastikiyeti yeterince gelismis durumda. Bunun disinda banka ve sigortacilik gibi birlik seklinde bir kurulusun olmamasi sektoru en buyuk sorunlarindan biri. Sektor kendi problemlerini resmi otoritelere ve kamuoyuna ancak kendi arasinda kurdugu dernek kanaliyla iletebiliyor. Bu konu yasa tasarisinin ilk degisikliginde mutlaka gundeme gelecek. Sektorun gelismesi acisindan bunun onemli oldugu kanisindayim.` (EKONOMIST)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.