İnternette Nasıl Kandırıyorlar?

11.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Erkan Çelebi

İNTERNET kullanıcılarını yalan haberlerle yanıltmak amacıyla gönderilen mesajların doğruluğunun kontrol edildiği sitede, kanser hastalarına yardımdan, deodorantların tehlikesine, zehirli yiyeceklerden şans getiren zincir mektuplarına, bedava cep telefonundan yalnızken kalp krizini önlemeye kadar bir çok asılsız mesaja yer veriliyor.

İNTERNET artık, dolandırıcıların, kısa yoldan köşeyi dönmeye ya da rakiplerini karalamaya çalışanların, yalan haber yayarak insanların korku ve zaaflarından yararlanmak isteyenlerin yeni mekanı oldu. Bunlar, e-posta aracılığıyla internet kullanıcılarını aldatma ve yanıltma yoluna gidiyor. İçlerinde öyle ustaca hazırlanmış olanları var ki, internet kullanıcıları aldıkları mesajın hangisinin doğru, hangisinin asılsız olduğunu ayırt etmekte zorlanıyor.

Merkezi Finlandiya`da bulunan F-Secure adlı şirket, internette kullanıcıları yanlış ve yalan haberlerle yanıltma ya da aldatma amacıyla gönderilen mesajların doğruluğunun kontrol edilmesini sağlayan bir site oluşturmuş. http://www.europe.datafellows.com/news/hoax.htm adresindeki bu sitede, kanser hastalarına yardımdan, deodorantların tehlikesine, zehirli yiyeceklerden şans getiren zincir mektuplarına, bedava cep telefonundan yanlızken kalp krizini önlemeye kadar bir çok asılsız mesaja yer veriliyor. Bu tip mesajların forwardlanmaması ve başkalarına gönderilmemesi için de internet kullanıcılarına uyarı yapılıyor. Bu mesajların binlerce kişiye gönderilmesi sonucunda, e-posta sistemlerinin kilitlenmesine yol açıldığı da kaydediliyor.

Arkadaşımız Emre Özpeynirci`nin yaptığı incelemeye göre, yüzlerce yalan ve asılsız mesajın yer aldığı bu sitedeki ilginç örneklerden bazıları şunlar:

NİJERYA`DAN PARA TRANSFERİ:

İnternet üzerinden yapılan dolandırıcılıklardan birini de Nijeryalılar gerçekleştiriyor. Nijerya devlet yetkilisinin eşi olduğu iddia edilen bir kişinin yapacağı yüksek miktarda para transferine aracılık edene yüzde 25 komisyon vaad ediliyor. Ancak, bu vaade inanıp, aracılığı kabul edenlerden bankaya para yatırmaları isteniyor.

ŞİFRELER YAHOO`YA

İnternetteki arama motorlarından biri olan Yahoo`nun adı kullanılarak, kişisel bilgilere ulaşılmaya çalışılıyor. Gönderilen elektronik postalarda Yahoo Servis Sistemi`nde yaşanan bir arıza nedeniyle tüm kişisel bilgilerin silindiği iddia ediliyor ve kullanıcılardan ID numaraları ve şifrelerini bildirmeleri isteniyor.

COCA COLA MARİFETİ

Bu mesajlardan birinde de Coca Cola formülünde kullanılan asidin, tuvalet temizliğinde ve otomobillerdeki paslanmaya karşı etkili olduğu iddia ediliyor. Ayrıca mesajda, Coca Cola`nın boş kutusuyla çok lezzetli yemeklerin de yapılabaliceği, kirli çamaşırlardaki lekelerin çıkartılabileceği de savunuluyor.

VİRÜS MESAJLARI

Elektronik posta yoluyla internet kullanıcılarına gönderilen asılsız mesajların en yaygınını virüs içerikli olanları oluşturuyor. Asılsız virüs uyarısı yapılan bu mesajlarda genellikle, çok tehlikeli bir virüse değiniliyor ve bu virüsü içeren mesajların açılmaması isteniliyor. Virüse karşı, e-posta zinciri oluşturulması için uyarıda bulunuluyor.

BEDAVA TELEFON

Yalan masaj zinciri, cep telefonu şirketlerini de etkisi altına almış durumda. Bundan ilk etkilenen Nokia şirketi olmuş. Nokia firması adına gönderilen mesajların 10 kişiye ulaştırılması halinde 3210, 25 kiye gönderilmesi durumunda ise 7110 veya Wap`lı telefon kazanılacağı iddia edilmiş. Mesajın tutması üzerine, zincir diğer cep telefonu üreticilerine de yansımış.

BEDAVA COLA

Bir diğer mesajda ise Coca Cola`nın yeni bir reklam kampanyası başlattığına dikkat çekiliyor ve bu kampanya çerçevesinde gönderilen mesajın başka kişilere ulaştırılması halinde ekranda bir sayfa çıkacağı bu sayfadan istedğiniz Cola Cola ürününe bedava sahip olunabileceği belirtiliyor.

HOTMAIL İPTAL EDİLECEK

Tüm dünyada internet kullanıcılarının e-posta adresi almak için başvurduğu Hotmail`de yalan haberlerden nasibini almış. Bazı internet hacker`ları gönderdikleri e-mail`lerde Hotmail yetkileri olduklarını ve bu mesajı başkalarına göndermezlerse o kişilerin mail adreslerinin otomatik olarak sileneceği iddiasında bulunmuşlar. Buna gerekçe olarak da Hotmail`den adres almak için çok yoğun taleplerin olduğu ve bu talepler yüzünden sistemin çökme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu savunulmuş.

TATİL VİRÜSÜ

İnternet üzerinden bedava tatil kazanmak istiyor musunuz? Bunun yanıtı, aldatmayı yapan internet dolandırıcılarına göre hayır. Onlara göre, e-postanıza gelen ‘‘Tatil kazanmak istiyor musunuz?’’ mesajı bir virüs içeriyor. Doğrusunu söylemek gerekirse böyle bir virüs içeren mesaj hiç olmadı. Ancak, varmış imajı yaratılarak, gönderdikleri uyarı masajı için zinjir oluşturulmasını amaçlıyorlar. Böylece olmayan bir virüsün uyarısı, tüm dünyada dolaşıyor.

FOTOYA DİKKAT

İnternetten indirdikleri fotoğrafları kullananları hedef alan aldatıcı mesajda ise, ‘‘Fotoğrafları indirebilirsiniz’’ e-postalarının bazılarında virüs olduğu uyarısı yapılıyor. Aksi taktirde, sistemin çökeceği ve bunun da 300 dolarlık bir maliyet getireceği vurgulanıyor.

KANSERLİ ÇOCUK:

İnternetteki dolandırıcılar, 6 ay ömrü kalan kanser hastası bir kız çocuğu için sözde yardım kampanyası başlatmış. Kanser hastası çocuğun kurtarılması için mesajı başkalarına da gönderilmesi isteniyor. Bu yolla, yardım zincirinin yayılacağını iddia eden internet dolandırıcıları, Amerikan Kanser Vakfı`nın gönderilen her mesaj için kanserli çocuğa 3 sent yardım yapacağı iddiasında da bulunuyor.(HÜRRİYET)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
986 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.