ıs Bankasi, 5 Trilyonluk Endeks Fon Kuruyor.

06.02.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Son ikiay icinde hazine bonosu, mevduat ve repo faizlerindeki hizli dususle birlikte tasarruf sahipleri de yeni yatirim araci arayisina girdi. Bu arayista hisse senedinyel birlikte en cok ragbet goren yatirim araclarinin basinda ise yatirim fonlari geldi. Sahibi oldugu yedi yatirim fonunun 767 trilyon liralik ortfoy degeri ile yatirim fonu piyasasinin yuzde 31.4`unu elinde tutan Is Bankasi Menkul Degerler`in muduru Ibrahim Hizlikan ile gorustuk. Yatirimcilarin yatirim fonlarina ilgisinin nedenleri, yatirim fonlarinin ozellikleri ve Is Bankasi`nin yatirim fonlari strateji politikasi hakkinda gorustuk:
Hizlikan: Borsa one cikmadan once, 1999`un ikinci yarisinda yatirim fonlarina onemli bir yonelme basladi. Bunun esas nedeni vergi avantajiydi. Bono, repo ve mevduat faizlerinin dusmesiyle, bu yonelme cok hizlandi. 1999`un sonunda patlama noktasina geldi. Yilbasindan itibaren bircok fon yok satmaya basladi. Hisse senedi, hazine bonosu ve devlet tahvilinin getirisi vergiye tabi. Halbuki bunlarin hepsini bir havuz seklinde birlestiren yatirim fonu alim-satimk azanclari vergiye tabi degil. 2000 yiliyla birlikte faizler de dusunce, daha cok kucuk yatirimcilardan gelen bir talep oldu. Cunku kucuk yatirimcilar nereye yatirim yapacaklari konusunda tereddut ettiler. Bu donemde ozellikle hisse senedine yatirim yapmayi dusunen yatirimcilar A tipi fonlara yoneldi.
A tipi yatirim fonlarinda aylik bazda ortalama yuzde 25 hisse senedi bulunmasi lazim. Bu oran A tipi hisse veya istirak fonlarinda aylik ortalama yuzde 51`e cikiyor. bu oranlar borsadan beklentiye gore artiyor. Ayrica icindek ihisse senedinin deger kazanmasi oraninda da degisir. Bugun 10 liralik yatirim fonunun icinde 60 liralik hisse senedi varsa, bunu 200 liraya cikardiginiz zaman hisse senedi orani yuzde 30`a dusmus olur. Yil sonu itibariyle bizim A tipi hisse senedi fonumuzda yuzde 82 hisse senedi var. A tipi istirak fonumuzda yuzde 86, A tipi degisken forumuzda yuzde 53 hisse senedi bulunuyor. Bunlarin ilk ikisinde asgari yuzde 51, digerinde ise yuzde 25 hisse senedi olmasi gerekiyor. Su anda yatirim fonlari cok hizli buyuyor. Kesin veriler belli olmamakla birlikte sunlari soyleyebilirim: 1998 sonu itibariyle 1.87 milyar dolar olan yatirim fonu tutari, 1999 sonunda 2.257 milyar dolara yukseldi. Ama bizim kendi yatirim fonu porftoyumuz son bir aylik sure icinde ikiye katlandi. A ve B dahil toplam yatirim fonu miktarimiz 31 Aralik 1999 tarihinde 340 trilyon lirayken, 27 Ocak 2000 tarihinde 767 trilyon lira oldu. Bu yuzde 125`lik bir artis demek. 1999 Kasim ayi itibariyle bizim piyasa payimiz 31.40`ti. Su anda da bu civardadir. 1999 yilinda tum yatirim fonlarinin portfoy buyuklugu yuzde 258 artti. Bizim yuzde 243 artmis. Ama 27 gunde bizim portfoyumuz yuzde 125 buyudu. 12 aylik buyumenin yarisindan fazlas ibir ayda gerceklesti. Uc A tipi, dort B tipi olmak uzere yedi yatirim fonumuz var. Yuzde 31.4`luk piyasa payiyla yatirim fonu piyasasinda lideriz. 27 Ocak itibariyle, katilma belgelerinin toplam degeri 767 trilyon lira. Yaklasik 1.4 milyar dolar. 767 trilyon liranin 118 trilyon lirasi A tipi, 649 trilyon lirasi B tipi fonlarda. Tahvil bono fonumuzun sermayesini 700 milyar liradan 1 trilyon liraya, likit fonun sermayesini de 200 milyar liradan 400 milyara artirmak icin basvurduk. Tutari, bir anlamda sermayesi 700 milyar lira olan tahvil bono fonumuzun su andaki portfoy buyuklugu 262 trilyon lira. Biz 700 milyar liralik tahvil bono fonumuzu 1 trilyon liraya, likit fonumuzun 200 milyarlik fon tutarini yani sermayesini 400 milyar liraya cikarmakla, toplam 400 trilyonluk katilma belgesi satma imkanina ulasacagiz. Yani nominal deger uzerinden sermaye artisi yapiyorsunuz ama katilma belgelerini bugunku degerden satiyorsunuz. Yeni fon icin basvuru hazirligimiz var. Bir endeks fon kurmak icin SPK`ya basvuracagiz. IMKB 30 Endeks Fonu kurulmasi icin yonetim kurulundan karar cikti. 5 trilyon lira sermayeli bir fon kuracagiz. Bu fonun performansi, IMKB 30`u yuzde 95 nispetinde yakalamak durumunda. Bu nedenle ilk defa bir fonumuza ihbar suresi uygulayacagiz. (EKONOMIST)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.004 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.