Intel beyin hızında

12.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Intel yeni ürettiği transistörü San Fransisco`da bilgisayarlar devlerinin katıldığı bir toplantıda tanıttı

Dünyanın en büyük bilgisayar çipleri üreticisi Intel, dünyanın en küçük ve en hızlı transistörünü üretti. Yeni transistör gelecek on yıl içinde şimdikilerden on kat hızlı çiplerin üretilmesini sağlayacak.

Mikroçip pazarının neredeyse tek hakimi olan Intel`in, ABD`nin San Francisco kentinde düzenlenen ve bilgisayar dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı bir toplantıda tanıttığı yeni transistör, santimetrenin milyonda üçü kadar, yani 0.03 mikronluk bir yer kaplıyor ve üç adet atom büyüklüğünde. Yeni transistörün 100 bin tanesi ancak bir kağıt yaprağı kalınlığına ulaşıyor. Bugüne kadar geliştirilen en küçük transistör 0.18 mikron büyüklüğünde. Bilgisayarların beyni olarak tabir edilen çipler milyonlarca transistörden meydana geliyor. Transistör elektrik akımını değiştirerek veri akışını denetliyor. Transistörler küçüldükçe çipler daha da hızlanıyor. Bugün dünyanın en hızlı çipi olan Intel`in Pentium 4 işlemcisi, silikon parçacıklar üzerine yerleştirilmiş 42 milyon transistörden oluşuyor. Pentium 4, Pentium 3`ün bir üst modeli olarak geçtiğimiz ay piyasaya sürüldü. Intel`in yeni transistörü sayesinde 400 milyon transistörden oluşan çipler üretmek mümkün olabilecek.

BEYİN HIZINA ULAŞACAK;

Intel`in yeni transistörü sayesinde bilim dünyasında yeni ufuklar açılacak. Intel yetkililerine göre yeni transistör ile geliştirilecek çipler sayesinde insan beyni kadar hızlı düşünebilen ve işlem yapabilen bilgisayarlar geliştirmek mümkün olabilecek. Intel`in 5-10 yıl içinde üretmeyi planladığı çipler 10 GHZ hızında olacak. Bugün üretilen en gelişmiş çip 1.5 GHZ hızında. Bu, tabancadan çıkan kurşun 30 santimetre yolu kat edene kadar bilgisayarın 20 milyon işlem yapabileceği anlamına geliyor. Bilgisayar insan ses ve görüntülerini ayırt edebilecek ve böylece güvenlik sorunları ortadan kalkacak. Çiplerin şimdilik en büyük sorunu sıcaklık. Transistörler küçüldükçe ve hızlandıkça üzerinden geçen elektriğin yarattığı sıcaklık da artıyor. Aşırı ısınma da çiplere zarar veriyor. Bu nedenle Intel, transistörleri bir sır olarak sakladıkları yeni bir kimyevi madde ile kaplayarak sıcaktan korunmasını sağlıyor. (YENİ BİNYIL)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.027 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.