İş Güvenliği Yasa Tasarısı

02.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



-Ato, 72 Meslek Komitesi Arasında Yaptırdığı Anketle, ``İşten Çıkarmanın Haklı Nedene Dayandırılması`` Konusunda, 4 Ana Başlık Altında 41 Faktör Belirledi -Ato, Anket Sonuçlarını Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Okuyan`A Göndererek, İşten Çıkarmalarda Haklı Neden Olarak Bu Unsurların Dikkate Alınmasını İstedi -Ato`Nun Haklı İşten Atma Sebepleri Arasında ``Mesai Saatlerine Uymamadan Diğer Çalışanlara Kötü Örnek Olma, Patrona, Çalışanlara Ve Müşteriye Karşı Saygısız Tutum Sergileme`` Gibi, Bir Dizi Neden Yer Alıyor

ANKARA (A.A) - 02.11.2000 - Ankara Ticaret Odası (ATO), İş Güvenliği Yasa Tarısı`nda yer alan ve işten atmalarda işverene ``işten çıkarmada haklı nedenlere dayanma`` zorunluluğu getiren madde ile ilgili bir anket yaptırarak, haklı işten çıkarma sebepleri arasında nelerin yer alması gerektiğini belirledi. ATO, belirlenen bu kritelerleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan`a göndererek, söz konusu yasa çıkarılırken bu kritelerlerin dikkate alınmasını istedi. A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, ATO, Çalışma Bakanı Okuyan`a gönderdiği yazıda, kamuyounda tartışmalara neden olan İş Güvenliği Yasa Tasarısı ile ilgili ``işten çıkarmaların haklı nedene dayanması ve bu haklı nedenin işveren tarafından kanıtlanması zorunluluğu`` konusunda ATO`nun çekince koyduğu hatırlatıldı. Yazıda ayrıca yasada haklı nedenlerin açık bir şekilde yazılmaması durumunda, işçi ve işveren arasında çıkacak ihtilafların mahkemelere taşınacağı, muğlak yazılmış maddelerin kötü niyetli işçileri cesaretlendireceği ve kötü niyetli işçiye karşı işverinin savunmasız kalabileceğinin çeşitli vesilelerle Çalışma Bakanı Okayan`a iletildiği de vurgulandı. İşten çıkarmalarda haklı sebep olarak değerlendirilecek nedenlerin açık olarak tasarıda yer alması konusunda Çalışma Bakanlığı ile mutabık kalındığı da hatırlatılan yazıda, bunun üzerine ATO`nun 70 meslek komitesinde yer alan 442 üye arasında bir anket yaptırdığı bildirildi. Yazıda söz konusu anket sonunda işten çıkarmadahaklı sebep olarak sayılması istenen nedenler de tek tek sıralandı.

-İŞTEN ATMADA HAKLI NEDENLER ARASINDA YOK YOK-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`na gönderilen anket sonuçlarında işten çıkarmada haklı neden olarak değerlendirilmesi istenen sebepler 4 ana başlık altında 41 faktörde toplandı. Bu 4 ana başlık arasında ise ülke genelinde ya da sektörde kriz ortamının varlığı, işletmeyle ilgili zorunlu nedenler, iş bitirme ve çalışanlardan kaynaklanan nedenler yer alıyor. İşletme ile ilgili zorunlu nedenler arasında, vergi yükünün artması nedeniyle istihdamda azaltmaya gidilmesi, ağırlaşan ticari koşulların ortaya çıkardığı küçülme gereği ve yeni teknoloji yatırımlar sonucu fazla istihdamın ortaya çıkması sayıldı. İş bitirme ana başlağı altında ise mevsimlik işçiliğe konu iş ile taşaronluğa konu işin tamamlanması haklı işten çıkarma nedenleri arasında gösterildi. ATO, mesai saatlerine uymamadan diğer çalışanlara kötü örnek olmaya, patrona, çalışanlara ve müşteriye karşı saygısız tutum sergilemeye kadar bir dizi nedenin de haklı işten çıkarma sebebi olarak değerlendirilmesini istedi.

ATO`nun, çalışanlardan kaynaklanan nedenler arasında, haklı işten çıkarma olarak değerlendirilmesini istediği sebeplerden bazıları ise şöyle sıraladı:

-İş gereklerini yerine getirmemek.
-İş disiplini ve kurallarına uymamak.
-Müşteriye kötü davranmak.
-İşe konsantre olmamak.
-İş yerini maddi zarara uğratmak.
-İşyerine ve şirket malına zarar verici davranışlara uyarılara rağmen devam etmek.
-Ahlak dışı davranış, genel ahlak kurallarına uymamak.
-Düzensiz çalışmak, kötü giyinmek.
-Verilen işleri yapamamak, yapmamak, üretim verimini düşürmek.
-İş verimsizliği.
-Firma sırlarını rakiplere vermek.
-Hırsızlık, zimmete para geçirmek gibi yüz kızartıcı suçlar işlemek.
-Yıllık izin, mazeret izni ve ücretsiz izinlerin sürelerini ihlal etmek ve zamanında işe başlamamak.
-Diğer kurum çalışanları ile uyumsuzluk.
-İş ortamında kargaşaya yol açmak.
-İş ahlakına aykırı davranışlarda bulunmak.
-Diğer çalışanlara kötü örnek olmak.
-Kaliteli ve az fireli baskı yapamamak.
-Agresif davranışlarda bulunmak, amirlere ve emre uymamak.
-Kendisine teslim edilen araç ve ekipmanları hor kullanmak.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.003 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.