İş Dünyası Ve Hükümet Zirvesi Tekrarlanıyor

08.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-Hükümet Ve İş Dünyasının Temsilcileri, 12 Aralık`Ta Yeniden Biraraya Gelecek -Tobb Ticaret Ve Sanayi Odaları Konsey Başkanı Öztürk: -Ekonomik Programa İlişkin Görüşlerimizi Ve İş Dünyasını Yakından İlgilendiren Konuları İçeren Bir Raporu Hükümete Sunacağız -İto Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım: -Türkiye, İstikrar Programını Yeniden Revize Etmeli

İSTANBUL (A.A) - 08.12.2000 - Hükümet ve iş dünyasının temsilcileri 12 Aralık Salı günü Ankara`da yeniden biraraya gelecek. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Fuat Miras`ın başkanlığında Yönetim Kurulu ve Konsey Başkanlarının katılımıyla TOBB`da yapılacak toplantıya, Başbakan Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan`ın da katılması bekleniyor. TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanı Erol Öztürk, A.A. muhabirine yaptığı açıklamada, toplantıda, iş adamlarının sorunlarını ve taleplerini dile getireceklerini, alınacak tedbirlerin görüşüleceğini bildirdi.

-HÜKÜMETE RAPOR-

Öztürk, ekonomik programına ilişkin görüşleri ve iş dünyasını yakından ilgilendiren konuları içeren bir raporu, hükümete sunacaklarını kaydetti. Programın bugüne kadar iyi gittiğini ve özellikle enflasyonun yüzde 50`nin altına düşmesinin sevindirici olduğunu vurgulayan Öztürk, bundan sonra önceliğin ihracata ve üretime verilmesi gerektiğini kaydetti. Erol Öztürk, Üretim ve ihracat yapmalıyız. Başka çaremiz yok dedi. İş dünyasının üzerindeki vergi yükü kaldırılmadığı sürece ticaretin, sanayinin devam edemeyeceğini savunan Öztürk, Türkiye`de 35 milyon seçmene karşılık 10 milyon vergi mükellefi bulunduğuna dikkati çekti. Öztürk, verginin tabana yayılmasını ve vergi adaleti sağlanmasını istedi. Erol Öztürk, 2001 yılına ise ümitle baktığını ifade etti.

-YANGININ İÇERİSİNE DÜŞTÜK-

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, Ekonomik programın uygulanması neticesinde, Türkiye yangının içerisine düştü dedi. Para ve kur politikalarına dayalı ekonomik programların en uzun 9 ay uygulanabileceğini belirten Yıldırım, Bundan sonra, üretime, ticarete, ihracata dönük projelendirmeye dönülmezse yeniden ekonomik sıkıntılar kapımızda olabilir. Türkiye, programı yeniden revize etmeli diye konuştu. Şu anda ticaretin durduğu, senetlerin çeklerin ödenmediği, vatandaşın alım gücününün düştüğü bir dönem yaşanıyor diyerek iş dünyasının içinde bulunduğu sıkıntılı duruma dikkati çeken Yıldırım, ekonominin önünün açılması, bankaların mali yapılarını güçlendirmesi, bölgeler arasındaki kalkınmışlık farkının giderilmesi, Türkiye`nin kendi kaynaklarını harekete geçirmesi gerektiğini söyledi. Yıldırım, Ankara`da yapılacak toplantıda, ekonomik programın sürdürülmesi için yapılması gerekenleri içeren bir raporu sunucaklarını bildirdi.

-ACİL TALEPLER-

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Okan Oğuz da, dış ticaret dengesi bakımından döviz kazandırabilmek için ihracatta ortaya çıkan sıkıntıları telafi edecek destek mekanizmalarının hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Başbakan Bülent Ecevit`e ihracata ilişkin acil talepleri içeren bir rapor sunacaklarını belirten Oğuz, Eeximbank ve dahili işleme izin belgesi kapsamı içinde yapılan ihracattan hariç olmak üzere döviz kredi taahhütlerinin kaldırılmasını istediklerini bildirdi. Son günlerde yaşanan hayali ihracat tartışmalarının bürokraside yarattığı gerginlik nedeniyle, gerek KDV iadelerinde gerekse gümrük işlemlerinde daha fazla bürokratik engelle karşılaştıklarını kaydeden Oğuz, devlet ve ihracatçı arasındaki güven sorununun ortadan kalkması, hayali ve gerçek ihracat savaşı verenlerin birbirinden ayrılması gerektiğini belirtti. 2001 yılı ihracat hedefini yakalamanın zor gözüktüğünü ifade eden Oğuz, gelecek yıla ilişkin görüşlerini şöyle açıkladı: Enflasyonda aşağı düşüş sürer, diğer yandan hükümet bu son krizden ders alır, döviz kazandırıcı hizmetlere başta ihracat olmak üzere bugünkü vurdumduymazlık yerine daha canla başla sarılırsa, gelecek yıl ihracat bu seneden daha iyi olur. Ama 31 milyar dolarlık hedefin yakalanacağını söylemek için daha erken... Hükümet, 4 Aralık Pazartesi günü iş dünyasından 11 kuruluşun temsilcileri ile Ankara`da biraraya gelmişti. Başbakan Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan`ın katıldığı toplantıda, iş dünyasını temsilen TOBB Başkanı Fuat Miras, TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, İSO Başkanı Hüsamettin Kavi, İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, TİM Başkanı Okan Oğuz, ASO Başkanı Zafer Çağlayan ve ATO Başkanı Sinan Aygün`ün bulunduğu işadamları yer almıştı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.011 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.