İMKB`nin kaderi ABD faizlerine bağlı

29.08.2007 - 12:26 | Son Güncelleme :

İMKB 100 Endeksi’nin performansıyla ABD’nin 10 yıl vadeli tahvilleri arasında önemli bir korelasyon söz konusu

İMKB 100 Endeksi’nin performansıyla ABD’nin 10 yıl vadeli <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/imkbborsa12.jpg" align="right" vspace="5">tahvilleri arasında önemli bir korelasyon söz konusu. ‘Güvenilir Liman’ sendromu İMKB’nin kabusu gibi.

Kerem ALKİN / REFERANS GAZETESİ

Pazartesi günkü iyi açılış sonrasında, salı günü hem global, hem de yurtiçi piyasalarda daha temkinli bir işlem süreci gözlemliyoruz. Bunun en temel nedeni, bu haftanın, ABD’nin makro performansı açısından pek çok verinin açıklanacağı bir hafta olması. Tüketici Güven Endeksi’nin yanı sıra, ABD’nin 2. Çeyrek geçici büyüme verileri de açıklanacak.

ABD’nin Tüketici Güven Endeksi’nde beklenti 105 puan. Eğer, değer bu puanın altında gelirse, piyasa aktörlerinin morali bozulabilir. ABD’nin 2. Çeyrek büyüme oranı beklentisi ise yüzde 3,4. Yine, bu oranın altında kalan bir veri piyasa açısından satış baskısı anlamına gelebilir. Bu nedenle, geçen hafta açıklanan ABD’nin dayanıklı tüketim malı siparişi ve yeni konut satışı verilerinin beklenenden iyi gelmesi ile, yeni haftaya iyi bir başlangıç yapmış olan dünya borsalarını, bu defa da bu haftanın verilerinin tedirginliği sarmış gözüküyor.

FED tutanakları önemli

ABD’de konut sektörünün önde gelen finans kurumlarının iskonto penceresi faiz oranının bir kez daha indirilmesi yönünde, FED’den ciddi bir beklentisi söz konusu. İskonto penceresi faiz oranını yüzde 6,25’den, yüzde 5,75’e indirmiş olan FED’in, bir 50 baz puanlık indirim daha yapması umut ediliyor.

Global piyasaların beklentisi ise, en geç 18 Eylül’deki Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından en az 0,25 baz puanlık bir indirim gerçekleşmesi. Bloomberg gibi uluslararası finans haber kanalları tarafından yapılan anketler, yüzde 62,5 oranındaki anket katılımcısının 0,25 puan değil, FED’den bir kerede 0,50 puan, yani 50 baz puanlık faiz indirimi beklediğini gösteriyor.

Hatta, 18 Eylül’deki toplantıdan sonraki ilk toplantı olan 30-31 Ekim tarihlerindeki toplantıdan da bir faiz indirimi bekleyen piyasa aktörü oranı yüzde 50’lere ulaşmakta.

Bu durumda, ankete katılanların bir bölümü 18 Eylül’de bir kerede 0,50 puanlık indirim, bir bölümü 0,50 puanlık indirimin 2 faiz toplantısında gerçekleşmesi, bir bölümü de 18 Eylül’de 0,50 puan, 30-31 Ekim’de ise 0,25 puanlık bir indirim beklentisine işaret ediyor.

İşte bu noktada, 7 Ağustos’daki FED Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının dün akşam, yani salı günü Türkiye saati ile 21’de açıklamış olması kritik öneme sahip. Söz konusu toplantı, global türbülans öncesi gerçekleşmiş bir toplantı olduğu için, tutanaklardaki mesajlar çok tatmin edici olmayabilir. Bununla birlikte, global piyasa aktörlerinin tutanakları heyecanla bekledikleri anlaşılıyor.

Gözler ABD’nin faizlerinde

Global piyasalardaki trend bu şekilde devam eder ve tedirginlik, hatta endişe durulmaz ise, uluslararası yatırımcıların ‘güvenilir liman’ sendromu sürecek. Bunun anlamı, gelişmekte olan piyasa hisse senetlerinden ve Hazine kağıtlarından çıkıp, ABD tahvillerine yönelmek olarak özetlenebilir.

Bu çerçevede, ABD 10 yıl vadeli tahvillerinin faiz oranları yükseldikçe, İMKB’nin performansının arttığını, 10 yıl vadeli tahvillerin faizi düştükçe İMKB’nin önemli kan kaybına uğradığını görüyoruz. Nitekim, bu yılın şubat sonunda patlak veren türbülansta, ABD 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 4,45’e gerilerken, İMKB’de de ciddi kan kaybı olmuştu.

Bu türbülans öncesinde ise, 20 Temmuz’da ABD 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 5,11’di ve 22 Temmuz seçim sonuçlarını da dikkate alan yabancı yatırımcı İMKB 100 Endeksi’ni yeni rekorlara taşıdı.

Ardından gelen türbülansla tahvil faizi yüzde 4,59’a düştü ve İMKB ciddi kan kaybına uğradı. Oyak Portföy’ün bir çalışmasını, Oyak Emeklilik’ten Mutlu Özcan ve Fatih Öztürk analiz ettiler.

Grafik, FED’in politika faizi ile İMKB performansı arasındaki korelasyonu göstermesi açısından önemli. Eğer, FED faiz indirir ise, İMKB’de de düşüş ihtimali güçlenecek. Yani, 18 Eylül’e kadar İMKB’ye de huzur yok.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.