ıs Bankasi Genel Muduru Ersin Ozince, Bankayi Ve Hukumetin Icraatlarini Degerlendirdi: Reformlar Etkisini Gosterecek.

02.08.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :


Is Bankasi Genel Muduru Ersin Ozince, Hukumetin tekrar alma hizinin veparlamento destegini saglamasinin cok onemli oldugunu belirtti. Bu durumun ekonomiyi iyi yola soktugunu kaydeden Ersin Ozince, buna karsin hayalci olmamak gerektigini vurgulayarak, `Turkiye uluslararasi piyasalarda rekate gucunu artiracak dinamiklerini canli tutmali. Daha yapacak cok isimiz var. Reformlardan asla geri adim atmamaliyiz` dedi. Ozince, Is Bankasi, ekonomik durum ve bankaciligin sorunlari konusunda sorularimizi yanitladi:
2000`li yillara girerken Is Bankasi`nin en buyuk avantaji halka aciklik oraninin yuzde 27`Ye yukselmesi ve 1998`de ikiye katlanarak yuzbinler seviyesinde ortaya sahip olmasidir. Yani Is Bankasi artik topluma ait ozel bir banka, halkin bankasi, Cumhuriyetin ikinci yilinda kurulup, 75 yil sonra 100 bin ortaga ulasmak ve yerli-yabanci, dunyanin her tarafina yayilmis bu ortaklara hesap veriyor olmak, bizim icin cok onemli. Is Bankasi`nin 2000`li yillara boyle bir ortaklik yapisiyla girmesinin buyuk avantaji var, cok iyi oto kontrol sagliyor. Sorumluluk kat kat artiyor. En onemli idealimiz bu muesseseyi gercek bir sermaye piyasasi sirketi olarak idare etmek. Bugun Is Bankasi halka acik sirketlerin en iyi ornegini teskil ediyor. Yuzde 27 halka acik kismin yaninda Cumhuriyet Halk Partisi`nin yuzde 28, Banka Emekli Sandigi`nin yuzde 45 payi var. Emekli Sandigi`nin uye sayisiysa yaklasik 32 bin kisi. Dolayisiyla sorumlu oldugumuz kisi sayisi 180 bine cikiyor. Siyasi partinin bankaya hissedarligi, farkli bir boyutta. CHP Ataturk`un vasiyeti geregi yalniz hisselerin temsilini yapabiliyor. Gelirler Ataturk`un vasiyetnamesinde Turk Dil ve Tarih Kurumu`na birakilmis. Is Bankasi sorumlulugunun ustune simdi de halka acik anonim sirket olmanin sorumlulugunu gordu. Toplumsal derken, sosyal degil yani. Bunun finansal perspektifi, sermayedarlik perspektifi toplumsal. Bazen de soyle dusunuluyor; Is Bankasi Ataturk`un kurdugu bir kurum. TC Is Bankasi. Degil, Turkiyi Is Bankasi. Karini da edecek, bankaciligi da en modern sekilde yapacak. Cumhuriyetin ilk yillarinda yapildigi gibi, ozel tesebbusun gucunu Turkiye`de tahrik edecek, gelistirmeye calisacak. Yeri geldigi zaman kendisi de reel sektorde yatirim yapacak. Reel tesebbusun, liberal anlayisin onculugunu yapmak durumundayiz. 2000`li yillarda bunun liderligini yapacagiz.
Yani tabana yayilmanin, halka acilmanin oncusu olmaya devam edeceksiniz?
Onculugun yani sira buna uygun performans gosterecegiz. Zaten halihazirda oncusuyuz de. Erdemir`in ozellestirmesine kadar Is Bankasi en cok bireysel ortagi olan kurulustu. Turkiye`de borsanin, Sermaye Piyasasi`nin misyonerligini yapan kurulustur. Menkul kiymet sistemini Turkiye`de, daha borsa yokken kurmustu. Simdi bu sorumluluklari muteakip, yine bu islerin teknik olarak liderligini yapacak. bir de hissedarlarina acik ve performans saglayan, verimli bir sermaye sirketi olacak.
Banka son 8-9 yil icinde yaklasik 1 milyar dolarlik istirakini satti. Halka acmak konusunda zaten Is Bankasi oncu sirket. Yani Is Bankasi grubunda halka acik sirket adedinin, acik olanlarinin da aciklik miktarinin artirilmasi gerektigi kanaatindeyim. Bunun icin de bir takim hazirliklar gerekiyor. Biz bu calismayi baslattik. Banka kimi zaman zaruri hallerde kredi alacaklarindan oturu veya firsatlarin yarattigi olanaklarla Turkiye`de sirket sahibi olabilir veya sirket kurabilir. Ozellikle iletisim teknolojisi konusunda, ki bankalar malum bunun en onemli kullanicilaridir, bankanin ciddi insiyatifler koymasi gerekir. Biz de hizmet sektorunde buyumeyi dusunebiliriz. Istiraklerimizi de belki halka, borsaya daha fazla acmayi dusunebiliriz.
Bankacilik sektorunde gordugunuz cok nemli bir sorun var mi?
Haksiz rekabet. Bu benim tamamiyle Is Bankasi Genel Muduru sifatiyla dusuncem. Liberal sistemde devlet dahil hicbir mutesebbisin avantajli olmamasi gerektigine inaniyorum. Ancak bir piyasanin realitelerini de hic kimse inkar edemez.
Is Bankasi Genel Muduru Ersin Ozince bankalarin Hazine kagitlarindan elde ettigi faizlerin vergisini duzenleyen 279. maddenin simdiki haliyle kalmasinin yarardan cok zarar getirecegini belirtti. 279`un degismemesi durumunda faizi de artiracaginin altini cizen Ozince soyle konustu: `279. madde uzun zamandir surdurulen bir vergi politikasinin degistirilmesiyel ilgili ortaya cikan bir problemi ifade ediyor. Neydi bu problem? Menkul degerlerin alinis fiyatlariyla degil de piyasa degerleriyle degerlendirilmesi. Burada soz konusu olan menkul degerler sabit getirili kamu ic borclanma senetleridir. Turkiye`de maalesef sabit getirili menkul degerler yalnizca ic borclanma senetlerinden olusmaktadir. Yani butun derinlesmesine ragmen bu piyasaya sihhatlidir demek zor.` (SABAH)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.011 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.