ımkb30 Hisselerinin Sirri.

03.05.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Bir suredir beklentilerleyukselerek 5 bin puanin uzerine yerlesen borsanin, siyasetle yuzlesme gunleri basliyor. Bu yuzlesme sadece borsa icin degil, faiz cephesi icin de gecerli. Borsanin yanisira, yuzde 100`un altina inen bono oranlarinin seyri de, bundan sonra yasanacak siyasi gelismelere bagli. Bugunden itibaren siyasette yogun trafik baslarken, piyasalarda da hukumet olusumuna iliskin beklenti donemi noktalaniyor. Yeni beklenti donemi icin, once nasil bir hukumeti olusacagini gormek gerekiyor. Cumhurbaskani Suleyman Demirel`in hukumeti kurmakla gorevlendirdigi siyasi liderin, olasi koalisyon ortaklariile yapacagi gorusmeler ve bu temaslar sonucu kamuoyuna yansiyan tepkiler, hukumet olusumundaki bakanlik ve burokrat pazarliklarindan dogabilecek krizler, piyasada ani dalgalanmalara yolacabilir. Piyasalarda, yilbasindan bu yana, ozellikle Apo`nun Turkiye`ye getirilmesinden itibaren yakalanan iyimserlik dalgasi, IMF temaslari, secimler ve secimlerden cikan tabloya gore olusacak istikrarli hukumet beklentileri ile beslendi. Bu iyimserlige son gunlerde, borsa cephesinde uc aylik bilanco beklentileri de eklendi. Gecen hafta icinde borsa biraz da bilanco soylentileri ile desteklenerek, 5 bin 600 puana kadar yukseldi. Ancak haftanin son iki gununde, siyasi gelismelerin de etkisiyle, borsa endeksi bu rekorunda fazla tutunamadi ve haftayi yuzde 1 gibi kucuk capli bir artisla 5bin 354 puandan tamamladi. Gecen hafta sinirli duzeyde kalan artisa karsin IMKB nisan ayini yuzde 17`lik primle tamamladi. Bu getirisiyle borsa, nisan ayinin en iyi yatirim araciydi. Borsa, diger bir ifadeyle IMKB-100 endeksi, yilbasindan bu yana gecen son dort ayilk surede, tam yuzde 106 oraninda prim yapti. Bu artis oranindan hareketle borsanin kriz oncesi kayiplarini kapattigi soylenebilir. Fakat bu soylem dogru olmaz. Cunku borsada islem goren 295 sirket hissesinden sadece 30 kadari yilbasindan bu yana, kriz oncesindeki degerlerinin uzerine cikmis durumda. Bu hisselerin buyuk bir bolumu de IMKB-30 endeksi`nde yeraliyor. Borsada halka aciklik orani yuksek, hacim ve miktar acisindan en fazla derinlige sahip olan hisseler, IMKB-30 endeksini olusturuyor. Bu endeks, gecen hafta sonu itibariyle, 7 bin puan sinirina dayanarak, 6 bin 783 puandan kapandi. IMKB-30 ayrimi da nereden cikti diyenler olabilir. bu borsada son haftalarda iyice belirginlesen onemli bir ayrim degil de, IMKB- 30`u olusturan sirket hisselerinin yukseldigini soylersek, abartmis olmayiz. Cunku, ciddi anlamda kurumsal fonlar olmamakla birlikte yabancilar islemlerini bu gruptaki hisseler uzerinde olusturuyor. Kredili islem yapan buyuk spekulatorlerin tercihi de bu hisseler. dahasi musterilerine kredi kullandiran, banka ve araci kurumlarin buyuk bir bolumunun de, IMKB-30 endeksinde yeralan hisselere kredi vermeyi tercih ettikleri konusuluyor. Hukumet hemen kurulursa, tum hisseler toptan yukselise gecebilir ve faizler de yuzde 80`lere inebilir. Tersini dusunmek istemiyorum. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.